Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Krugman: Der tegnes skræmmebillede af Toldkrig

Laus Sørensen

lørdag 10. maj 2025 kl. 13:29

Paul Krugman
Nobelpristageren i økonomi Paul Krugman
Kære læser

De makroøkonomiske nøgletal for USA og Europa fortsætter med at vise en vis robusthed. Og det bliver en mere og mere påtrængende overvejelse, om skræmmebillederne om en snarlig recession er markant overdrevne.

Aktiemarkederne holdt den seneste uge flot stand efter tre uger med et hæsblæsende aktierally, hvor flere aktiemarkeder er blevet ført tilbage til samme niveau, som vi havde før Trumps såkaldte Befrielsesdag.

En tid fremad vil der fortsat være stor nervøsitet for, at de økonomiske nøgletal forringes i kølvandet på Trumps toldsatser. Men eksempelvis Nobelpristageren i økonomi Paul Krugman mener, at skræmmebillederne er vildt overdrevne.

Ingen grund til panik

I et interview med Goldman Sachs siger han, at situationen bør tages seriøst, men også at der ikke er grund til panik.

Krugman vurderer, at selvom toldpolitikken kan påvirke makroøkonomien negativt, er risikoen for recession mindre dramatisk end antaget af mange økonomer og finanshuse. Han påpeger, at told fungerer som en ændring i relative priser, som markeder tilpasser sig – ikke som et direkte negativt efterspørgselschok.

Han erkender, at de kortsigtede prisændringer kan udløse økonomiske omvæltninger. Og han fremhæver, at de negative konsekvenser typisk opstår fra reallokering af varestrømme og friktioner – snarere end fra toldens umiddelbare økonomiske effekt.

På den baggrund advarer han mod overdrevne dommedagsprofetier og ser meget af panikken som overdreven. Selvom de finansielle markeder reagerer med kursfald og volatilitet, tolker han det mere som nervøsitet end som klare indikatorer på recession.

Krugman erkender, at en fuld handelskrig med Kina vil være skadelig, men tror ikke det i sig selv vil fremkalde en dyb recession.

Det måske største problem er, at usikkerhed dæmper investeringer – ikke selve tolden. Og han afviser bekymringer om, at tolden vil give vedvarende høj inflation – det afhænger af centralbankens reaktion.

Skulle det alligevel gå galt, mener han, at Federal Reserve har tilstrækkelig kapacitet til at sænke renter og stabilisere økonomien om nødvendigt. Han afviser, at Trumps politik nødvendigvis fører til en ny protektionistisk æra – snarere en midlertidig afvigelse.

Han er mere bekymret for konsekvenserne af autoritære tendenser og erosion af internationale regler end for økonomiske tal.

Så måske er det hele alligevel ikke så galt.

Analytikere nedjusterer forventninger

På den korte bane bemærker vi, at analytikerne nu nedjusterer deres forventninger til selskabernes overskud i andet kvartal ret dramatisk. Både for amerikanske og europæiske selskaber.

Ledelserne har nogenlunde leveret som forventet i årets første kvartal, men der er hele vejen rundt en betydelig skepsis omkring de næste kvartaler.

I artiklen om sektortendenser i denne udgave gennemgår vi analytikernes syn på de enkelte sektorer de næste kvartaler.

I Økonomisk Ugebrevs Kortsigtede Portefølje er det aktuelle afkast plus 9,2 pct. i forhold til Copenhagen Benchmarks minus 1,2 pct. Afkastet er minus 2,3 pct. i den Forsigtige Portefølje, som aktuelt er meget defensiv med 20 pct. af kapitalen i beskyttelsespapirer.

Kortsigtet er vi overraskede over markedets robusthed, og vi overvejer igen at skrue op for risikovilligheden, hvis markedet holder stand, og hvis nøgletallene fortsætter med at vise robusthed. Men i første omgang er vi altså afventende med en nettoeksponering mod aktier på ca. 60 pct. af kapitalen.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank