Hackerangrebet mod Demant i september koster selskabet 550-650 mio. kr. i 2019. Man nedjusterer samtidig forventningerne til den organiske salgsvækst fra ”over markedsniveau” til ”på markedsniveau”.
Demant udarbejder ikke et 3. kvartalsregnskab, men nøjes med en ”Management Statement” om status efter kvartalet. Denne gang indeholder kvartalsopdateringen dog en væsentlig økonomisk oplysning: Nemlig en bekræftelse af hvad it-hackerangrebet mod Demant tidligere på året kommer til at koste.
Angrebet blev iværksat den 3. september, og betegnes som en ”randomware intrusion”. For de af os, som ikke er specielt it-kyndige, kan forklaringen på dette begreb læses i tekstboksen nedenfor. Hacker-angrebet var en dramatisk og meget kostbar overraskelse, som får stor betydning for Demants regnskab i 2019, og muligvis også for de kommende år. Man reagerede på angrebet ved først at lukke ned for IT-systemerne og derefter normalisere IT-infrastrukturen fra back-ups. Det tog et par måneder, men det oplyses i kvartalsmeddelelsen, at man nu er tilbage i normal drift.
De to måneder kostede imidlertid Demant over en halv milliard kroner, og forventningerne til det primære driftsresultat (EBIT) i 2019 er nedjusteret til 2000-2300 mio. kr. (tidligere 2650-2850 mio. kr.). Nedjusteringen dækker primært over effekten af et manglende salg, da Demants betydelige faste omkostninger ikke reduceres i takt med et mindre salg. Selve oprydningsprocessen omgøres til 50 mio. kr. i direkte omkostninger, og af det samlede tab forventes forsikringen at dække ca. 100 mio. kr. Det oplyses at, ”the incident has significantly impacted our ability to operate our business in a normal manner and to execute on our ambitious growth targets in the second half-year”, og man reducerer derfor den forventede organiske vækst fra at ligge ”over markedets niveau” til at ligge ”på markedets niveau”.
Reduktionen i vækstforventningerne er specielt alvorlig, da Demant i halvårsregnskabet oplyste, at introduktionen af Oticon Opn S i perioden marts til maj bidrog til et løft i væksten i slutningen af første halvår. Væksten skulle være fortsat ind i andet halvår, og det gjorde den også i de første to måneder af andet halvår, indtil man blev ramt af hacker-angrebet.
Demants manglende mulighed for at servicere nye og eksisterende kunder i den periode, hvor selskabets nye produkt skulle løbes i gang, kan få betydning for indtjeningen i 2020, og det forventer vi en uddybning af i det kommende årsregnskab. På kort sigt er det imidlertid positivt, at Demant har vundet kampen mod hackerne, og nu kan sætte tal på både de direkte og indirekte omkostninger ved angrebet. Selvom der stadig er usikkerhed om 2020 er en del af usikkerheden omkring aktien væk, og eftersom Demant handles til attraktive nøgletal, opjusterer vi vores kursmål fra Formue nr. 35/2019 fra 190 til 208.
Børskurs på analysetidspunktet: 201,50 AktieUgebrevets kursmål (3 mdr): 208,00
Læs tidligere analyser af Demant her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .
Ransomware intrusion
Ransomware is different from other kinds of malware. Like keystroke loggers, it focuses on you and your data, but it makes no secret that it’s there. As soon as it’s on your system, ransomware announces itself to you.
Ransomware works by taking control of your system and holding your information hostage until you pay the ransom to your attackers to get your data back.
Ransomware is one of the most blatant and obvious criminal money-making schemes out there. And because it can be the most immediately painful to you by locking up your data, it’s also one of the most successful schemes out there.
Kilde: www.antivirus.com
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.