Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Gyldendal står foran et dårligt 2019

Bruno Japp

lørdag 05. januar 2019 kl. 20:11

Gyldendals indtjening toppede for to år siden, og derefter er det gået nedad bakke. Bliver 2019 et nyt lavpunkt, eller er bunden nu nået?

Set over de seneste fem regnskabsår har Gyldendal stort set holdt en uændret omsætning, men for bundlinjeresultatet er det gået anderledes. Resultaet før skat på 76,6 mio. kr. i 2015 faldt betydeligt i både 2016 og 2017, og nedturen fortsatte i 2018. Vi har endnu ikke set årsresultatet 2018, men i selskabets Profit Warning i august forventede man et fortsat fald i indtjeningen. Denne gang på mere end 50% i forhold til sidste år.

En del af de seneste tre års tilbagegang kan tilskrives konkrete engangsbegivenheder, som f.eks. en fratrædelsesaftale i forbindelse med pensionering af selskabets tidligere direktør. Men en væsentlig årsag ligger i af- og nedskrivninger.

Det var også en af begrundelserne for nedjusteringen i forbindelse med halvårsregnskabet 2018. Her oplyses det, at man har måtte foretage ”lagernedskrivninger på bøger, som ikke har mødt den forventede efterspørgsel fra private forbrugere”. Det samme gør sig gældende for salg gennem bogklubber, hvor man har oplevet en reduktion af antal medlemmer og et lavere salg pr. medlem. Med med andre ord har man altså ikke solgt den mængde bøger, som man havde forventet, og samtidig er kostprisen pr. produceret bog steget. Dermed er man inde i en negativ spiral, hvor stigende priser arbejder imod ønsket om et større salg.

Det er dårligt nyt for den traditionelle forretning hos Gyldendal, og man har da også øget sit fokus på nye markeder. Bl.a. uddannelsesområdet og det digitale marked.

Senest købte Gyldendal i december 2018 60% af anparterne i MentorDanmark ApS , som tilbyder lektiehjælp og mentorforløb til elever i folkeskoler og gymnasier. Det kan ses som et naturligt skridt i Gyldendals fokus på uddannelsesområdet som afløser for det private bogmarked.

Det ser dog ud til, at tilbagegangen på dette marked samt omkostningsstigningerne går hurtigere, end væksten på nye markeder kan kompensere for. Det oplyses således, at tiltag på disse områder først vil få mærkbar effekt på længere sigt. Det betyder sandsynligvis, at investorerne i 2019 må forvente yderligere et svagt år.

Gyldendal handles omtrent til den Indre værdi, og selvom den forventede Price/Earning på kort sigt er mere end dobbelt så høj som branchemedianen, forventer vi ikke et dramatisk kursfald. Det langsigtede potentiale i selskabets omstilling spænder et sikkerhedsnet ud under kursen, men et kortsigtet kurspotentiale i aktien eksisterer ikke p.t.

Børskurs på analysetidspunktet: 438,00 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 400-440

Læs tidligere analyser af Gyldendal her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank