Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Hvor skal man søge ly for rentespøgelset?

Morten W. Langer

søndag 20. juni 2021 kl. 10:32

Med den amerikanske centralbanks melding om, at den nu ser to forhøjelser af den korte rente i 2023, skulle man tro, markedet ville tage det med et skuldertræk. Men så kom det amerikanske medlem af FED’s pengepolitiske komité, Bullard, fredag på banen.

Bullard gentog blot meldingen: Ja, vi skal til at se på at stramme pengepolitikken, det der kaldes Tapering.

Men det var tilsyneladende ikke et budskab, som markedet havde lyst til at høre lige nu. For det udløste fredag massive kursfald på både det amerikanske og europæiske aktiemarked.

Og egentlig er det logisk nok. Centralbankernes stimulanser har de seneste mange år drevet aktiepriserne op på grund af pengerigelighed. Og nu skal man så til at tænke på, at pengerigeligheden bliver indskrænket. Nu skal centralbankerne altså til at betale regningen.

Problemet er, at den kan blive meget stor. Fredag var aktiemarkedet ekstremt nervøst, og stort set alle sektorer blev sendt ned. Og det var ikke bare et hysterisk aktiemarked, der reagerede.

Rentemarkederne, som plejer at være meget mere ædruelige og saglige end aktiemarkederne, gav også nogle overraskende markante signaler. Eksempelvis er den to-årige amerikanske statsrente på få dage steget fra 0,16 procent til 0,23 procent, hvilket er det højeste niveau siden april 2020. Altså i starten af den amerikanske coronanedlukning.

Der er stadig et stykke vej til en kort markedsrente, der modsvarer to renteforhøjelser á 0,25 procentpoint fra det aktuelle leje. Men vi kan meget vel være startet på en rejse, hvor stigningerne løber langt foran den amerikanske centralbanks meldinger.

I givet fald forventer vi senere formildende ord fra den amerikanske centralbankchef Powell, som vil forsøge at gyde olie på vandene, og det vil sikkert også lykkes. I hvert fald for en tid.

Men indtil da, hvad så? Vi vil den kommende tid se meget på, hvad markedet fortæller os.

Fredag lukkede det styrende amerikanske S&P 500 index (futuren) under 50 dages glidende gennemsnit. Det er femte gang siden marts 2020, at dette indeks går under det mellemlange glidende gennemsnit. De fire andre gange er der kommet et relativt hurtigt comeback, som har bragt aktierne op over dette glidende gennemsnit igen.

Det kan godt ske igen. Men vi tror ikke meget på det, medmindre Powell hiver i håndbremsen.

I vores kortsigtede basisscenarie ser vi S&P Future teste ned mod 4050, godt 2 procent nede fra lukkekursen fredag aften i 4150. Falder 4050-støttemærket, er der for alvor ulykker forude. Vi giver dette scenarie en 25 procent sandsynlighed.

Mest sandsynligt ser vi igen en test op mod 50 dages glidende gennemsnit i 4180, men dette niveau bliver vanskeligt at bryde. Og herfra ser vi stor mulighed for, at det atter går nedad bakke.

Hvilke sektorer skal man vælge og fravælge?
Under alle omstændigheder er det nu tid til at vælge de sektorer, som yder bedst beskyttelse. Meget tyder på, at man skal til at trække sig væk fra transportaktierne. I hvert fald har det amerikanske transportindeks, Dow Transportation , på det seneste udviklet sig meget negativt.

Modsat har biotech og health care klaret sig overraskende godt. Fredag, hvor næsten hele markedet var blodrødt, endte de amerikanske biotekaktier i nul. På det seneste har også de amerikanske teknologiaktier vist svaghed, men der er endnu ingen klare konklusioner på teknologi.

Det forunderlige er også, at de lange obligationsrenter nu fortsætter med at falde. Antageligt skyldes det udsigten til, at højere korte renter tager luften ud af den økonomiske vækst, herunder inflationen og de stigende råvarepriser.

Ugens Danske Vindere og Tabere: Herhjemme så vi i ugens løb nogle få store vindere, nemlig cBrain, ChemoMetec, Vestas og provinsbankerne.

  • cBrain kom med endnu en stor ordre, og selskabet synes for tiden nærmest ustoppeligt.
  • ChemoMetec er ligeså ustyrlig, og selskabet er drevet af en stabil stribe af opjusteringer, som tilsyneladende bare fortsætter.
  • Vestas blev drevet af ny fremgang til clean energy aktierne.
    Men den helt store historie var i virkeligheden den markante kursfremgang til ti provinsbanker. Her i Økonomisk Ugebrev har vi over de seneste måneder fremhævet, at den accelererende konsolideringsbølge i banksektoren for alvor vil drive provinsbankaktierne op. Både de svage kort, som bliver overtaget, og de stærke kort, som overtager de svage.

Synergierne ved en sammenlægning er så store, at der er gevinster begge veje. Det kommer vi til at se mere til.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank