Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Fortidens skeptiske øjne tynger Ambu

Økonomisk ugebrev

lørdag 28. september 2019 kl. 17:59

Ambu har allerede taget meget af fremtidens indtjeningsvækst ind i aktiekursen, men med en klar og kraftig vækstprofil har aktien en god langsigtet profil for kursstigninger.

Ambus success med aScopet, samt den høje fokus på smittespredning, har tiltrukket konkurrenternes opmærksomhed. Hidtil har Ambu primært skullet fokusere på konkurrence fra producenterne af flergangsskoper, men udover en håndfuld mindre konkurrenter med forskellige engangsprodukter, så kommer den næste store industrilancering fra medicogiganten Boston Scientific, som i løbet af 2019 vil lancere et engangs-duodenumskop.

Ambu har endnu ikke lanceret et duodenumskop, men ifølge pipelinen kommer dette inden september 2020. Ambu og Boston Scientific skal således ikke på kort sigt konkurrere imod hinanden, men det kommer til at ske i løbet af 12-18 måneder. Udover Boston Scientific ved vi, at markedslederen indenfor flergangsskoper (japanske Olympus) arbejder på en strategi for engangsskoper.

Ambu som First Mover
Kigger vi dybere ned i salgsprocessen har Ambu som first-mover hidtil været alene om at opbygge markedet, dvs. man både har skulle skabe interesse for produktet hos de læger, der rent faktisk skal bruge produktet, og overbevise dem om at bytte deres normale flergangsskop ud med noget nyt, som ikke har den samme højkvalitetsfølelse, når lægerne står med skopet i hånden.

Derudover har indkøberne på hospitalerne skullet overbevises om, at produktet er bedre og billigere i brug. Nogle hospitaler har derfor taget produktet 100% til sig, mens andre stadigvæk har det på forsøgsbasis, og mange andre endnu kører med begge typer.

I en situation, hvor konkurrencesituationen bliver markant skærpet i de kommende år, kan de hospitaler, som endnu ikke er dedikerede Ambukunder, komme i spil, specielt når en stor og velrenommeret konkurrent som Boston Scientific kommer ind i markedet.

De mindre skop-markeder (f.eks. luftveje, urologi og duodenumskopi) ligner markeder, hvor to større producenter tager størstedelen af markedet. Her gælder det for Ambu om hurtigt at etablere ledende markedspositioner og beholde disse markeder. De større markeder, f.eks. gastroskopier og kolonoskopier, ser i anderledes grad ud til at være teknologiog volumendrevet, hvilket kræver mere end ”blot” at være en dygtig low cost producer som Ambu.

Kigger vi rundt i medico-industrien ser vi konverteringen fra flergangsprodukter til engangsprodukter som en gennemgribende megatrend. Med de kraftige fordele bag engangsskoper, samt den regulatoriske medvind f.eks. fra FDA, så ser vi dette marked gennemgå en konvertering over de næste år.

Vi vurderer dog også, at det vil blive svært for Ambu f.eks. at bryde ind i kolonoskopi-markedet, når Ambu i dag ikke er en kendt spiller i dette marked, hvor flergangsskoper vil være sværere at konvertere, bl.a. som følge af teknologifordele, og generelt høje patientvolumener som favoriserer flergangsprodukter.

Vindende formel for Ambu
Men selv i et scenarie uden kolonoskopi-markedet vil Ambu være firstmover, have et klart teknologiog designmarkedslederskab, sandsynligvis være low cost producer pga. de eksisterende høje volumener og være anerkendt som det selskab, der har drevet konverteringen. Det ligner en vindende formel for Ambu.

Ser vi på hvordan aktiemarkedet historisk har prissat de danske sundheds- og vækstaktier kan vi se på, hvordan Novo Nordisk blev værdiansat, dengang det var en vækstaktie. Trods diverse DCF-modeller, som pegede mod en given værdi, skete der i praksis det, at Earning Per Share-væksten blev konverteret til aktiekursstigninger, så længe aktiemarkedet ikke havde en årsag til at sænke Price/ Earning-multiplen.

Hver eneste gang analytikere og investorer ”rullede” deres regneark ved årets begyndelse, blev tallene i regnearkene højere, og aktieværdien løftet. Vi skal dog også pointere, at ovenstående argumentation i Ambus tilfælde på kort sigt kan blive overskygget af de høje investeringer i salgsstyrken, som udvander EBIT-marginalen og EPS-væksten. Derudover kan eksempelvis succes for Boston Scientific med sin lancering sætte spørgsmålstegn ved Ambus vækstprofil på den korte bane.

Børskurs på analysetidspunktet: 118,65 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 99,00

Læs tidligere analyser af Ambu her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank