Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Jyske Bank har underperformet siden BRF-køb

Linda

lørdag 27. februar 2016 kl. 23:17

Det hidtil dristigste initiativ i den danske finanssektor efter finanskrisen, Jyske Banks opkøb af BRFkredit i februar 2014, er foreløbig slået fejl. Sådan må opkø-bet i hvert fald fremstå set med investorernes øjne. Aktierne i banken står nu i en lavere kurs end umiddelbart før opkøbet, der blev meddelt den 24. februar 2014. Den enkelte aktionær i Jyske Bank må således konstatere, at værdien af hans eller hendes ejerandel i banken siden har udviklet sig ringere end aktierne hos de nærmeste konkurrenter, Danske Bank, Sydbank og Spar Nord. Og også ringere end det generelle indeks for danske bankaktier, der på to år er steget cirka 25 %. Hvis Jyske Bank skulle være fulgt med indekset, skulle bankens markedsværdi i dag være omkring 7 mia. kr. højere.

Jyske Bank har i forbindelse med offentliggørelsen af 2015-regnskabet i den forgangne uge fået præsenteret sig som en fremstormende og succesfuld aktør på markedet for boliglån. Banken kan da også melde om fremgang i det samlede realkreditudlån på 14 % i 2015, mens de større konkurrenter i sammenligning er stagneret. Nordea Kredit kan melde om en stigning på 3 %, Realkredit Danmark (der tilhører Danske Bank) på 0 %, og Nykredit-koncernens samlede realkreditudlån er faldet lidt i 2015.

Men selv om Jyske Bank/BRF måtte stå med stigende markedsandele, så er indtjeningsevnen i disse aktiviteter langt fra på højde med de bedste konkurrenters. Simpelt opgjort, så leverer Jyske Banks realkreditudlån et overskud før skat på 0,35 % af det udestående lån ultimo. Realkredit Danmark leverer 0,68 %, og Nordea Kredit leverer 0,49 %.

Jyske Bank oplyser, at banken ved udgangen af 2015 har opnået årlige synergier på 550 mio. kr. efter overtagelsen af BRF, og at den i 2017 vil nå 600 mio. kr. Umiddelbart er det dog svært at se, at denne yderligere forbedring vil kunne løfte indtjeningsevnen i realkreditdelen med mere end nogle få basispoint, målt i forhold til realkreditudlånet på 249 mia. kr. ultimo 2015.

Både udviklingen i Jyske Banks aktiekurs og udviklingen i bankens egenkapitalforrentning (se skema) sætter nu spørgsmålstegn ved købet af BRF. Overtagelsen for 7,5 mia. kr. i februar 2014 har ellers været det mest opsigtsvækkende initiativ i den ellers ret forsigtige konsolidering i den danske finanssektor efter finanskrisen.

Opkøbet skulle forsyne banken med eget realkreditinstitut efter den model, som Danske Bank og Nordea har haft succes med siden 1990’erne. Det blev næsten fuldt ud betalt med aktier i banken, det blev betegnet som billigt, og Jyske Bank kunne efterfølgende indtægtsføre en negativ goodwill på cirka 3 mia. kr. Det blev af mange opfattet som en god handel for banken.

Siden har banken i langt højere grad været optaget af at vokse end af at forøge synergi- og indtjeningspotentialet, mener en kritisk analytiker. Der er brugt store ressourcer på at tage kunder fra den tidligere samarbejdspartner Nykredit/Totalkredit. Ifølge analytikeren har det betydet, at banken nok har fået flyttet kunder ind i bankens egne bøger, men at det reelt er sket til nedsatte marginaler.

Den strategi skal åbenbart fortsætte: Jyske Bank satser tilsyneladende i højere grad end Realkredit Danmark og Nordea Kredit på at udnytte den skade, som Nykredits omdømme har lidt, efter at denne koncern har varslet markante forhøjelser af bidragssatserne. Hvis man kun ser på afkastet i realkreditaktiviteterne, synes Jyske Bank imidlertid at have et lige så stort behov som Nykredit for at løfte indtægterne her. Set udefra synes Jyske Banks ledelse derfor at stå over for et dilemma:

Vil den økonomiske nødvendighed på et tidspunkt tvinge Jyske Bank til at følge Nykredits prisforhøjelser – og hvordan vil det så ramme en bank, der for tiden lancerer sig som et billigere alternativ? Eller vil Jyske Bank efterlade investorerne med et indtryk af, at banken fortsat prioriterer vækst over indtjening, og dermed risikerer fortsat at underperforme værdiskabelsen i den øvrige banksektor?

se tabel her

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

 

AktieUgebrevets kursmål (3 mdr): 290-320

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank