Kære læser
En stribe danske børsnoterede selskabers aktier med stort salg til USA er den seneste måned blevet sendt markant nedad. Eksempelvis Novo Nordisk, Pandora, Vestas, GN Store Nord, Demant og andre selskaber med aktiviteter i USA.
Velkendt er det, at usikkerhed er noget af det værste, aktiemarkedet ved. Usikkerheden knytter sig naturligvis til, hvad Trump udmelder den 2. april, hvor hans administration har varslet meldinger om, hvilke toldsatser han vil pålægge varer, som importeres til USA.
Det kan meget vel være, at aktiemarkedet allerede har indarbejdet noget, der er værre end worst case i de aktuelle værdiansættelser. Og at der måske kommer et relief rally efterfølgende, når bølgerne lægger sig, og når EU’s ledere får forhandlet de endelige toldsatser med Trumps administration.
Eksempelvis har Novo Nordisk-aktien blandt andet på grund af toldusikkerheder på det seneste været ude på en voldsom glidebane. Aktiekursudviklingen for den store amerikanske konkurrent Eli Lilly er stort set flad de seneste måneder, mens Novo Nordisk-aktien er gået i hullet.
I øvrigt handles Novo-aktien nu til 19 gange det forventede overskud i 2026, mens Eli Lilly handles til 30 gange det forventede overskud. Når vi samtidig ved, at Novo Nordisk har stor og stigende produktion i USA, så kunne det se ud til, at usikkerheden har sendt aktien for langt ned.
Det kan vel være, at udmeldingen den 2. april vil virke bombastisk, og at aktierne vil indarbejde endnu mere risikopræmie i værdiansættelserne. Men EU har også noget at forhandle med den anden vej, så slutresultatet omkring toldsatser med stor sikkerhed bliver mildere end de første udmeldinger.
Europa er kæmpestore importører af amerikansk tech, og vi står antageligt foran at skulle købe for mange milliarder kroner militært isenkram. Så en ny handelsaftale kan udmærket komme til at indeholde hensigtserklæringer om at importere amerikansk militærudstyr for mange hundrede milliarder kroner.
Og der liger også en presbold under overfladen omkring de store amerikanske techselskaber som Google, Amazon, Nvidia, Facebook osv. Der er både mulighed for at brandbeskatte deres nationale indtægter og køre konkurrencesager fra EU-side. Positivt er det også, at Nationalbanken i en analyse konkluderer, at den direkte danske vareeksport til USA faktisk ikke er særlig stor.
”I Danmark fører indførelsen af 25 pct. told på handelen mellem USA og EU til et tab i BNIB4-2 i forhold til baseline på omkring 1,3 pct. på kort sigt. Konsekvenserne er markant mindre, hvis tolden i stedet er 10 pct. På længere sigt er konsekvenserne mindre, fordi virksomheder og forbrugere har haft tid til at tilpasse deres produktion og efterspørgsel. De økonomiske konsekvenser er større for Danmark end for euroområdet, fordi Danmark er en mere åben økonomi og har mere direkte handel med USA”, skriver Nationalbanken.
Også Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skriver i en nylig analyse, at effekten på dansk erhvervsliv af en amerikansk told vil være begrænset:
”Den danske vareeksport, der kan rammes af amerikansk told, udgjorde 64 mia. kr. i 2024. Det er det laveste niveau siden 2018. Det svarer til 17,5 pct. af den samlede danske eksport til USA – og 3,1 pct. af den samlede eksport til alle lande. Så hvis USA forhøjer tolden på danske varer, vil den direkte effekt være begrænset i forhold til dansk økonomi. Størstedelen af den danske eksport til USA bliver nemlig produceret i USA. Dog vil den indirekte effekt for dansk eksport via handel med EU være mærkbar.”
Læs også tema om Trumps Toldkrig i denne uges udgave af ØU Finans, hvor vi sammendrager analyser om konsekvenser og scenerier for udviklingen efter den 2. april.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.