Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Ekstremt urolig uge efter Trumps valgsejr: Hvad nu?

Morten W. Langer

lørdag 09. november 2024 kl. 12:36

Donald Trump
Kære læser

Mens amerikanske aktier blot er steget og steget efter Trumps valgsejr, så har europæiske aktier i samme periode bevæget sig forvirret op og ned uden en klar retning.

I Europa er usikkerhederne blevet endnu større end tidligere, dels på grund af ny nervøsitet og uklarhed om effekten af Trumps varslede toldsatser over for europæiske selskaber, dels på grund af fortsat makroøkonomisk svaghed i Europa.

Velkendt er det, at Trump sikkert vil gennemføre skattelettelser for amerikansk erhvervsliv, og han vil også liberalisere reguleringen i finansverdenen. Begge dele er godt for aktiemarkedet, fordi det vil give større overskud og bedre konkurrenceevne, og det vil også udløse mere M&A-aktivitet med opkøb og fusioner og i det hele give et bedre fungerende kapitalmarked.

I Europa halter vi i forvejen langt bagefter i konkurrenceevne, og det er det, EU Kommissionen nu siger, at den vil forsøge at gøre noget ved. Men det virker mest som festtaler, da den manglende konkurrenceevne bunder i store nationale strukturelle problemer på arbejdsmarkedet, fastlåste statsvirksomheder og en overdreven regulering, som hæmmer det indre marked og belaster virksomhederne.

Så europæiske virksomheder er allerede langt bagud på point, før Trump træder til i januar 2025.

Overdreven nervøsitet

Nervøsiteten for toldsatserne ser vi som vildt overdreven.

For det første har danske virksomheder længe vidst, at især varer produceret i Kina kunne blive underlagt hårde toldsatser. Og mange virksomheder har allerede håndteret denne sårbarhed ved at flytte produktion andre steder hen.

For det andet vil høje toldsatser på europæisk eksport til USA først og fremmest udløse en handelskrig, hvor Europa truer med at indføre samme told på amerikanske selskabers salg til Europa.

Bundlinjen vil for både USA og Europa betyde øget inflation, og det er ingen interesseret i. Så den logiske udvej er, at der måske indføres mindre selektive toldafgifter begge veje efter et langt forhandlingsforløb. Hvis der overhovedet sker noget.

Så den umiddelbare negative kursreaktion for en stribe danske selskaber virker overdreven. Faktisk mener vi fortsat, at de store kursfald i en stribe danske eliteaktier de seneste måneder er usaglige og overdrevne.

Vi forventer også, at det danske aktiemarked det kommende år vil kunne levere nogle store aktievindere på grund af meget lave værdiansættelser, mens de store globale aktier efter massive kursstigninger i 2023 og 2024 virker meget dyre.

Et eksempel på en oplagt dansk vinder er Vestas. 3. kvartalsregnskabet skuffede, ja. Men skuffelsen var i høj grad baseret på engangsforhold, blandt andet store garantihensættelser.

Ledelsen indikerer klart, at Vestas er på vej frem, både med en solid ordrebog og stigende overskudsgrader, da de gamle lavmarginalprojekter er ved at være ude af bøgerne. Og så har Vestas allerede produktion i USA, som om nødvendigt kan udbygges.

En anden case er GN Store Nord, som leverede et godkendt 3. kvartalsregnskab med en lille nedjustering i vækst, men med fastholdt lønsomhed.

GN-aktien er den mest shortede aktie på det danske aktiemarked, men den seneste uge har shortfondene nedbragt deres samlede position fra 10,6 pct. til 9,9 pct.

Fondene skal købe GN-aktier for 2,1 mia. kr. for at neutralisere deres positioner. Det svarer til 15-20 dages køb af hele dagens omsætning, eller 30-40 dages opkøb af halvdelen af omsætningen. Allerede torsdag og fredag var omsætningen 3-4 gange større end normalt samtidig med solide kursstigninger.

Vi har begge aktier i ØU’s portefølje og vores investeringsfond, hvor alle beskyttelsespositioner nu er solgt. Vi tror på god fremgang for en stribe store danske aktier samt olie og kobber, som vi nu har købt ETF’er i. Vi ser god mulighed for, at danske aktier nu kan indhente noget af det store efterslæb til internationale vækstaktier, som er opbygget i år.

God læselyst

Morten W. Langer
Chefredaktør

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank