Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Demant kan blive en langsigtet vinder i Corona-krisen

Bruno Japp

torsdag 28. maj 2020 kl. 22:40

Demant forventer først en tilbagevenden til normale forhold i 2021, hvor en væsentlig del af den aktuelle mistede omsætning forventes at blive genvundet.

66a9d2611bbceab30cbbD20d2f80e2d736f79936

Demant leverede et årsregnskab for 2019, som efter omstændighederne var tilfredsstillende, og forventningerne til 2020 var optimistiske. Men umiddelbart efter offentliggørelsen af årsregnskabet 2019 ramte Covid-19 for alvor. Dermed blev Demants oprindelige forventninger til det kommende regnskabsår pludselig irrelevante.

I første omgang forventede Demant dog, at der kun var tale om en kortsigtet effekt, som ville blive udlignet ved en øget efterspørgsel i slutningen af 2020 eller i 2021. I en børsmeddelelse den 15. marts oplyste man således om en ”substantial, short-term negative impact on hearing healthcare market” som følge af coronavirusen, og på den baggrund suspenderede man de udmeldte forventninger til 2020 om et EBIT i intervallet 2650-2950 mio. kr.

Man fastholdt imidlertid forventningen om en organisk vækst i omsætningen, som lå betydeligt over den generelle markedsvækst i 2020. Dette kan dog til en vis grad forklares med det omsætningsmæssige efterslæb, som Demant opbyggede i 2019. Her tvang et hackerangreb i en lang periode selskabet til at lukke for den almindelige drift.

Skræmmende nye tal for Demants marked
1. kvartalsmeddelelsen sætter ikke nye tal på forventningerne til 2020, men der oplyses ganske skræmmende tal for Demants marked. Stort set alle selskabets nøglemarkeder i Europa og Nordamerika er lukket ned, og man skønner, at salget af høreapparater i øjeblikket er reduceret til ca. 20% af det forventede.

Et selskab som Demant opererer med en meget høj dækningsgrad (75,8% i 2019), og et fald i omsætningen slår derfor igennem på bundlinjen med stor kraft.

I forhold til suspensionen af 2020-forventningerne i marts er udsigterne nu blevet lidt mørkere. Dengang holdt man muligheden åben for en kortsigtet effekt med tilbagevenden til det normale i slutningen af 2020, men det anser man ikke længere for sandsynligt.

Selvom man stadig betragter virkningen af coronavirussen som midlertidig, opereres der nu med en gradvis tilbagevenden til det normale et stykke ind i 2021. Forværring af forventningerne er sket da genåbningen af samfundet er gået langsommere end forventet. Heri ligger en risiko for, at den seneste udmelding også viser sig at være for optimistisk.

Under alle omstændigheder må 2020 afskrives som et tabt år, og med så massiv en tilbagegang i omsætningen handler det i stedet om at overleve. Her står Demant i en fordelagtig situation, da man har adgang til væsentlige finansielle ressourcer. I forventning om en betydelig negativ effekt på det frie cash flow de kommende måneder har man således øget sit likvide beredskab fra 2,1 mia. kr. ved årets start til 6,0 mia. kr. i dag.

Der er ingen tvivl om, at Demant kommer helskindet gennem krisen, og måske vil den endda på længere sigt være til fordel for selskabet, da mindre kapitalstærke konkurrenter bliver ramt forholdsmæssigt hårdere.

Men på kort sigt sænker vi kursmålet til 187 DKK, og betragter dermed stadig aktien som fair prissat under de nye omstændigheder.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank