Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ISS: Frasalg i USA mere logisk end opkøb

Linda

lørdag 12. marts 2016 kl. 18:36

ISS har (igen) en særlig amerikansk udfordring, og løsningen på netop den udfordring kan afgøre, hvordan servicekoncernen – og dens aktiekurs – vil udvikle sig på længere sigt. Årsregnskabet for 2015 førte umiddelbart til et kursfald på over 3 % (hvoraf mere end halvdelen dog blev genvundet de efterfølgende to dage), hvilket illustrerer det nordamerikanske problem.

Grundlæggende står ISS over for et vigtigt strategisk spørgsmål: Skal ISS købe yderligere op i USA for at skabe kritisk masse, eller sælge den forholdsvist dårligt præsterende nordamerikanske virksomhed? Ledelsen er tilsyneladende ikke i tvivl: På kapitalmarkedsdagen i september fremgik, at der skal købes op, omend den beslutning endnu ikke har udmøntet sig i konkrete akkvisitioner.

Selv om de nordamerikanske aktiviteter kun udgør godt 5 % af ISS’ samlede omsætning på 79,6 mia. kr. i 2015, har verdensdelen i de seneste år udgjort en bremse på ISS. I Nordamerika lå den organiske vækst på 0 % mod 1 % året før og mod 4,4 % i hele koncernen. EBIT-overskudsgraden lå på 4,2 % mod 5,7 % i hele koncernen, og uden Nordamerika ville EBIT-graden (et vigtigt nøgletal for koncernen) for hele ISS i 2015 ligge på 5,8 og ikke 5,7 %.

Da ISS igen købte sig tilbage på det amerikanske marked i 2007 med overtagelsen af Sanitors Inc. sagde den daværende CEO Jørgen Lindegaard, at ”vi kan ikke følge vores ambition om at lede facility services globalt, uden at drive virksomhed i verdens største økonomi.” ISS understregede dengang, at Sanitors indtil opkøbet havde haft en vækst i omsætningen på 20 % om året og overskudsgrader, der var på højde med den øvrige ISS-gruppe (der havde en EBIT-grad på 6 % i 2007). Det er tal, som de amerikanske aktiviteter i dag er meget langt fra. Væksten og indtjeningsevnen i USA er faldet markant set over en årrække. ISS har langt fra bevist koncernens strategi om over en årrække at få løftet stadig mere af omsætningen over i store integrated facility services-(IFS)-kontrakter.

Jeff Gravenhorst og den øvrige ISS-ledelse har efterhånden succes med at opbygge en equity story, der præsenterer ISS som en stabil indtjeningsmaskine, der kan levere et stort og stigende udbytte og som ikke tager chancer med større opkøb, sådan som ISS gjorde frem til 2007.

Hvis ISS i USA skal måle sig med dem eller med andre betydelige amerikanske konkurrenter som Aramark eller ABM, skal der meget store opkøb til. Det vil forstyrre det billede af stabilitet og fravær af overraskelser, som Jeff Gravenhorst gerne vil tegne af ISS i forhold til investorerne. Jeff Gravenhorst har understreget, at ISS vil købe forsigtigt op, og at opkøbene i USA skal være på størrelse med det britiske GS Hall, der blev købt sidste år for 514 mio. kr. og som har en omsætning på cirka 700 mio. kr.

Alligevel kan det undre, at ISS nu overvejer, at gå i gang med virksomhedsovertagelser på et af de markeder, hvor koncernen klarer sig dårligst, og hvor den absolut ikke har bevist, at den kan skabe markant organisk vækst eller få stigende indtjeningsevne ud af et øget forretningsomfang.

Der kan argumenteres med, at tilstedeværelse i USA er nødvendig, hvis ISS vil have internationale kontrakter med store globale virksomheder. Men foreløbig lykkes det tilsyneladende udmærket for ISS at få store kontrakter, der netop ikke dækker USA, for eksempel en meget stor kontrakt med amerikanske Citigroup om serviceydelser i Asia-Pacific og i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Det er lykkedes at få en række store kunder i USA, ikke mindst Hewlett-Packard i 2011, på trods af den lave vækst i Nordamerika. Men derudover er der, som nogle analytikere har påpeget, ikke i ISS’ vækstrater i Nordamerika nogen særlige tegn på, at ISS’ særlige IFS-model appellerer til kunder i USA.     ISS satser dog på, at det vil modellen i stigende grad gøre i fremtiden, og at ISS vil kunne vokse mere end de 3,5 % årligt, der ventes for det grundlæggende marked. Der er, kan man forstå på selskabet ”a pretty prime opportunity for a new or differentiated value proposition” på det amerikanske servicemarked.
Der bliver noget at bevise efter de seneste års stagnation i USA. Men ISS er klar til at satse på opkøb i USA, frem for en hurtig forbedring af indtjeningsevne og vækstrater, som et salg af de nordamerikanske aktiviteter vil kunne medføre. Jeff Gravenhorst og den øvrige ledelse håber vel på, at satsningen på længere sigt netop vil understøtte den underliggende equity story: Forudsætningen om stabilitet kan måske være, at man nu og da løber en risiko.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

 

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 250-270

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank