Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Gyldendal indleder kampen om digitalt marked

Linda

lørdag 05. marts 2016 kl. 22:47

Første linje i Gyldendals årsregnskab 2015 giver umiddelbart bange anelser, da den fortæller om en tilbagegang i omsætningen på 2,6 %. Men den videre læsning løfter stemningen igen, da indtjeningen i 2015 fortsætter den positive udvikling, som har været gældende de seneste år.

Både overskudsgrad og afkast på investeret kapital stiger således for tredje år i træk, og med en soliditetsgrad på 57,5 og en nettorentebærende gæld på minus 168,3 mio. kr. er der tale om et finansielt stærkt selskab. Ved indgangen af 2015 forventede man et resultat før skat på samme niveau som i 2014, så med en fremgang på 11 % blev målsætningen overgået. Gyldendal betegner da også 2015 som et tilfredsstillende år ”i forhold til både de publicistiske målsætninger og de økonomiske perspektiver”.

Så langt, så godt. I begejstringen må man imidlertid ikke glemme tilbagegangen i omsætningen. Den kompenseres ganske vist i kraft af interne forbedringer og omkostningskontrol, men det er et værktøj, som kun kan bruges et begrænset antal gange. I sidste ende er der en naturlig sammenhæng mellem top- og bundlinje i et regnskab.

Gyldendal fortæller at omsætningsfaldet hovedsageligt kan henføres til salg af udgivelser til det private marked, og det illustrerer den udfordring selskabet står overfor de kommende år, hvor det digitale marked gradvist æder sig ind på det traditionelle forlags marked.

Den udvikling forsøger Gyldendal at være en del af, og man satser bl.a. på udvikling af læringssystemer til uddannelsessystemet, hvor digitale læremidler i stigende grad bliver en del af undervisningen.

Selvom Gyldendal er helt fremme i udviklingen på dette område, indebærer den lette adgang til kopiering af undervisningsmateriale også en trussel mod Gyldendals indtjening på sigt. Kopiering af materiale på uddannelsesinstitutioner er ikke noget nyt, men med det digitale format er ulovlig kopiering i dag langt lettere, end det var tidligere. I årsregnskabet 2015 nævnes da også, at den stigende ulovlige kopiering af digitale læremidler kan udhule forfatternes og forlagenes indtægtsgrundlag.

På kort sigt forventer man dog at et svagt faldende privat bogmarked i 2016 udlignes af et svagt stigende uddannelsesmarked, så resultatet bliver en omsætning og et driftsresultat i 2016 på samme niveau som i 2015. Det var stort set samme udmelding, som Gyldendal kom med i årsregnskabet 2014, og som tabellen nederst på siden viser, endte det langt bedre. I det mindste når det gælder indtjeningen. Gyldendal har en tradition for at offentliggøre meget forsigtige forventninger, så det vil ikke være overraskende, hvis de udmeldte forventninger overgåes.

På lidt længere sigt er det imidlertid afgørende for værdiansættelsen af Gyldendal, at selskabets betydelige investeringer i nye digitale produkter, tjenester og forretningsmodeller kan generere en omsætning og indtjening, som kan matche den omsætning, der forsvinder fra det traditionelle private bogmarked.

I årsregnskabets afsnit om Forretningsmæssige risici nævnes, at den digitale udvikling og ændringer i forbrugs- og læseadfærd påvirker koncernens forretningsmæssige risiko. Den risiko sidder man ikke overhørig, og i 2016 afholdes der en række engangsomkostninger i forbindelse med omstrukturering af forlags- og bogklubaktiviteter, som forventes at gøre resultatet før skat i 2016 lavere end i 2015.

Gyldendal står ved indledningen til en hård kamp omkring ændrede markedsforhold, og med sin betydelige finansielle styrke er Gyldendal i en god position til at tage kampen op. Men det er ingen garanti for at den vindes, og usikkerheden vil lægge et låg over kursudviklingen for selskabets aktier. Kursstigningen i 2015 på 36 % vil derfor ikke gentage sig i 2016, hvor vi forventer en flad kursbevægelse.

se tabel her

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

 

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 500-540

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank