Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Gyldendals 1. halvår præget af sæsonudsving

Bruno Japp

onsdag 15. november 2017 kl. 16:16

Gyldendals halvårsregnskab fortæller om en beskeden fremgang i omsætningen, men et markant underskud på bundlinjen. Det er der to gode forklaringer på.

Bundlinjeunderskuddet på 22,9 mio. kr. skal ses fra to forskellige vinkler:

For det første lyder et underskud på over 20 mio. kr. i forhold til en omsætning på 345 mio. kr. naturligvis problematisk. Men eftersom Gyldendals omsætning og indtjening er sæsonbetonet, er der isoleret set ikke noget problem i, at der er underskud efter 1. halvår.

For det andet er underskuddet større end i samme periode i fjor, og en sådan ændring er altid interessant.

For Gyldendals vedkommende begrundes det med forøgede lagernedskrivninger på stigende varebeholdninger. Herudover oplyses det, at man har efterbetalt royalty og honorarer til rettighedshaverne i et forlag, som man overtog i 2016. Størrelsens af dette beløb oplyses ikke, men kravet gøres gældende mod forlagets tidligere ejere.

På trods af det indtjeningsmæssigt svage 1. halvår fastholdes forventningerne til hele året om en omsætning og et resultat før skat på samme niveau som i 2016.

”Samme niveau som i fjor” gælder også for Gyldendals aktiekurs, som har ligget ganske stabilt i intervallet 480-540 siden starten af 2016. Sådan forventer vi, at det vil fortsætte et stykke tid endnu, da der næppe vil ske større ændringer i Gyldendals omsætning og indtjening, før selskabet kommer nærmere afslutningen på den omstillingsproces, som selskabet i øjeblikket er i gang med.

Denne omstillingsproces indebærer dels et skifte til digitaliserede produkter, som gradvist overtager de trykte bøgers rolle i forlagsbranchen. Og dels indebærer den i mindre grad et skifte fra et svagt faldende privatmarked til et svagt stigende uddannelsesmarked.

Langstrakt omstillingsproces

I kraft af sin markedsposition og finansielle styrke har Gyldendal ressourcerne til at håndtere ændringen til moderne tider, og senest overtog Gyldendal i maj 2017 ConDidact A/S, som udvikler og markedsfører digitale læremidler til anvendelse i folkeskolen.

Men omstillingsprocessen går langsomt, selvom Gyldendal aktivt arbejder på at fremme processen. Senest med købet og den planlagte integration af ConDidact, og dels gennem et helt eller delvist ejerskab af fire andre selskaber, som i 1. halvår står for 35% af koncernomsætningen.

De glade nyheder om store spring fremad i omsætning og indtjening vil være begrænsede et godt stykke tid endnu, så et køb af Gyldendal-aktier skal ses som en investering i fremtiden. Den er dog indenfor en tidshorisont på 2-3 år allerede indregnet i aktiekursen, og vi ser derfor ikke Gyldendal som et interessant køb i øjeblikket.

Børskurs på analysetidspunktet: 500,00

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 480-540

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank