Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank om Ugen, der kommer – og Ugen, der gik

Morten W. Langer

søndag 31. januar 2021 kl. 9:33

Fra Danske Bank:

Coronasituationen er fortsat udfordrende. Mens der er sket en bedring i de fleste europæiske lande og i USA, er der også tegn på, at lande, der lemper deres restriktioner, oplever øget smittespredning. I Frankrig har der f.eks. været en ny stigning i antal smittetilfælde. På plussiden udtalte Moderna og Pfizer i denne uge, at deres vaccine virker mod de nye mutationer fra Storbritannien og Sydafrika, jf. COVID-19 Update: Moderna and Pfizer vaccines effective against new variants, 28 January 2021.

Den udfordrende coronasituation rammer den økonomiske vækst i både USA og Europa, hvor sidstnævnte dog er hårdest ramt. Denne uges nøgletal, hvor det tyske IFO indeks for januar faldt i forhold til december, har understreget situationens alvor for Europa. Det kan også være tegn på, at de globale industrikonjunkturer er tæt på toppen, da kinesiske indikatorer også ser ud til at være på vej mod en vending.

Europa er generelt mere eksponeret mod de kinesiske konjunkturer end USA. Det bliver interessant at se de kinesiske PMI-tal, som kommer søndag og mandag. Amerikansk økonomi har indtil videre klaret sig bedre end ventet trods den tredje coronabølge. I den forgangne uge viste det sig, at forbrugertilliden rent faktisk steg i januar i forhold til december, mens erhvervstillidstal fra Federal Reserve (Richmond) tyder på en afdæmpning i fremstillingssektoren.

IMF opjusterede i ugens løb forventningerne til amerikansk økonomi markant med 2 %-point til 5,1 % i 2021 som følge af kraftigere makroøkonomisk vækst end forventet i 2. halvår 2020 samt den økonomiske hjælpepakke, der blev godkendt før jul. Det sker selvom IMF ikke indregner den mulige nye hjælpepakke, som Bidens regering har fremlagt, og dermed kan prognosen blive justeret yderligere op. Modsat har IMF nedjusteret sine forventninger til euroområdet og fastholdt prognosen på 8,1 % vækst i kinesisk økonomi i 2021. Hold øje med onsdagens foreløbige BNP-tal for euroområdet i 4. kvartal.

Trods de øgede forventninger til amerikansk økonomi i 2021 berørte Fed på sit rentemøde ikke muligheden for at indstille sin lempelige politik. Centralbankchef Jerome Powell udtalte, at det er for tidligt med enhver snak om en exitstrategi, selvom en række af mindre prominente komitémedlemmer har signaleret, at man måske kunne begynde diskussionerne om en neddrosling af opkøbsprogrammet i takt med, at der sker en bedring af økonomien i år.

Vi forventer, at Fed begynder at udfase opkøbene i 1. kvartal 2022, efter at have diskuteret emnet i 2. halvår i år. Udviklingen på arbejdsmarkedet vil give et vigtigt fingerpeg om amerikansk økonomi, så hold øje med jobrapporten næste fredag. Hos ECB synes der at være bekymring om euroens styrke. Hollands centralbankchef Klaas Knot har udtalt, at ECB bør sænke indskudsrenten, og der har været kilder, der antyder, at markedet har undervurderet sandsynligheden for en rentenedsættelse.

Voldsomme fald på verdens aktiemarkeder midt på ugen. Vi tror ikke, det var påvirket af makroøkonomiske nøgletal eller Feds rentemøde, men nærmere at der begynder at være mange med overvægt af aktier i porteføljen. Dermed kan markederne vise større udsving i den kommende periode, end vi har set de seneste måneder. De globale obligationsrenter er også faldet en smule efter blødere signaler fra de større centralbanker og bekymring om vækstudsigterne. EUR/USD faldt som følge af forskellen mellem de økonomiske forventninger i USA og Europa samt faldende risikovillighed.

I Danmark går vi en stille uge i møde med hensyn til nøgletal. På tirsdag kommer der valutareservetal for januar. Kronen lå fortsat på et stærkt niveau over for euroen i januar, og tæt på det niveau, hvor Nationalbanken tidligere har solgt kroner i valutaintervention. Kronen er dog ikke blevet styrket yderligere i forhold til december, hvor Nationalbanken forblev på sidelinjen, så det kræver nok yderligere kronestyrkelse for at udløse intervention.
Derudover vil valutareservetallene vise, om staten har afdraget yderligere på sit lån i udenlandske Commercial Papers. Torsdag og fredag byder på tal for henholdsvis tvangsauktioner og konkurser i januar. Begge har på trods af krisen forholdt sig på meget lave niveauer. Det glohede boligmarked med mange handler og korte salgstider har formentlig hjulpet til at holde antallet af tvangsauktioner nede, og der er ingen tegn på, at dette vil ændre sig lige foreløbigt. Antallet af konkurser har formentlig holdt sig på et lavt niveau som følge af de økonomiske hjælpepakker, men vi venter, at antallet af konkurser vil stige, når virksomhedernes udskudte skattebetalinger forfalder.
Ugen, der gik i Danmark – Nedlukning tærer hårdt på detailhandlen. Detailhandlen faldt med hele 7,7 procent fra november til december. Det vidner om, at nedlukningen af store dele af detailbranchen gik hårdt ud over julehandlen. Det massive løft detailhandlen fik fra feriepengene i oktober og november er dog også med til at forklare, hvorfor vi fik et fald i december, og under ét steg detailsalget fra 3. til 4. kvartal. Sammenlignet med december 2019 lå det samlede detailsalg således også 1 procent højere i 2020. Vi har også fået konjunkturbarometre for erhvervene. I både industri, byggeri og servicefag er virksomhederne blevet en smule mere pessimistiske end i december.
Alle tre steder står barometeret højere end i november, og det ser fornuftigt ud med ordrebeholdningerne, og mangel på arbejdskraft begynder igen at være et problem i industrien. Men i detailhandlen er det et helt andet billede, for her er der sket et kraftigt dyk i virksomhedernes vurdering af situationen, især af udsigterne for den nærmeste fremtid. Det er ikke så underligt, for de fleste fysiske butikker er lukket ned, siden virksomhederne sidst blev spurgt.
Det går godt i supermarkeder og online, men det kan selvfølgelig ikke ændre ved, at situationen for detailhandlen er blevet markant forværret. Bruttoledigheden faldt med 2.000 personer i december til trods for nye og omfattende begrænsninger på økonomien. Forklaringen er formentlig, at restriktionerne på blandt andet restauranter blev overskygget af fremgangen inden for byggeri og industri, og så hører det også med til historien, at den rigtig omfattende nedlukning af butikkerne først kom i den sidste uge af måneden.
Vi regner med, at ledigheden steg i begyndelsen af året. Korrigeret for sæson steg huspriserne 0,3 procent i november, mens lejlighedspriserne steg 0,5 procent, ifølge Danmarks Statistik. Det er tredje måned i træk, at priserne på lejligheder vokser med under en halv procent, efter en voldsom fremgang over sommeren – godt nyt at noget af tempoet er aftaget oven på et hæsblæsende år. Torsdag forlængede regeringen de nuværende restriktioner med tre uger, så de nu løber til udgangen af februar. Det er især den britiske virusmutation, der bekymrer. I kølvandet på forlængelsen har regeringen fremlagt nye likviditetstiltag og låneordninger, der kan hjælpe danske virksomheder med 170 mia. kr. i rentefrie lån til at betale de kommende moms- og skatteopkrævninger.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank