Kære læser
Aktiemarkederne fortsætter med at reagere på kortsigtede signaler omkring Trumps toldmeldinger, udsigten til store amerikanske skattelettelser, som vil accelerere det amerikanske statsunderskud, og udviklingen i USD og i den tiårige amerikanske statsrente.
Vi tror fortsat, at vi er et sted, hvor aktiemarkedet har indregnet en blød landing i økonomien med begrænset nervøsitet for at vigende tillid til amerikanske statsobligationer accelerer udenlandske investorers tilbagesalg, der både kan sparke de amerikanske statsrenter op over det kritiske leje i 6,0 pct. og svække USD yderligere.
Og så ses der fortsat ikke de store negative konsekvenser på amerikansk økonomi af Trumps Toldkrig. Men det kan stadig nå at komme.
I det hele taget er der blandt amerikanske privatinvestorer fortsat en betydelig grad af optimisme omkring aktierne, mens de professionelle – og især hedgefondene – har stor skepsis og nervøsitet for, hvad der ligger forude.
Lige netop udviklingen i USD og den amerikanske statsrente er afgørende pejlemærker i for tiden. Begge kursgrafer skal man virkelig holde øje med, fordi de indikerer, om tilliden til USD og amerikansk økonomi holder nogenlunde, eller om den fortsætter med at skride. Se også aktuelle grafer på ugebrev.dk.
Velkendt er det, at udenlandske investorer allerede i stor stil har tilbagesolgt dele af deres enorme beholdninger af amerikanske statspapirer. Og det har løftet den amerikanske tiårige statsrente op mod 4,5-4,6 pct., hvor yderligere stigninger skal tages som store advarselssignaler.
Det samme gælder for udviklingen i USD, hvor yderligere svækkelse indikerer vigende tillid til USA’s økonomi. Det besynderlige er, at det netop er en del af Trumps plan at få svækket USD, så amerikanske selskaber bliver mere konkurrencedygtige overfor Europa, Kina og resten af Asien.
Seneste begivenheder, der har sendt aktierne en smule ned, er Trumps noget vanvittige melding om en mulig toldsats på 50 pct. overfor europæiske importvarer. Det er naturligvis en af de sædvanlige trusler, som ikke bliver realiseret. Men der udestår uden tvivl svære forhandlinger forude.
Foruden de to begivenheder har kreditvurderingsbureauet Moodys nedjusteret USA’s nationale kreditrating til en såkaldt notch under guldkarakteren AAA. Også det har udløst øget nervøsitet.
To andre gode temperaturmålere på den aktuelle stemning er udviklingen i guld og bitcoin.
Begge dele er på det seneste steget mod nye højder, efter usikkerhederne igen er accelereret, simpelthen fordi investorerne trækker mod en sikker havn, da både obligationer og aktier for tiden synes at være meget usikre. Se også aktuelle kursgrafer for bitcoin og guld på ugebrev.dk.
Vores bundlinje er fortsat, at aktiemarkedet på det aktuelle leje slet ikke har taget højde for de usikkerheder, som vi står lige foran. Det seneste historiske aktierally fra starten af april til den foreløbige top for en uge siden var i høj grad drevet af momentum, shortcovering, eufori og en urealistisk tro på, at der ikke er ødelagt noget som helst i det makroøkonomiske maskinrum.
Derfor er der mange gode grunde til, at man som investor skruer noget ned for risikoen – eller i hvert fald er meget selektiv med, hvor man har sine penge placeret i aktier.
Der er selvfølgelig fortsat gode køb derude, ikke mindst fordi mange kvalitetsaktier synes at være faldet alt for meget i kurs. I artiklen med sektortendenser i denne uge ser vi nærmere på nogle af de sektorer og danske enkeltaktier, som vi mener man skal se hen mod for tiden.
I Økonomisk Ugebrevs kortsigtede Portefølje er årets aktuelle afkast 13 pct. mod Copenhagen Benchmarks 2,5 pct. Den langsigtede Portefølje står på minus 1 pct. efter at have outperformet benchmark den seneste uge på grund af de 20 pct. af kapitalen i ”beskyttelsespapirer”. De betyder, at vi aktuelt netto har 60 pct. af kapitalen eksponeret mod aktier, og det holder vi fast i indtil videre.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.