Kære læser
For en uge siden skrev vi på denne plads, at det nu var tid til at satse på billige danske og europæiske aktier. Siden da har det toneangivende tyske DAX indeks klaret sig betydeligt bedre end det amerikanske S&P 500 indeks og endnu bedre end Nasdaq 100 indeks.
Selvom europæisk økonomi er halvsyg, er der underliggende positive drivkræfter, nemlig en svækket euro, som styrker virksomhedernes konkurrenceevne, og udsigt til betydeligt lavere europæiske renter.
Og så er mange af de store amerikanske aktier blevet for dyre. Eksempelvis zig-zagger techgiganten Nvidia omkring det tidligere toppunkt omkring 136, som blev nået første gang i juni, altså for fem måneder siden. Aktien handles til over 50 gange årets overskud.
På det danske aktiemarked har de store vindere i denne uge været blandt andet Vestas, som vi tidligere har beskrevet som værende for billig, og som vi er tungt lastet med i ØU’s portefølje.
MT Højgaard gik frem begunstiget af lavere renter og en solid ordrebog, mens Bang & Olufsen blev løftet af en succesfuld rettet kapitalforhøjelse, hvor blandt andet rigmanden Christian Dyving deltog med en stor klump. Det kunne være en god indikation på, at B&O nu står foran en stærk fremgangsperiode.
Fortsat fremgang i danske aktier
Vi forventer fortsat generel fremgang i danske og europæiske aktier. Men det bliver meget selektivt rettet mod billige valueaktier, hvor der er stort vækstpotentiale. Og så ser vi styrke i healthcare og industri, hvis der ikke kommer yderligere svækkelse i europæisk økonomi.
Analytikerne er dog stigende skeptiske overfor overskudsudviklingen i europæiske aktier i det aktuelle 4. kvartal. Analytikerne har over de seneste måneder markant nedjusteret deres forventninger til de europæiske Stoxx600-selskabers overskud i det igangværende kvartal.
Først i oktober forventede analytikerne overskudsvækst i 4. kvartal på 11 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. For elleve måneder siden forventede de overskudsfremgang i dette kvartal på 34 pct. Senest er den gennemsnitlige forventning skåret ned til begrænsede 3 pct. Altså en markant nedjustering fra analytikerne.
Kvartalets store vindere forventes at blive industri og real estate, som sikkert løftes af lavere finansieringsrenter og afkastkrav. Til gengæld er der også risiko for, at tomgangen i udlejningsejendomme, især kontor, erhverv og detailhandel, nu stiger.
Usikre udsigter
De seneste nøgletal for europæisk økonomi har været betydeligt værre end forventet. Til gengæld har inflationstallene været fornuftige, og det skaber grundlag for lavere korte og lange renter de kommende måneder. Det kan være med til at holde hånden under europæisk økonomi.
Men udsigterne er lige nu mere usikre, end de har været længe.
Billedet er næsten det samme i USA med nedjusteringer, hvor analytikerne dog fortsat ser lyst på tech og kommunikationsservice.
Signalerne på det amerikanske aktiemarked er optimisme, men en stor underliggende nervøsitet og usikkerhed. Eksempelvis er det amerikanske skew-indeks, der afspejler omfanget af aktieputoptioner out-of-money, på et historisk højdepunkt, og det plejer ikke at betyde varige kursstigninger fremadrettet.
Der er også stor usikkerhed om, hvad Trump finder på af toldmure og andre beslutninger, som kan påvirke aktiemarkedet.
Lige nu er der 66 pct. sandsynlighed for en rentenedsættelse på næste FED-rentemøde den 18. december. Udebliver denne rentenedsættelse, vil det være en stor skuffelse for markedet.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.