Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Globalt vækstmomentum i klar opbremsning

Morten W. Langer

lørdag 14. april 2018 kl. 21:30

Siden den seneste opdatering af Økonomisk Ugebrevs globale konjunkturbarometer for en lille måned siden, er den globale vækst bremset klart op. Stort set alle de ledende indikatorer peger nu nedad. Og hvis det fortsætter, er vi igen på vej mod global lavvækst eller en ny recession.

De ledende økonomiske indikatorer for den globale økonomi peger kun i én retning, nemlig nedad. Det betyder ikke, at den økonomiske vækst er væk, men den er på vej til at blive betydeligt mere afdæmpet end for blot nogle måneder siden. De ledende økonomiske indikatorer er netop kendetegnet ved at være tidlige signaler om, hvad de hårdere økonomiske nøgletal med en vis sandsynlighed vil vise senere.

Men denne gang er billedet ret entydigt, ikke mindst fordi den økonomiske vækstopbremsning synes at være synkron i både Kina, USA og Europa. Billedet er altså ved at vende totalt på hovedet i forhold til for blot to måneder siden, da alle var enige om, at der var et globalt synkront opsving på vej. Den historie passer ikke længere.

Økonomisk Ugebrevs konjunkturbarometer for den globale økonomi viser i denne opdatering et fald på samlet 0,5 point, så den samlede score nu er kun lige over neutral på 0,1 – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to. Det er dog alt for tidligt at konkludere, at den globale vækst går helt i stå. Men der er en klar opbremsning på vej, som også rammer dansk økonomi. Og det er ikke godt at vide, hvor det ender.

For europæisk økonomi er det et stærkt signal at tyske IFO indeks fra de tyske indkøbschefer senest er faldet tilbage for tredje måned i træk. IFO skriver: ”Companies were slightly less satisfied with their current business situation, which nevertheless remained at a high level. They were also less optimistic about the months ahead. The threat of protectionism is dampening the mood in the German economy.”

Billedet er det samme for udsigten for europæisk økonomi, når man ser på OECD’s ledende indikator for Euroland, der for første gang i lang tid nu falder tilbage. Det samme er tilfældet for den seneste månedlige PMI måling fra Markit for europæisk økonomi, der viser den laveste score i otte måneder.

Markit skriver: “March saw the biggest fall in the manufacturing PMI since June 2011 and the third successive slowing in the pace of expansion.

Billedet er det samme i USA og for Kina. Vækst i ordreindgangen til amerikanske virksomheder er klart vigende, viser de seneste ISM data . Også PMI målingen for den kinesiske erhvervstillid falder tilbage.

9f375e7fc7107345d9f2

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank