Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske banker kom stærkt gennem coronaåret 2020

Morten W. Langer

lørdag 01. maj 2021 kl. 23:18

En opgørelse af de 37 største bankers præstation i 2020 viser, at sektoren under ét kom flot gennem året på den almindelige basisforretning. Ses bort fra ekstraordinære store hensættelser til mulige coronatab holdt sektoren stand med stort set uændrede nettorente- og gebyrindtægter.

Det samlede udlån holdt også stand, og personaleomkostningerne steg 4 procent. Til gengæld steg de samlede tabshensættelser fra 1,9 mia. kr. i 2019 til 9,9 mia. kr. sidste år, og det udløste et fald i sektorens gennemsnitlige egenkapitalforretning fra 10 procent i 2019 til 6 procent sidste år.

Men årets ratingopgørelse over præstationen i de 37 største banker viser også, at der er meget stor forskel på stærke og svage banker. En stribe provinsbanker viste endda fremgang i basisforretningen. Bl.a. Skjern Bank, som kommer ind på en 2. plads i dette års bankrating, efter Lollands Bank. Skjern Bank henter den flotte placering på en solid fremgang i både nettorente- og gebyrindtægter, hvor mange af de andre banker har fald i nettorenteindtægterne på grund af pres på rentemarginalen og faldende udlån.

Indtægt fra minusrenter
Kendetegnet ved de fleste banker i topgruppen i dette års rating er, at de har hentet fremgang i både nettorenter og gebyrer. Faldende udlån i mange banker er delvist blevet modsvaret af en stigende marginal, som langt hen ad vejen skyldes gennemslag af indtægter fra minusrenter på de private kunders bankbøger.

Betydeligt flere banker har hentet solid fremgang i gebyrindtægterne, som er blevet understøttet af en solid aktivitet i konvertering af realkreditlån, værdipapirhandel og formueforvaltning. Tusindvis af danskere har flyttet likvider fra bankbogen over i investeringsforeninger og aktier for at slippe for minusrenterne. Og det har uden tvivl givet et indtjeningsløft i mange banker fra formueforvaltning og indtægter på administration af fonde.

Årets gennemgang af bankregnskaberne for 2020 viser, at mange banker fortsat har svært ved at styre omkostningerne, og nogle banker har endog store omkostningsforøgelser.

Nykredit Bank og Spar Nord Bank er de store banker, som har klaret sig bedst blandt de større banker i dette års bankrating med placeringer som nummer 12 og 16. Begge banker har hentet vækst på nettorenter, men især på gebyr- og provisionsindtægter, hvor nogle banker har præsteret meget store vækstrater.

Ligesom i sidste års bankrating er der indikationer på, at de mere offensive og udlånsvillige banker er gode til at skabe ekstra medvind, mens de defensive banker får det sværere og sværere, måske fordi de kæmper med anstrengte kapitalforhold og en portefølje af usikre udlånskunder, som meget let kan skabe en negativ spiral.

I disse år handler det også om at have andre specielle produkter på hylderne, eksempelvis en fleksibel kreditvillighed, enkel kontakt til kunderådgivere og i det hele taget et godt omdømme.

Nye kunder til Skjern Bank
Skjern Banks placering som nummer to i dette års rating skyldes ikke mindst en satsning på privatkunder over hele landet, og det har givet flere private kunder, også udenfor bankens lokalområde. Langt hen ad vejen handler det om en anden balance mellem direkte kundekontakt og digitale løsninger, end storbankerne har, og det har betydet et flow af nye kunder, alene baseret på kunde til kunde-anbefalinger. Banken har formået at skabe vækst, så mikset mellem privat og erhverv er rykket markant, så andelen nu er stort set 50/50.

Skjern Bank er en af de banker, som også på den lange bane ser sig selv som en selvstændig bank, fordi forretningsmodellen ses at være solid. Så banken har umiddelbart hverken planer om at lade sig fusionere ind i en større enhed eller selv at overtage andre banker.

Mindre positivt billede hos andre provinsbanker
Men billedet er mindre positivt hos andre provinsbanker: En del af dem er fortsat prægede af lav eller negativ forretningsvækst, og vigende indtjening gør det stadigt vanskeligere at opretholde en fornuftig lønsomhed.

Og som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev er de provinsbanker, som de seneste år er blevet overtaget eller er indgået i en sammenlægning, typisk svage kort, hvor der har været tvivl om den langsigtede bæredygtighed i forretningsmodellen. I flere af de banker, der er blevet overtaget, har Finanstilsynet typisk tidligere været på besøg med et tilsyn, der har mundet ud i en kritisk redegørelse, som har sået tvivl om forretningsmodellen. Dette har der dog ikke været særligt fokus på i de brede erhvervsmedier.

Ratingopgørelsen viser også, at der er meget stor forskel på bankernes forrentning af egenkapitalen.

De bedst placerede banker i Økonomisk Ugebrevs Bankrating 2021 præsterede sidste år næsten samme flotte forrentning af egenkapitalen som i 2019. Bl.a. Lollands Bank og Skjern Bank med 11 pct. og Ringkøbing med 12 pct.

Svaghed i bunden af ratingoversigten
I bunden af årets ratingoversigt findes en stribe banker med en meget lav forrentning af egenkapitalen. Selvom der var ekstraordinære tabshensættelser til Corona sidste år, afspejler det svaghed i disse bankers forretningsmodel: Sparekassen Balling og Sparekassen Bredebro forrentede egenkapitalen med henholdsvis 4 og 2 pct. mod 7 og 6 pct. året før.

Også Merkur Andelskasse kom svagt ud af året med minus 3 pct. i forrentning. Og Sparekassen Djursland og Dragsholm Sparekasse kom ud af 2020 med en forrentning af egenkapitalen på kun 1 pct.

På den lidt længere bane kan nogle af disse banker blive udfordrede på deres forretningsmodeller, medmindre de finder løsninger til at justere retningen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank