Kristian Villumsen overtog posten som CEO for Coloplast i december 2018, men betydelige opkøb har ikke fået investorerne til at hæve aktiekursen. Den langsigtede finansielle målsætning er stort set identisk med målsætningen for fem år siden, selvom Coloplast er gået fra næsten gældfri til en nettorentebærende gæld på 22 mia. kr.
Kristian Villumsen blev den 4. december 2018 udnævnt til ny President & CEO for Coloplast, og i september 2020 lancerede Coloplast strategiplanen ”Strive25 – Sustainable Growth Leadership”.
Strategiplanen definerede langsigtede mål om en organisk omsætningsstigning på 7-9 pct. p.a. og en overskudsgrad på mere end 30 pct.
Men trods strategiplanen og Kristian Villumsens tiltræden har Coloplasts aktiekurs ikke ændret sig væsentligt. Den har svinget i kursintervallet 700-1100, og kursen er stort set den samme som ved lanceringen af den nye strategi for fire år siden. Til trods for en stigning på 32,3 pct. i Copenhagen Benchmark i samme periode.
Det ser altså ikke ud til, at investorerne værdsætter Kristian Villumsens markante ændring i selskabets finansielle struktur, som øgede den nettorentebærende gæld fra 0,5 mio. kr. i 2018/19 til 21.841 mio. kr. i 2023/24. Stigningen skyldes købet af flere selskaber, hvor købet af Atos Medical for 16 mia. kr. i november 2021 er det største.
Gæld stiller krav til væksten
Når et selskab optager en betydelig gæld, stiller det høje krav til væksten. I forbindelse med købet af Atos Medical blev det da også oplyst, at opkøbet forventes at øge indtjeningen pr. aktie i stigende grad fra 2022/23. Gælden forventedes at være indenfor et interval på 1-2 gange NIBD/EBITDA ved udgangen af Strive25-perioden. (Nettorentebærende gæld/Overskud ekskl. af- og nedskrivninger.)
Med et historisk højt NIBD/EBITDA på 2,5 i 2023/24 bliver det vanskeligt at nå målet.
Et andet nøgletal er EPS (Earnings Per Share), som i 2018/19 var 18,2. I 2023/24 var EPS korrigeret for særlige poster 22,3, så det er kun steget 4,2 pct. p.a. de seneste fem år. Tallet har endvidere været svagt faldende de seneste to år.
Gældsætning er i sig selv hverken godt eller skidt, men skal ses i forhold til, hvad man får for pengene. Og her bliver bolden spillet over til investorerne, for på kort sigt er det vanskeligt at se, hvad de har fået for en gældsforøgelse på 22 mia. kr. Coloplasts langsigtede finansielle målsætninger er stort set identiske med målsætningerne fra 2018/19.
Dengang opererede man efter en strategi, som hed LEAD20, og målsætningen var en årlig organisk vækst på 7-9 pct. og en EBIT-margin på mere end 30 pct. I dag lyder den langsigtede målsætning på en organisk vækst på 8-10 pct. og en EBIT-margin på mere end 30 pct. Eneste ændring er altså, at målsætningen for vækst er hævet med ét procentpoint.
Man kan også købe sig til vækst, men er den forventede gevinst herved tilstrækkelig til at begrunde en gældsætning på 22 mia. kr.?
Aktiekursens stagnation viser, at investorerne er i tvivl. Mens de sendte Coloplasts aktier stejlt opad hele vejen gennem 10’erne, har der været stagnation i 20’erne, hvor Coloplasts aktier har klaret sig væsentligt dårligere end markedet.
Coloplast er stadig en dyr aktie
Coloplast handles til en forventet Price/Earnings for de næste tolv måneder på 33,85 mod branchemedianen 20,60 og eksempelvis ekstremt succesfulde Novo Nordisks 27,08.
Samme billede giver nøgletallet EV/EBITDA, som for Coloplast er 22,89 for de næste tolv måneder mod branchemedianen 11,16 og Novo Nordisks 9,95. Dette nøgletal sætter selskabets markedsværdi + gæld i forhold til driftsresultatet ekskl. afog nedskrivninger.
CEO Kristian Villumsen har ledet Coloplast i en periode med store ændringer, og de gældsfinansierede tilkøb kan på sigt vise sig at være en genistreg. Men den forøgede risiko og reducerede finansielle fleksibilitet ved en høj gældsætning ser i øjeblikket ikke ud til at stå i et rimeligt forhold til Coloplasts forventede indtjening.
Vi tilslutter os derfor den forsigtige del af investorerne, og sætter kursmålet i nederste del af det kursinterval, som de har ladet aktien svinge indenfor de seneste fem år.
Konklusion
Aktuel kurs 857
Kortsigtet (< 3 mdr.) Sælg
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 765
Bruno Japp
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.
Hvem er Coloplast?
Coloplast A/S har hovedsæde i Humlebæk i Nordsjælland, og Coloplast Danmark A/S er det danske datterselskab, som markedsfører og sælger sygeplejeartikler i Danmark og i Island inden for områderne stomi, kontinens, hud- og sårbehandling, interventionel urologi samt stemme og respiratorisk pleje.
I mere end 60 år har vi haft et tæt samarbejde med brugerne af vores produkter samt det professionelle sundhedspersonale. Vi arbejder tæt sammen for at udvikle nye produkter, som kan afhjælpe brugerens specielle behov. Derfor lægger vi også stor vægt på at give vores kunder, både private brugere og sundhedspersonalet, den bedst tænkelige rådgivning og service.
Kilde: https://www.coloplast.dk/kontakt-coloplastdanmark/hvem-er-vi/om-coloplast/
Ledelse
Chair of the Board Lars Rasmussen
President & CEO Kristian Villumsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.