Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

IPO Watch: ØU lancerer Kvalitetstjek af nynoterede selskaber

Morten W. Langer

torsdag 24. september 2020 kl. 7:00

Økonomisk Ugebrev lancerer om få uger en ny tjeneste, som vi kalder IPO Watch. Vi bedømmer de nynoterede – og tidligere noterede – selskaber, typisk på First North Copenhagen, ud fra 15 konkrete målepunkter. På grundlag af gennemgangen giver vi de enkelte selskaber advarselsflag, når der er forhold, som kan give anledning til kritik, eller hvor der er stærkt mangelfuld information.

At Økonomisk Ugebrev Finans over de seneste år har haft meget fokus på nogle af de nynoterede First North-selskaber er ikke nogen hemmelighed. Vi har ikke gravet dybt i alle selskaberne, og heller ikke de nyeste. Men vi har bidt os fast i nogle af de selskaber, hvor vi syntes, at forretningsmodellen var tvivlsom, hvor informationskvaliteten var ringe, eller hvor værdiansættelsen ved selve IPO’en virkede skæv.

Velkendte eksempler på vores kritiske syn har være advarsler omkring investeringer i NPinvestor, Conferize og aktuelt en artikelserie om Waturu, som på det seneste har udskudt en børsnotering af et datterselskab, og hvis CFO har sagt op.

Vi har også været inde over nynoterede Mdundo, men med særligt fokus på, at 40 danske business angels har købt aktier til en tredjedel af noteringskursen, og at vi mente, det var vigtig information for eventuelle nye investorer.

Målepunkterne
Fremover vil vi gribe denne due diligence-proces mere systematisk an: Målepunkterne vil bl.a. omfatte følgende forhold:

1. Er selskabets organisation parat til at håndtere en børsnotering?
2. Har selskabets bestyrelse og daglige ledelse de fornødne kompetencer og den fornødne erfaring, og hvad er deres forhistorie omkring eventuelle konkurser, ledelseserhverv og personnetværk?
3. Vil emissionen give mulighed for drift mindst et-to år frem, og hvad skal der til for at undgå endnu en kapitalforhøjelse indenfor de næste to år?
4. Hvordan beskrives selskabets unikke kompetencer i forhold til det marked, det skal operere på? Hvordan er konkurrencesituationen, og er der overdreven beskrivelse af overordnede markedsmuligheder og trends, i forhold til selskabets særlige konkurrencefordele?
5. Hvordan har selskabet finansieret sig frem til noteringen – har en investorgruppe fået store aktierabatter kort tid før noteringen, og er der lock up på eksisterende aktier?
6. Hvad er historikken hos selskabets certified advisor, dels omkring værdiansættelse, dels om oplysningskvalitet i prospekt/ virksomhedsbeskrivelse, og dels i løbende sikring af oplysningskvaliteten..

En tilsvarende svensk overvågningstjeneste af nye First North-selskaber viser, at der oftest er problemstillinger – eller advarselsflag, som det kaldes – på følgende områder:

1. For høj værdiansættelse (kursfald dag ét)
2. Mangelfuld information
3. Tvivlsomme incitamenter for ledelsen og storaktionærer
4. Høje emissionsomkostninger
5. Salg af aktier med rabat kort tid før emission

Derfor er det nye IPO Watch vigtigt
En velfungerende børsmarkedsplads for små vækstvirksomheder er til stor gavn for samfundet og erhvervslivet. Det kan bidrage til øget velfærd og skabe flere arbejdspladser samt give bedre vækstmuligheder for små virksomheder, der ellers har svær adgang til risikovillig kapital.

Men det er også afgørende, at det er en fair markedsplads, hvor private investorer trygt kan investere private penge på grundlag af velbeskrevne forretningsmuligheder og forretningsmæssige risici.

Historien har vist, at det er en vanskelig balanceakt at håndtere, og over de seneste tyve år har der været gjort flere forsøg på at skabe en velfungerende vækstbørs. Hver gang har skandaler med nye børsselskaber, som ikke skulle være lukket ind, afsporet det hele.

En problemstilling er også, at der kun er formel kontrol af formalia i forbindelse med optagelse af nye First North-selskaber, og Nasdaq, som ejer den danske børsmarkedsplads, er en kommerciel forretning, der skaber ekstraindtægter ved at få flere selskaber ind på det danske børsmarked. I 2020 har det danske vækstmarked haft rigtig god vind i sejlene, og der er udsigt til mindst 10-15 nynoteringer dette efterår.

Det er vigtigt, at der er nogle mekanismer til at disciplinere selskaberne, herunder de krav, der stilles til nye selskaber, samt de krav der stilles til selskabernes certified advisors omkring selskabernes efterlevelse af oplysningskravene. Det vil sige offentliggørelse af al kursfølsom information.

Økonomisk Ugebrevs fokus på First North har derfor også til hensigt at få myndighederne og/ eller Fondsbørsen til at stramme eller præcisere kravene til, hvornår et selskab kan blive børsnoteret, samt skærpe kontrollen af den generelle oplysningskvalitet.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank