Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – To begivenheder kan nu forhindre et aktiekrak

Laus Sørensen

lørdag 05. april 2025 kl. 15:47

Chefredaktøren har ordet – To begivenheder kan nu forhindre et aktiekrak

Kære læser

Ja, desværre. Et egentligt aktiekrak kan være i støbeskeen efter denne uges dramatiske kursfald på aktiemarkederne.

Lad os lige opsummere: Det var den værste aktieuge siden starten af COVID i marts 2020, altså for mere end fem år siden. Nasdaq er nu i bear marked territorum med et kursfald på mere end 20 pct.

Mag7-aktierne mistede i denne uge 1.400 mia. USD i markedsværdi. Fredagens handelsvolumen var den højeste nogensinde i historien. Nervøsitetsindeks VIX oplevede den største stigning siden februar 2020. Crude oil faldt alene fredag 8 pct. til 62 USD. Det laveste siden starten af 2021. Ja, nu får vi lave benzinpriser. Guld og bitcoin holdt pænt stand.

Og hvad så nu: Vi ser fire drivere for yderligere kursfald den kommende tid, og hvor det meget let kan udvikle sig til et egentligt aktiekrak. Men der kan også komme to vigtige stopklodser, som får det hele til at vende opad. Men det vender vi tilbage til.

Trumps nye toldsatser var den udløsende faktor, men der gik flere dage, før markedet erkendte, hvad vi kan stå overfor.

Det paradoksale er, at både USA, Europa og Kina økonomisk på den seneste har vist styrketegn. Men det er markedet ligeglad med. Det ser fremad. Nedturen skyldes forventninger til fremtiden:

For det første vil usikkerheden om, hvad der ligger forude få forbrugerne til at stramme endnu mere op på deres privatforbrug. Det er negativt for økonomien.

For det andet vil erhvervslivet bremse investeringer, reducere produktion, fyre folk og begynde at indstille sig på at finde nye kunder og ændre samhandelsmønstre. Det er også negativt.

For det tredje vil de kursfald, vi allerede har set, begynde at få negative formueeffekter. På den måde, at både private, pensionister og finansvirksomheder har tabt flere tusinde milliarder, og det vil også få negative effekter på forbrug, investeringer og den generelle stemning, også på finansmarkederne.

For det fjerde – og nok det værste – efter tre år med positive aktiemarkeder og store gevinster vil de professionelle investorer fortsætte med at hjemtage gevinster, og den negative stemning kan blive selvforstærkende med accelererende udsalg.

Det vil sikkert føre aktiemarkederne meget længere ned, og vi er ikke langt fra det punkt, hvor standhaftige privatinvestorer, som stadig holder ved, begynder at gå i panik. Og det vil udløse nye salgsbølger.

Det hele er dog ikke sort i sort. Vi ser to afgørende stopklodser for et accelererende kursfald – eller et begyndende aktiekrak:

For det første ser vi allerede i næste uge mulighed for, at de europæiske og/eller amerikanske centralbanker nedsætter de korte styringsrenter, alene for at stabilisere aktiemarkederne og gensikre en vis tillid.

For det andet er vi ret sikre på, at snarlige forhandlinger mellem USA og EU om toldsatser vil få den endelige sats til at lande på 10-15 pct. mod udspillet på 20 pct. Vi ved, at Trump agerer som en brugtvognsforhandler, og han spiller altid hårdt ud.

Men EU har et stærkt forhandlingskort: Nemlig en bremse på den store amerikanske eksport af tjenesteydelser til Europa, altså blandt andet Bigtechselskabernes ydelser, som også kan brandbeskattes.

ØU’s Basisportefølje har de seneste måneder ligget meget defensivt, og derfor er afkastet haltet efter det danske benchmark indeks, Det overhalede vi fredag, og vi står nu med 40 pct. af kapitalen i likvider som kan geninvesteres – i hvad der efterhånden er meget billige danske aktier.

Særligt vil vi afvente en af de to begivenheder, vi har beskrevet ovenfor – eller et teknisk signal, som bekræfter, at markedet også ser et af disse to scenarier.

Vi står altså overfor, hvad der kan være de bedste købsmuligheder i 3-4 år, også i amerikansk Bigtech-, som efterhånden er relativt billige. Så vi overvejer også en ETF i Nasdaq 100, når vi ser, tiden er inde. Men husk: Det vigtigste er at beskytte kapitalen – for hvis man ikke har den, så er der slet ikke noget at investere. Så vi kaster os ikke hovedkulds ud i noget, før vi har en god fornemmelse af, at der er ved at komme en vending. Og så vil vi begynde med trinvis mindre opkøb i de papirer vi er begyndt at kigge på.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank