Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chr. Hansen gør klar til nyt spring frem

Linda

lørdag 29. oktober 2016 kl. 15:30

Novozymes-Chr. Hansen fusion godkendt af begge selskaber

Chr. Hansen afviger fra andre større danske virksomheder ved at satse hårdt på at skabe mere vækst i et stagnerende marked.

Opkøb og investeringer vil betyde, at den frie pengestrøm stagnerer i ét år, men derefter skal den springe frem med tocifrede vækstsatser.

Chr. Hansen Holding vil nu satse ekstra hårdt på en særlig evne, som de færreste andre store danske virksomheder har: Ingredienskoncernen finder og skaber vækst i stagnerende markeder.

Med kombinationen af milliardopkøb og et internt investeringsboom i det kommende år vil Chr. Hansen skabe grundlaget for et nyt spring frem i årene 2017-2020. Under ledelse af CEO Cees de Jong, der kom til i 2013, og Søren Westh Lonning, der har været CFO siden 2015, er koncernen begyndt at satse mere dristigt end hidtil.

Mens de fleste store danske virksomheder er blevet mere forsigtige med opkøb og investeringer, vil Chr. Hansen i det kommende år investere så meget, at de frie pengestrømme for første gang i en årrække ikke vil stige. Det sker, efter at koncernen allerede i 2015/16 har brudt med traditionen for organisk vækst og brugt et milliardbeløb på at indkøbe virksomheder og ny viden.

Dermed har Chr. Hansen anslået nye toner. Mens omsætningen i de seneste fire regnskabsår er vokset med gennemsnitligt 9 procent om året, er den frie pengestrøm vokset med 12 procent årligt.

Ny tiltro til fremtiden
Årsrapporten for 2015/16, der blev sendt ud i den forgangne uge, skabte ny tiltro til aktien, der ellers i en række måneder har været trykket af et skuffende resultat for regnskabsårets tredje kvartal. Kursen steg i de to første dage efter udsendelsen af årstallene med 8 procent.

Årsrapporten udstrålede selvtillid, fordi kon cernen varslede, at 2016/17 i særlig grad vil blive et investeringsår. At de frie pengestrømme (eksklusive effekt af eventuelle opkøb) ikke vil stige i dette regnskabsår, vil betyde, at interne investeringer kan runde 100 mio. euro, hvilket er et meget højt niveau for Chr. Hansen. Dermed bør grunden være lagt til, at koncernen i de efterfølgende år fortsat kan være en effektiv pengemaskine.

”Vi har i en årrække haft en årlig stigning i den frie pengestrøm på op mod 13 procent. I 2016/17 venter vi ligesom i 2015/16 en fri pengestrøm på omkring 175 mio. euro. I de efterfølgende år vil vi igen kunne skabe en stabil stigning i den frie pengestrøm, der svarer til, hvad vi tidligere har leveret,” siger Søren Westh Lonning.

Med en nulvækst i den frie pengestrøm i indevæ-rende regnskabsår kan væksten i pengestrømmen over de kommende fire år altså blive gennemsnitligt omkring 10 procent, i toppen af forventningen til den organiske vækst, der ventes at være på 8-10 procent om året. Hertil kommer effekten af ventuelle opkøb. Hidtil i 2016 har Chr. Hansen både købt en amerikansk virksomhed for 1,3 mia. kr. og rettighederne til et finsk produkt for 500 mio. kr. ”Opkøbsaktiviteten har været høj i 2015/16, fordi vi fik mulighed for at købe aktiver af høj kvalitet. Det er klart, at hvis der dukker noget op, som kan styrke vore områder, så er vi klar igen. Det vil overraske mig hvis vi kommer til at købe lige så meget op i det kommende år. Men jeg vil bestemt ikke afvise, at der kommer nye opkøb. Vi har selvfølgelig en liste over interessante opkøbskandidater,” siger Søren Westh Lonning.

Chr. Hansen løber fra Novozymes
Omsætningsmæssigt er Chr. Hansen en af de mindste virksomheder i det danske C20-indeks, men markedsværdien er siden selskabet kom tilbage på børsen i 2010 steget fra 12,4 til 54,7 mia. kr. (torsdag i den forgangne uge). Omsætningen i 2015/16 nåede op på 949 mio. euro og ebitdaresultatet steg til 324 mio. euro.

Den stigende omsætning og indtjening illustrerer, hvor effektivt Chr. Hansen formår at udnytte virksomhedens kernekompetencer inden for bio science til at nå en række nicher, ikke mindst i det stagnerende marked for fødevareingredienser, hvor Chr. Hansens største division i det seneste regnskabsår har formået at vokse 12 procent, mens for eksempel Novozymes’ salg af enzymer til food & beverages foreløbig i år kun er steget 1 procent.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

 

Børskurs på analysetidspunktet: 410                                                 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 400-450

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank