Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Columbus’ opkøb i god form

Steen Albrechtsen

mandag 26. marts 2018 kl. 7:57

Columbus har på en uge offentliggjort årsregnskab og præsenteret det svenske opkøb iStone yderligere på en kapitalmarkedsdag. Årsregnskabet blev skæmmet af problemer i USA, mens kapitalmarkedsdagen synes vellykket, og iStone sluttede 2017 flot.

Ultimo november 2017, da det store opkøb blev annonceret, var det ventet, at iStone ville slutte 2017 med en omsætning på 800 mio. SEK og et EBITDA på 41 mio. SEK. iStone sluttede imidlertid 2017 rigtig godt af, og realiserede en omsætning på 830 mio. med et EBITDA på 56 mio. SEK svarende til en EBITDA-margin på 6,75%.

Det er dog stadig ikke en imponerende EBITDA-grad, og det generelle (lave) niveau over de senere år blev af iStone’s ledelse begrundet med et større fokus på vækst end på indtjeningen.

Da opkøbet er baseret på en indtjeningsmultipel, bliver købesummen således også reguleret op af den gode årsafslutning, og Columbus forventer nu i alt at skulle betale 514-682 mio SEK. Opkøbet finansieres med et banklån til en meget lav rente, hvilket også betyder, at opkøbet med det samme skaber værdi på bundlinjen, da renteomkostningerne kun vil beløbe sig til et lavt en-cifret mio. beløb.

For 2018 forventes der nu en omsætning på 840 mio SEK og en EBITDA på 60 mio. SEK, hvilket er betydeligt over den hidtidige 2018-forventning om 800 mio. SEK omsætning og EBITDA på 50 mio. SEK. Columbus bekræftede på kapitalmarkedsdagen, at man havde været grundigt igennem iStones bøger, uden at finde tegn på ”window dressing” forud for årsafslutningen.

”Enkel” integration af iStone

Det ”perfect fit” som Columbus selv beskriver iStone med i relation til kundesegmenter, geografi, teknologi, m.v. er tydelig i den forstand, at der ikke vil ske nogen stor sammenlægning af de 2 virksomheder i fysisk forstand. Det er indtil videre kun i Norge, at 2 kontorer/organisationer bliver lagt sammen.

Dobbeltfunktioner på hovedkontorene vil også blive sammenlagt over tid, ligesom de interne IT-systemer først vil blive sammenlagt efter 2018. Samlet set forventes der kun integrationsomkostninger i 2018 på 10-15 mio. kr., hvilket må anses som lavt for et opkøb til anslået ½ mia. kr. med 600 ansatte. På kort sigt er der på synergifronten udsigt til at de lavest hængende frugter skal plukkes. Det vil på vækstsiden sige, at Columbus’ egen software og Columbus Care løsningen skal sælges til iStones kunder. Det første salg af software (Rapid Value) til en svensk kunde er allerede sket, blev det oplyst på kapitalmarkedsdagen.

På effektivitetssiden er der de naturlige sammenlægninger af de adminstrative dobbeltfunktioner og en simplificering af iStones koncernstruktur, som er ret omfattende. Hertil kommer, at brugen af Columbus Global Delivery Center i Indien skal bredes ud til iStone over de kommende år. Helt konkret er målet at øge bemandingen i Indien med de første 30 mand i 2018 og nå 100-150 i 2020. Alle dedikerede til iStone-opgaver.

Der er ikke sat tal på de enkelte synergier, men det er målet, at EBITDA-graden skal øges til Columbus’ niveau henover de næste 3 år. Dvs. en forbedring på mindst 4 procentpoint fra de realiserede 2017-tal 6,75, til Columbus’ niveau på 11-12.

Bundlinjeffekt med det samme

Columbus venter samlet set en omsætning på 2 mia. kr., og med en indtjening på 200 mio. kr. målt på EBITDA er der udsigt til en bundlinje, der efter skat lander på den rigtige side af 100 mio. kr. i år. Det betyder også, at EPS må forventes tæt på 1, og at P/E ligger nogenlunde med samme værdi som aktiekursen, hvilket i sig selv er et pænt niveau for IT-sektoren. Vi fastholder indtil videre vort hidtidige kursmål på 14-16, selvom vort grundlæggende syn på investeringscasen er positiv.

Den pæne performance hos iStone modvægtes af udfordringerne i USA, der i 2017 påvirkede omsætningen med et pænt 2-cifret millionbeløb og EBITDA med 31 mio. kr. Indtjeningen i USA forventes stabiliseret her i 1. kvartal, mens væksten først ventes tilbage i 3. kvartal og 4. kvartal.

En tilfredsstillende udvikling i iStone og USA i løbet af året vil umiddelbart føre til et løft af vores kursmål baseret på en klar driftsforbedring i 2019, hvor også den kortsigtede negative påvirkning fra omlægningen fra licensbaseret softwaresalg til abonnementsbaseret salg vil være tilendebragt.

Børskurs på analysetidspunktet: 14,30

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 14-16

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank