Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Enorm nervøsitet under euforistemning

Morten W. Langer

lørdag 25. januar 2025 kl. 12:40

Chefredaktøren har ordet – Enorm nervøsitet under euforistemning
Kære læser

De første 78 selskaber ud af S&P 500-selskaberne har lagt flot ud. Tre fjerdedele af selskaberne er kommet bedre ud, end analytikere havde forventet, og det er højere end det historiske gennemsnit. Så lige nu tegner billedet positivt, og det kan blive understøttet af flere gode regnskaber de næste uger.

Men det er også klart, at nerverne sidder uden på tøjet hos de store investorer, der ser situationen som meget skrøbelig.

Se blot de ildevarslende røde advarselsblink fra det amerikanske aktiekrak indeks, skew, der igen er på et historisk højdepunkt. Se grafen på ugebrev.dk. Det afspejler enorm underliggende nervøsitet

Det amerikanske aktiemarked har da også kun reageret moderat positivt på de første pæne regnskaber. Markedets fremgang på knap 4 pct. har især været drevet frem af ny momentum i nogle af de store tech-papirer. Blandt andet Robin Hood, Microstrategy, Coinbase, Terawulf og Nvidia.

Vi ser to vigtige drivkræfter for det generelle marked herfra:

På den helt korte bane vil 4. kvartalsregnskaberne styre. Og der er allerede meget positive forventninger til de amerikanske selskaber, mens forventningerne til europæiske selskaber er afdæmpede.

Nogle af de store US-selskaber aflægger regnskaber de næste uger, og de vil sætte stemningen. Især baseret på, hvad ledelserne siger om udsigten for 2025. Der kommer tirsdag regnskab fra General Motors (forventet 1,8 USD per aktie, op 49 pct. i forhold til samme kvartal forrige år), onsdag fra Meta (6,76, op 27 pct.), Tesla (0,74, op 5 pct.), Microsoft (3,12, op 8 pct.), og fredag Apple (2,35, op 8 pct.) og Intel (0,12, ned 77 pct.).

På den lidt længere bane ser vi vanskeligheder for aktiemarkedet med rotation mod billige value aktier. Overordnet er billedet fortsat svag vækst eller stagnation i USA, samtidig med at inflationen kan være på vej op igen.

Særligt i USA passer det ikke sammen, at de dyreste aktier fortsætter stigningerne, samtidig med at renten også trækker opad. Europa kan måske blive begunstiget af, at aktierne her er billigere, og at der kan komme rotation ud af amerikanske aktier ind i europæiske aktier.

Seneste flash PMI fra S&P Global for erhvervsklimaet viser, at europæisk økonomi fortsat bevæger sig i et slæbespor, måske med en lille positiv BNP-vækst. Værre er det, at erhvervslivets inputpriser stiger kraftigt, og det kan let lande senere som højere inflation – og højere renter.

Europæisk erhvervsliv lider under en svag økonomi, og analytikerne forventer kun en samlet overskudsfremgang på 2 pct. i 4. kvartal i forhold til samme kvartal forrige år. Af sektorer ventes health care og industri at performe bedst.

Stærk præstation fra C25

På landeniveau har de danske C25-selskaber udsigt til at præstere meget stærkt i 4. kvartal med en gennemsnitlig overskudsfremgang på 35 pct. Antageligt trukket op af nogle få selskaber med meget høj procentvækst.

Også her venter vi på 4. kvartalsregnskaberne. I den kommende uge blandt andet fra Hennes & Mauritz (forventet 1,87, op 92 pct.), Nokia (0,13, op 32 pct.), Sanofi (1,41, ned 15 pct.) og Novartis (1,82, op 20 pct.).

Meget tyder på, at anden bølge af Trump-euforien er ved at dampe ud. Men beslutninger herfra kan let give store parallelforskydninger op eller ned fra det aktuelle leje.

Eksempelvis ser vi fortsat fred i Ukraine som en kæmpe kurstrigger for en lang række europæiske sektorer. Det kommer vi tilbage til i næste udgave.

Og vi bemærker, at både Trump og Putin fortsætter med at italesætte, at de skal snakke sammen om Ukraine. Og der virker som om, at de begge to godt ved, at der skal gives og tages for at finde et kompromis.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank