Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Erhvervselitens rotteræs

Hugo Gaarden

lørdag 28. september 2019 kl. 18:03

Erhvervseliten har et eftertragtet liv med penge og magt. Men elitens liv er også et rotteræs, der for nogle ender som et hundeliv, skriver to tyske journalister Georg Meck og Bettina Weiguny i deres bog ”Eliten-report” (på tysk). De stiller også et ømtåleligt spørgsmål: Udgør eliten virkelig de bedst egnede? Eller er eliten en samling skruppelløse magtmennesker, der afskærer sig fra resten af samfundet?

Forfatternes svar er et både-og. De giver et interessant og fair billede af den tyske elite, især i erhvervslivet. Men de skeler også til USA, så deres fremstilling er relevant for alle. Forfatterne arbejder på den anerkendte tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung, og de giver en temperaturmåling på klimaet i toppen.

Finanskrisen, skatteskandaler, dieselskandalen og korruptionssager samt nogle toplederes personlige sammenbrud har skabt mistillid til eliten. Men det har også fået nogle af de mest magtfulde og rigeste ledere til at indtage en mere samfundsansvarlig holdning. Og de mener, at den voksende ulighed skader velstanden.

Dansk indslag
Bogen slutter ved at henvise til den netop afdøde chef for maskinfabrikken Trumpf, Berthold Leibinger, der var en af de første, der indførte laser og computerstyret produktion. Det succesrige firma er symbol på den tyske produktion af de værktøjsmaskiner, der er kernen i alle fabrikker – men Leibinger havde også et socialt og kulturelt engagement på hjemegnen i Sydtyskland, og han var oprørt over fattigdommen i de ulande, hvor han lagde noget af sin produktion.

En anden medieomtalt topchef er danskeren Kasper Rørsted fra Adidas. Også han indtager en ansvarlig holdning, men ikke så bredt i samfundet som Leibinger. Rørsted koncentrerer sig om familien, når han ikke er på arbejde, og han dyrker ikke venskaber i Adidas eller i erhvervslivet, fordi alt pludselig kan ende i konkurrence og magtkampe. Det er den hårde version af at være en ordentlig leder. Bogen viser således også skyggesiderne i elitens univers: Ledere kan falde fra toppen uden varsel. I så fald er man færdig. Lukket ude. Telefonen er død. Invitationerne hører op. Det oplevede f.eks. Siemens-chefen Heinrich von Pierer, der havde guru-status, og som f.eks. kansler Angela Merkel lyttede til og brugte som chef for et innovationsråd. Han talte mere end andre om balancen mellem profit og moral. Da Siemens blev ramt af en korruptionsskandale på 1,3 mia. euro, som amerikanske myndigheder kulegravede, blev Pierer som topansvarlig tvunget ud sammen med hele topledelsen. Er det retfærdigt? Nej, siger psykiater og virksomhedskonsulent Hansbjörg Becker. Han kender talrige ledere, der er væltet omkuld, fordi de formelt er ansvarlige, og så er der kontant afregning og kulde. Det har mange svært ved at klare, især hvis konen også går. Becker siger, at ledere må gardere sig i tide ved at have et stærkt personligt netværk – med familien og venner. Uden dét dør fyrede topledere ganske enkelt.

Psykisk belastning
Langt flere i eliten rammes af det daglige pres, der kan ende i udbrændthed. Men før dette stadium begynder nedturen, og det kan gå hurtigere i dag end nogensinde, fordi internettet og mobilen gør det næsten umuligt at få tid til omtanke – og ro. Derfor styrker utroligt mange ledere sig med ”hjerne-doping”, som det legale styrkende stof Ritalin og andre stoffer, der kan klare jetlag og stress. Men mange ender med narko. I Tyskland er der en hel klinikgruppe, der lever af at få kriseramte erhvervsledere på højkant – i mange tilfælde betalt af sygekasserne! Det har ført til en modreaktion, så mange ledere udover motionen, dyrker meditation og yoga for at skabe ro i sjæl og legeme. Det gælder f.eks. den nuværende Siemens-chef Joe Kaeser.

Forfatterne besvarer ikke klart deres spørgsmål: Om eliten udgøres af de bedste. De skaber sommetider en giftig arbejdsatmosfære, der til gengæld giver enestående resultater, som Apples Steve Jobs, og det er svært at skelne mellem gode og dårlige. Ærgerrighed er afgørende for at nå toppen. Men kan det kombineres med ansvaret for en større helhed? Ifølge bogen er der en tendens til, at eliten i dag trækker sig selv ned fra tinderne og undgår at isolere sig, for at leve lidt mere ”normalt” i samfundet og på arbejdspladsen.

Der Eliten-Report, Georg Meck, Bettina Weiguny, Rowohlt, 317 sider, 24 euro.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank