Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank presset af hvidvask-sagen

Steen Albrechtsen

lørdag 11. august 2018 kl. 20:26

Man kan ikke tale om Danske Bank for tiden uden at hvidvask bliver nævnt, og sagen må også siges at være tydelig på kursgrafen, hvor Danske Banks aktie er faldet 25% i år.

Sagen om hvidvask via filialen i Estland får så megen omtale, at sagen især den seneste tid har påvirket kursudviklingen negativt. Også på telefonkonferencen efter 2. kvartalsregnskabet den 18. juli var det et tema i mange af spørgsmålene. Danske Bank siger selv at man, på baggrund af bl.a. den dialog man har med myndighederne, ikke forventer, at sagen får nogen ”material effect” på den finansielle position.

I den forbindelse skal vi huske på, at banken ved kurs 184 har en markedsværdi lige over 150 mia. kr. og en forventning om et 2018-overskud efter skat på 18-20 mia. kr. Der skal altså en bøde og finansiel effekt i den 2 cifrede mia.-klasse til, førend man efter vores vurdering kan begynde at tale om en voldsom finansiel effekt på banken – især med tanke på den kurseffekt der allerede har været.

Aktiekursen er i år faldet med omkring 25%, heraf 15% de seneste 3 måneder. Det svarer til et værditab på 25-40 mia. kr. i runde tal.

Ser vi på de aktuelle nøgletal er det tydeligt at banken er særdeles attraktivt værdiansat p.t. i forhold til de fleste større nordiske konkurrenter. Estimaterne for 2018 er sænket med 4-5%, mens de for 2019 er sænket med omkring 3%. Det er sandsynligvis en konsekvens af, at Danske Bank i halvårsregnskabet præciserede sin indtjeningsforventning til den nedre del af intervallet på 18-20 mia. kr.

Danske Bank-aktien handler ganske tæt på den bogførte indre værdi på 168 kr. Med tanke på den pæne egenkapitalforrentning (11,9%), bankens udbyttepolitk på 40-60% af årets overskud og tilbagekøbsprogrammer skaber det et attraktivt afkast, som bør gøre det nemt at vente, indtil hvidvasksagen er ”glemt”, og markedet igen vil værdiansætte Danske Bank på linje med de nordiske peers. F.eks. kan Panama-skandalen i Nordea vist godt siges næsten at være glemt, og den fik trods alt ikke de store direkte finansielle konsekvenser for Nordea.

12 måneders potentiale på 20%
Vi sætter et 12 måneders kursmål på 215-230 svarende til en P/E omkring 10 på den forventede 2019 indtjening. Det kræver nok mindst 12 må-neder førend sagen er gledet i baggrunden, hvis vi forudsætter, at den interne undersøgelse er færdig i september, og at de fornødne/krævede konsekvenser internt i banken tages umiddelbart derefter. Såfremt man som investor kan se udover de moralske overvejelser, ser Danske Bank aktien således ganske attraktiv ud.

Den forsigtige investor venter med at investere til efter resultatet af den interne undersøgelse, mens den mere risikovillige investor kan overveje at investere allerede nu, hvor frygten for konsekvenserne måske er højest. Det kan naturligvis ikke udelukkes, at kursen skal længere ned (160-170) i første omgang), men vi begynder bestemt at være i et attraktivt langsigtet område med de nuværende udsigter – hvidvasksagen til trods.

Bankernes analytikerkorps er over en bred kam enige om, at Danske Bank er undervurderet. Ud af 25 anbefalinger lyder de 17 på stærkt køb og 2 på køb. De resterende 6 er hold-anbefalinger, og der er således ingen salgsanbefalinger. Mediankursmålet ligger omkring 250 og er kun sænket med en 20’er de seneste 3 måneder.

Børskurs på analysetidspunktet: 184,00

AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 215-230

4a492bd4a60a2fe8588460f262cb03e3ffdb5763

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank