Jeudan er som andre ejendomsinvestorer ramt af stigende tomgang. Stigningen hos det store børsnoterede ejendomsselskab er dog mindre end for det generelle kontormarked i København. Gode beliggenheder er en af forklaringerne, skriver fagredaktør Ejlif Thomasen.
Tomgangen steg for Jeudans ejendomme med 1,2 procentpoint fra 2,9 pct. til 4,1 pct. i løbet af 2024. Til sammenligning viser tal fra portalen ejendomstorvet.dk, at den gennemsnitlige tomgang for kontorer i København by steg fra 6,1 pct. i 4. kvartal 2023 til 7,2 pct. i 4. kvartal 2024. Udviklingen hos Jeudan følger dermed markedet.
Men tallene viser også, at Jeudan er lykkedes med at holde en tomgang betragteligt lavere end markedsgennemsnittet. Alligevel er den økonomiske effekt, at stigningen i tomgang spiser en væsentlig del af de positive lejereguleringer.
Adm. dir. Per W. Hallgren fra Jeudan forventer ikke, at Jeudan ser ind i en yderligere stigning i tomgangen, og han betragter det aktuelle niveau som indenfor skiven: ”Vi er i en situation med fuld beskæftigelse, og hvis vi kan holde en udlejningsprocent på 95-98, så er det tilfredsstillende”, siger Per Hallgren. Den aktuelle tomgang svarer til en udlejningsprocent på 95,9.
Det er først og fremmest i SMV-segmentet, Jeudan har kunder, og her er det i høj grad medarbejderkrav, der styrer virksomhedernes efterspørgsel efter kontorer.
Krav om velfungerende infrastruktur
”Når Dansk Industri spørger sine medlemmer om, hvad der er af bump for at komme videre, så er usikkerhed og reguleringer de første punkter, Men herefter kommer adgangen til arbejdskraft. Og for at tiltrække medarbejdere er det vigtigt at se, hvad de vægter højt ved valg af arbejdsgiver. Medarbejderne vil have en arbejdsplads, der ligger et sted med en velfungerende infrastruktur.”
Videre siger han: ”Det skal også være med adgang til restauranter og caféer, kulturelle aktiviteter mv. Det betyder, at virksomhederne er nødt til at tilpasse sig disse behov for at skaffe arbejdskraft, og derfor ser vi stadig en bevægelse for SMV’erne mod de attraktive beliggenheder centralt i København og på Frederiksberg. Vi får løbende henvendelser fra virksomheder, der flytter adressen ind centralt i København for at kunne tiltrække medarbejdere.”
Et forhold, der for alvor kunne påvirke behovet for kontorareal i nedadgående retning, er udbredelsen af hjemmearbejde. I større byer i Tyskland, England og USA er hjemmearbejde en del mere udbredt, og kontorledigheden et større problem.
Per Hallgren peger på, at det givetvis hænger sammen med transportforholdene, hvor der i de andre storbyer er væsentlig længere transporttid og dermed incitament til mere hjemmearbejde. I Danmark er der generelt et veludbygget transportsystem, der betyder, at selv til centrale placeringer i København vil transporttiden være overkommelig.
Konklusion
Aktuel kurs 192,50
Kortsigtet anbefaling (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet kursmål (12 mdr.) 184
Ejlif Thomasen
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.