Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

FLS: Dybere problemer end blot cyklisk nedtur?

Linda

lørdag 20. februar 2016 kl. 0:40

Dystre nyheder fra den internationale minebranche og omvæltninger i cementbranchen sår nu tvivl om, hvorvidt FLSmidths strategi tager tilstrækkelig højde for de grundlæggende ændringer, som disse vigtige kundegrupper er midt i. I begyndelsen af februar 2016 kom nye bekymrende markedssignaler: Eksempelvis kreditvurderingsbureauet Moody’s vurderer, at FLS-midths vigtige kunder i minesektoren nu var midt i en nedgangsperiode, der ikke udgør ”en normal cyklisk nedgang” men ”et fundamentalt skifte i driftsbetingelserne for minesektoren.” FLSmidth kan blive ramt af en slags hårdhændet ”New Normal 2.0” efter finanskrisen.

Virksomheden har over nogle år igangsat en række initiativer, der skal sikre, at selskabet kommer styrket igennem den aktuelle nedtur. Initiativerne bidrog til, at selskabet kom ud af 2015 med et EBITDA-driftsresultat på 1.878 mio. kr. mod 2.106 mio. kr. i 2014 og 1.618 mio. kr. i 2013. Altså et respektabelt resultat i betragtning af udviklingen på markederne, og i betragtning af at omsætningen dermed på blot to år, siden 2013, er faldet til 19,7 fra 25,0 mia. kr.

I de seneste måneder er udsigterne for de vigtige kundegrupper, cementindustrien og minebranchen, dog blevet forandret: Cementindustrien er præget af store virksomhedsovertagelser og fusioner, som ofte skal finansieres ved at de fusionerede enheder skruer ned for investeringerne, hvilket så produktionsmæssigt skal opvejes af synergier og bedre kapacitetsudnyttelse.

For mineindustrien ser situationen alvorligere ud: Store mineselskaber som Rio Tinto, BHP Billiton og Anglo American (AAL) har i de seneste uger fået nedjusteret deres kreditrating. Nedjusteringerne har betydning for selskabernes muligheder for at finansiere både nyinvesteringer og produktivitetsforbedringer. De har iværksat nye sparekampagner for at forsvare deres kreditværdighed.

Moody’s understreger, at meddelelsen om Anglo American’s rating ”reflects Moody’s view that the current environment is not a normal cyclical downturn, but a fundamental shift in the operating environment for the global mining sector. Og Moody’s tilføjer, at ”with the downturn likely to be deeper and longer than previously anticipated, the rating agency believes that price risk remains to the downside, given global economic uncertainties and slowing growth in China.”

Topledelsen i FLSmidth understreger , at selskabet står godt rustet til at komme igennem nedturen, som nu står til at blive væsentligt længere, end selskabet ventede i 2014. Men kundernes forværrede og forlængede nedtur gør alligevel en række spørgsmål mere påtrængende:

1) Har selskabet i sine planer taget højde for, at det aktuelle tilbageslag i minebranchen kan være mere omfattende end blot en cyklisk nedtur?

2) Ifølge FLSmidth er selskabet foreløbig kommet bedre gennem tilbageslaget end konkurrenter og andre peers. Virksomheden leverer ikke meget dokumentation for denne påstand. Tyder en sammenligning ikke snarest på, at FLSmidth ligger i midterfeltet og noget under de bedste?

3) Hvor er dokumentationen for, at FLSmidth vil komme forholdsvist styrket ud af den aktuelle nedtur, sådan som ledelsen flere gange har påpeget? Der ses ikke umiddelbart tegn på, at virksomheden over en cyklus markant vil være i stand til at løfte for eksempel EBIT-marginen og afkastet af kapitalen i forhold til sine peers.

4) Hvor er dokumentationen for, at FLSmidth – sådan som selskabet siger – i særlig grad formår at imødekomme kundernes efterspørgsel efter produktivitetsfremmende forbedringer frem for øget kapacitet? Peers som for eksempel Metso understreger også, at de netop kan tilbyde produktivitetsforbedringer.

5) Hvad kan FLSmidth gøre for yderligere at skabe omsætning i en nedtur? Også her giver Metso et interesant eksempel, idet det finske selskab nu blandt andet specialiserer sig i og tjener penge på at lukke andre virksomheders produktionsanlæg ned.

6) FLSmidth udnytter et dårligere arbejdsmarked for branchens eksperter til at hente ny ekspertise ind i selskaber og til at øge satsningen på uddannelse. Men hvad koster denne indsats konkret og hvad kan selskabet få ud af den?
FLSmidths ledelse har demonstreret sin kompetence i de seneste år. Men midt i den aktuelle store usikkerhed er det nok nødvendigt, at den giver mere konkrete begrundelser for sin vurdering af selskabets situation. Volatiliteten er større og visibiliteten ringere end sædvanligt, og investorerne er stærkt skeptiske. Derfor kan det være nødvendigt at underbygge tilliden til FLSmidth – og andre konjunkturramte virksomheder – med ekstra meget dokumentation.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank