Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Stor nervøsitet for fransk EU-exit og gældskrise

Morten W. Langer

lørdag 15. juni 2024 kl. 12:30

Chefredaktøren har ordet – Stor nervøsitet for fransk EU-exit og gældskrise
Kære læser

Efter den franske præsident Macron på EU-valgaftenen udskrev nationalt valg til afholdelse den 30. juni og 7. juli, er den finansielle nervøsitet i Europa tordnet op.

Flere nye meningsmålinger viser, at højrefløjspartiet med Le Pen står til en knusende sejr, hvor Macrons parti mere eller mindre udraderes. Prognoser viser, at Le Pen står til mellem 220 og 270 pladser i parlamentet, venstre-alliancen til mellem 150 og 190 pladser, og Macrons alliance til 90-130 pladser. Det peger i retning af et systemskifte.

Udsigten har de seneste dage givet rystelser gennem finansmarkedet, hvor især franske aktier er styrtdykket, og franske renter er steget i forhold til den tyske statsrente, hvor spændet nu er det største i ti år. Og dønningerne har også sat sig i resten af det europæiske aktiemarked med store kursfald.

Nervøsiteten er afledt af usikkerhed om, hvad en ny fransk politisk ledelse kan finde på, herunder eventuelt søge om udmeldelse af EU med risiko for en fransk statsgældskrise på grund af høje og stigende statsrenter på den stigende statsgæld.

Umiddelbart er det mest oplagt at antage, at nervøsiteten på finansmarkederne vil bestå, til der er mere klarhed om udfaldet af det franske valg eller nye meningsmålinger, som stiller Macrons alliance markant bedre.

Hans strategi med via et hurtigt valg at hente støtte til sin fortsatte politiske ledelse af Frankrig er indtil videre slået fejl, og det er svært at se, at han inden for de næste uger kan vende stemningen i den franske befolkning.

Rystelser på finansmarkedet

Fredag gav rystelserne gennem finansmarkedet anledning til et kæmpe skifte, hvor de professionelle investorer trækker penge ud af cykliske aktier og ind i obligationer, især ikke-franske obligationer, som steg markant i kurs med tilhørende rentefald.

Over de seneste dage er den styrende tyske 10-årige rente faldet fra 2,7 pct. til 2,35 pct., og det har også sat sig i de danske renter.

På grund af stigende nervøsitet for en statsgældskrise og en fransk EU-exit har også de europæiske bankaktier fået store kurstæsk de seneste dage. Det europæiske Stoxx Europe Banks indeks er dykket knap 10 pct. de seneste dage, og det har også sat sig i de danske bankaktier.

Når det danske aktiemarked alligevel har klaret sig hæderligt, er det på grund af den store vægt af health care, herunder health tech og biotech. De store investorer har sendt kapital den vej, da disse sektorer betragtes som forsigtige defensive safe heavens i tider med nervøse og usikre markeder.

Det er muligt, at markederne i denne uge vil tage bestik af situationen og konkludere, at den negative reaktion var lidt overdrevet. I hvert fald startede det amerikanske aktiemarked også meget negativt fredag. Men det endte faktisk i et lille plus med bedst performance til tech, stabile forbrugsvarer og guld.

Til gengæld viser det konjunkturfølsomme Dow Jones Transportation Average indeks stor svaghed, og fredag lukkede dette delindeks i årets laveste langt under 200 dages glidende gennemsnit.

Vores basisscenarie er, at det europæiske aktiemarked stabiliserer sig nogle dage for at finde en ny konsensus om, hvad der skal ske. Og vi ser stor sandsynlighed for, at kursfaldene vil fortsætte, dels drevet af de store investorers gevinsthjemtagning med udsigt til en usikker tid, og dels fordi der igen er indikationer på recessionslignende tilstande i både Europa og USA.

Det var ellers opfattelsen, at europæisk økonomi var på vej op, men det ser meget anstrengt ud. Blandt andet kom der svagere data for EU’s industriproduktion torsdag med et fald på 0,1 pct. mod forventet plus 0,2 pct. for april. Fredag kom data for forbrugertilliden i USA fra Michigan Sentiment, som også var historisk ringe.

Så vores bundlinje er, at stigende recessionsnervøsitet nu har udløst en markant sektorrotation ud af cykliske papirer over i defensive, forsigtige papirer. De faldende renter understøtter vækstpapirer, dvs. tech, som dog også kan blive trukket med ned af risk-off stemningen. Men vi står foran uroligere tider forude.

God læselyst

Morten W. Langer
Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank