Investorerne fokuserer mest på den kortsigtede del af Lundbeck-forretningen, og lægger endnu ikke stor vægt på den langsigtede case. Den blev ellers styrket i 2024 med det rekordstore opkøb af Longboard Pharmaceuticals. Vi tror fortsat på fremgang til Rexulti og Vyepti, og Lundbeck står potentielt med fire fase 3 studier i 2026.
De to lægemidler Rexulti og Vyepti er meget afgørende i øjeblikket. Når de ikke lever op til forventningerne, er der afregning i aktiekursen med det samme, uanset årsagen. Det så vi tydeligt ved årsregnskabet i denne uge, som sendte aktien næsten 10 pct. ned fra morgenstunden.
Både Rexulti (alzheimers, skizofreni og depression) og migrænemidlet Vyepti med en aktuel omsætning på 2,2 mia. kr. i 4. kvartal er afgørende for Lundbecks nærmeste fremtid. Således forventes det i konsensusestimaterne for de kommende år, at de to lægemidler frem til 2028 stort set fordobler deres årsomsætning til 15,5 mia. kr.
Da Lundbecks omsætning formentlig flader ud omkring 25 mia. kr. i perioden 2026-2028, er det åbenlyst, hvor vigtige de to lægemidler er. Rexulti går af patent i 2029, mens Vyepti vil være patentbeskyttet indtil 2034.
Efter at særligt Vyepti gennem det meste af 2024 leverede bedre end ventet, var der mindre skuffelser i begge lægemidlers salgstal for 4. kvartal. Ikke overraskende var Lundbecks besked til investorerne, at man skal se på den overordnede udvikling, og ikke hænge sig for meget i de kvartalsvise svingninger.
Med den vinkel ser vi f.eks., at Vyepti har øget sin markedsandel i USA fra 6,8 pct. i starten af året til 10,8 pct. ved årets udgang.
Som nævnt går Rexulti af patent i 2029, og her ligger den største udfordring, for qua den nyfundne vækst i alzheimers-indikationen forventes salget at nå 9 mia. kr. i 2028, men allerede i 2029 være faldet til 5,6 mia. og yderligere til 2,7 mia. kr. i 2030.
Lader vi tvivlen om de to hovedprodukter komme Lundbeck til gode, ser aktien dog stadig ud til at være blandt de lavest prissatte medicinalaktier.
På kort sigt påvirkes regnskabet af Longboard-opkøbet og herunder igangsættelsen af det vigtige fase 3 studie, som forventes at bringe R&D-omkostningerne i 2025 op på 5,0-5,2 mia. kr. eller rundt regnet 1 mia. kr. mere end i 2024.
Med opkøbet af Longboard har Lundbeck igen gældsat sig og slutter året med en nettorentebærende gæld på 12,1 mia. kr. I løbet af 2025 forventes gælden nedbragt, så den ultimo året vil lande mellem 9 og 10 mia. kr. Heri er indregnet, at der udbetales næsten 1 mia. kr. i udbytte (0,95 kr. per aktie) Vi fastholder vort kursmål på 50 som en afvejning af det kortsigtede potentiale i forretningen de kommende 2-3 år, samt en anerkendelse af, at investorerne stadig er noget forbeholdne overfor Lundbeck-aktien.
Konklusion
Aktuel kurs 42,18
Kortsigtet anbefaling (< 3 mdr.) Køb
Langsigtet kursmål (12 mdr.) 50,0
Steen Albrechtsen
SA og/eller nærtstående ejer aktier i Lundbeck
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.