Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

PSD2: Danske Bank åbner for hård bankkonkurrence

Peder Bjerge

lørdag 12. januar 2019 kl. 17:15

Danske Bank vil bruge betalingsservicedirektivet til at ekspandere. I 2019 åbner banken for, at kunderne kan bruge dens mobilbank til ikke blot at se, men også disponere over konti i andre banker. Professor peger på, at bankerne risikerer at ende i samme situation som de store teleselskaber, hvis forretning blev udhulet af små konkurrenter.

Lige før nytår skød Danske Bank 10 mio. kroner mere ind i fintech-virksomheden Spiir, hvad der bragte bankens samlede investering op på 35 mio. kroner. Og det er der god grund til. Spiir leverer nemlig den platform, som Danske Bank vil bruge til at ekspandere og sætte sig på andre bankers kunder ad bagvejen, ved at udnytte den liberalisering, som den sidste version af betalingsservicedirektivet, PSD2, gennemfører.

I pipeline for 2019
Her tvinges alle banker nemlig til at give andre banker og nye finansielle serviceplatforme adgang til deres kundedata via eksterne kanaler, når kunden altså selv ønsker det. Liberalisering ses derfor ofte som mindre innovative fintech-selskabers mulighed for at kile sig ind mellem bankerne og deres vigtigste aktiv, nemlig forholdet til deres kunder.

Derfor ser Danske Bank den nye adgangsvej som en mulighed for at vokse. ”Vi kan lige så godt forberede os på fremtiden. PSD2 betyder, at vi skal åbne for adgang, hvis kunderne vil have det. Så vi prøver at være front runners for at teste, hvad den nye regulering betyder,” siger Lars Malmberg, chef for Commercial Excellence i Group Development. Spiirs platform, Nordic API Gateway, giver adgang til alle nordiske bankers data fra én platform, så banker, fintechs og andre nemt kan få adgang til kontodata fra forskellige banker. Og i Danske Banks mobilbank har kunderne siden sommeren kunnet se deres konti i andre banker. Med de erfaringer på bogen vil Danske Bank nu give kunderne mulighed for mere end blot passivt at kunne kigge på deres konti fra andre end banken.

”Nu kan vores kunder se deres andre konti hos os. Og det synes de er fint nok. Men næste skridt er jo at give kunderne mulighed for at agere aktivt, som helt banalt at overføre penge mellem konti eller foretage betalinger fra alle konti, de kan se i mobilbanken. Jeg kan ikke være mere konkret. Men det er i vores pipeline for 2019,” siger Lars Malmberg. Han erkender, at der er en risiko for, at kunderne bruger Danske Banks mobilbank til at zappe rundt mellem andre banker uden at lægge deres forretning i banken. ”Den risiko har hele tiden været der. Teknologien gør det bare mere transparent. Men det er nok den vej, verden bevæger sig,” siger Lars Malmberg.

Enkelhed afgørende i konkurrencen
Ifølge Lars Malmberg vil det presse priserne på f.eks. udenlandske betalinger. Danske Banks Mobile Pay vil f.eks. i fremtiden nemmere kunne foretage betalinger på tværs af grænser, end tilfældet er i dag. Og det bliver muligt for kunderne at lægge deres forretninger i de banker, som er billigst til den enkelte ydelse.

”PSD2 er en del af den ramme, som nogle kalder Open Banking. Men dykker man ned i reglerne i PSD2, GDPR (persondataforordningen, red.) og mere til, er pointen at give forbrugerne ejerskab til egne data. Det jeg kan være bange for er, at forbrugerne mister overblikket i alle de nye muligheder, der bliver udbudt af banker, fintechs og helt andre, som Apple og Google. Så det afgørende bliver at tilbyde dem enkelhed, så de ikke skal forholde sig til 48 forskellige betalingsløsninger,” siger Lars Malmberg.

Ifølge professor Jan Damsgaard, CBS, har vi endnu ikke set, om PSD2 gavner de store banker eller mere er til fordel for fintech-virksomhederne. Han køber ikke helt Lars Malmbergs analyse om, at enkelhed og overskuelighed bliver den vigtige konkurrenceparameter. Selv hælder han til, at liberaliseringen vil være til fordel for banker eller andre, der henvender sig til særlige kundesegmenter eller nichemarkeder.

”Barriererne for at komme ind på markedet for nye finansielle aktører bliver simpelthen meget lavere. Som kunde behøver man ikke lave et dramatisk brud med sin eksisterende bank. I stedet for at hoppe i seng med en fintech som Lunar Way kan man – efterhånden som man får tillid til dem – trække sine forretninger fra sin bank over mod dem,” siger Jan Damsgaard, der advarer bankerne om, at de kan havne i samme situation som TDC, der har været nødt til købe f.eks. Telmore for at undgå at miste den trafik, som Telmore gav dem.

Læs tidligere analyser af Danske Bank her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank