Velhavere over 50 år plejer i stigende omfang deres egen formue. Økonomisk Ugebrev Formue (tidligere AktieUgebrevet) har netop gennemført en læserundersøgelse med mere end 500 besvarelser, hvor 94 % svarer, at de selv forvalter deres aktieformue. Kun godt 6 % får altså forvaltet privatformuen gennem bank, investeringsforening eller fondsmægler.
AktieUgebrevets læserskare er dog næppe helt gennemsnitlig, idet 43 % af læserne forvalter en privat aktieformue på over tre mio. kr. og andre 29 % har mellem én og tre mio. kr. i aktier. Hele 55 % af AktieUgebrevets læsere er over 59 år, og andre 25 % er mellem 50 og 59 år. 37 % er pensionister, og andre 30 % er selvstændige. 53 % er bosiddende i Hovedstaden og på Sjælland, og 4 % har bopæl i udlandet.
Baggrunden for, at mange vælger selv at håndtere deres formueforvaltning er tilsyneladende begrænset tilfredshed med den formueforvaltning, de har fået eller får i bankerne. Kun 3 % svarer, at de er ”meget tilfredse” med bankernes investeringsrådgivning og 15 % er blot ”tilfredse”. I den anden ende af skalaen er 25 % ”utilfredse” med bankernes investeringsråd og andre 10 % er ”meget utilfredse”.
Opsigtsvækkende synspunkter Synspunkterne er opsigtsvækkende, fordi AktieUgebrevets læsere for det meste er øvede privatinvestorer, som anvender ganske megen tid og kræfter på at sætte sig ind i at investere i aktier, herunder at følge med i det generelle marked og udvælge aktier, der synes at tilbyde merværdi på den korte eller lange bane. AktieUgebrevets læsere foretrækker klart bankernes skriftlige aktieanalyser, frem for bankernes mundtlig rådgivning om investeringer. 36 % svarer, at bankernes skriftlige aktieanalyser indgår blandt de tre vigtigste kilder til information om danske aktier. Kun 14 % vurderer, at bankernes mundtlige rådgivning er blandt de tre vigtigste informationskanaler.
Uafhængige betalingsanalyseprodukter vægter næsten ligeså tungt som bankernes aktieanalyser, og også information fra Dansk Aktionærforening vægter på samme niveau blandt de tre vigtigste informationskanaler. Den suverænt mest anvendte informationskanal er dagbladenes løbende erhvervsdækning, som typisk dækker de hurtige dag-til-dag nyheder eller time-til-time nyheder. Også gratis investeringsportaler på internet, som eksempelvis Euroinvestor, vægter meget tungt, sammen med dagblade, og betydeligt over eksempelvis information fra bankerne.
Resultaterne indikerer, at der er stigende efterspørgsel efter alternativer til bankernes investeringsrådgivning og investeringsforeninger, hvor investorer typisk til relativt høje omkostninger følger lige i hælene på det generelle aktiemarked, uanset op det går op eller ned. Traditionelt anbefaler bankerne ikke at deres kunder sælger aktiebeviser i investeringsforeningerne i svage eller usikre markeder, fordi de så vil tabe indtjening på kurtager og formidlingsprovisioner.
Ingen information fra bankerne En del af AktieUgebrevets læsere oplyser, at de slet ikke henter information om aktier i deres bank. Vi har i læserundersøgelsen spurgt om, ”hvilken bank er hovedkilde til aktierådgivning.” Svarene viser, at Danske Bank er dominerende med en markedsandel på 26 % efterfulgt af Nordea på 19 %. Større spillere er også Sydbank med en andel på 9 % og Jyske Bank med 6 %. Herefter følger en gruppe banker med 2-3 %, nemlig Handelsbanken, Nykredit, Spar Nord og Ringkøbing Landbobank. Annoncer fra bankerne indikerer, at netop private banking, herunder formueforvaltning, for velhavere ses som et lukrativt forretningsområde. Bankernes gebyr er typisk årligt 2-3 % af formuen, samt handelskurtager, som er højere end de billigste internetmæglere. Det skal sammenholdes med, at man selv kan handle aktier, danske såvel som udenlandske, til næsten ingen penge gennem de nye internetmæglere.
At aktiekulturen igen er på vej frem afspejles også af, at der er stigende tilslutning til de årlige generalforsamlinger i Small- og MidCap selskaberne, hvor der typisk er større lydhørhed over for de private aktionæ-rer, idet de store professionelle investorer typisk dominerer billedet i LargeCap-selskaberne. Økonomisk Ugebrev Formue startede sidste forår med at afholde investormøder, hvor en håndfuld børsnoterede SMV-selskaber blev inviteret til at præsentere virksomheden. Disse arrangement er typisk blevet tilløbsstykker, hvor alle pladser hurtigt er blevet udsolgt.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.