Det kan blive lidt sjovere at være bankaktionær, når bankerne i oktober forventeligt igen får mulighed for at udbetale udbytte og tilbagekøbe egne aktier.
Vi har netop set Sydbank skyde udbyttefesten hos de danske banker i gang, men de hårdt prøvede aktionærer i Danske Bank må nok kigge langt efter lignende tiltag.
Møgsagerne medfører en mere forsigtig tilgang, indtil der er bedre overblik eller sågar en afklaring på specielt hvidvasksagen. Der synes blandt analytikerne at være en stiltiende accept af, at Danske Bank næppe bliver forløber mht. udbytte. Men det bør på den anden side fremhæves, at man står ved sin udbyttepolitik om udbetaling af 40-60 procent af årets resultat i udbytte.
For 2020 blev der udbetalt 2 kr/aktie, og ser vi på 2021 og 2022, er der ifølge konsensus for Earning Per Share umiddelbart udsigt til et udbytte på omkring 7 kr/aktie. Det må alt andet lige siges at være ganske attraktivt, og det er med til at sætte den aktuelle værdiansættelse i perspektiv.
Stort kurspotentiale i Danske Bank
Der bør ikke være voldsom tvivl om kurspotentialet i aktien, hvis, eller måske nærmere når, man kommer ud på den anden side af i særlig grad hvidvasksagen. Hvad enten man bruger indre værdi pr. aktie som pejlemærke eller tager udgangspunkt i indtjeningen, kan man ikke undgå at nå frem til konklusionen, at Danske Bank-aktien næsten er på tilbud til halv pris.
Den indre værdi vil forventeligt krydse 200 kr/ aktie i 2022, mens Price/Earning-værdien for resten af sektoren efter årets optur ser ud til at ligge omkring 11-13 for de bedste storbanker i Norden. Med en forventet P/E for 2023 og 2024 (aktuelt omkring 6,5), er der også på dette parameter tale om et betydeligt potentiale på omkring 100 procent, når banken forventeligt er ude på den anden side med et par kortvarige økonomiske skrammer.
Den 29. oktober fremlægges resultatet for 3. kvartal, og der vil interessen muligvis samle sig om andet end det finansielle resultat. Danske Banks CEO Carsen Egeriis har nemlig stillet i udsigt, at man vil opdatere på fremdriften i 2023-planen og de betydende underliggende drivere, ligesom man også vil opdatere på, hvad Covid-19 betyder for ambitionen på både indtægts- og omkostningssiden.
Afhængigt af, hvordan man læser dette, så kan der sagtens ligge en nedjustering eller udskydelse af ambitionen om 9-10 procent egenkapitalforrentning.
Når vi ved, at konsensus allerede nu ligger nede omkring 7-7,5 procent, så bør der egentlig være plads til en nedjustering af ambitionen, uden at det burde koste vildt på kursen. Måske snarere tværtimod, fordi et usikkerhedsmoment da vil forsvinde.
Når man samtidig tager højde for, at aktien også i år har et betydeligt efterslæb til konkurrenterne, så er det egentlige spørgsmål måske mere, hvor den egentlige downside-risiko i aktien ligger?
Alt taler for at stemningen vil vende på et tidspunkt, og udsigten til en genoptagelse af udbyttet gør ventetiden lidt sjovere.
I erkendelse af, at den dårlige stemning omkring banken med al tydelighed har bidt sig fast, og at de makroøkonomiske påvirkninger af sektoren som helhed er usikker p.t., så sætter vi et mere beskedent kursmål uden at lægge skjul på, at aktien rummer et betydeligt større potentiale på sigt.
Steen Albrechtsen
SA og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Danske Bank
Aktuel kurs
Aktuel kurs: 106,00
Kursmål (6 mdr.): 120,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.