Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Hvad vil Jyske Bank i Nordjyske Bank?

Linda

lørdag 09. april 2016 kl. 13:49

I sidste måned meddelte Jyske Bank, at man havde øget sin ejerandel af Nordjyske Bank fra 30,2 % efter emissionen i juni 2015 til nu 33,49 % den 21. marts 2016. Meddelelsen var krævet, da Jyske Bank krydsede grænsen på 33,33 %. Det ville under normale omstændigheder også udløse et krav om et købstilbud til de resterende aktionærer, men da Nordjyske Bank har stemmeretsbegrænsning har Jyske Bank i princippet ingen indflydelse. De har da ej heller folk i bestyrelse eller andre ledelsesorganer.

When in trouble, double!?
Jyske Bank direktør Anders Dam gav selv en lidt forkølet forklaring på aktieopkøbet, nemlig at det var for at nedbringe bankens gennemsnitspris. ”Det er helt udramatisk. Vi har jo en betydelig investering i Nordjyske Bank-aktier. Enhver kan se, at aktien er faldet pænt, og så har vi fundet anledning til at købe op på faldende kurser, så vi får en lidt bedre gennemsnitskurs på vores anskaffelsespris.” Det lyder unægteligt som et ofte benyttet investorråd ”When in trouble, double”, og det er et af de værste råd i sin rene form. Til gengæld kan man sagtens forsvare at købe flere aktier efter et kursfald, hvis investeringscasen er intakt. Men det kræver et ekstra tjek, for markedet indikerer alt andet lige noget andet.

Købet var overraskende, selvom Anders Dam i et interview fra juni sidste år faktisk luftede muligheden for at købe flere aktier. I samme interview forklares det i øvrigt også, at Jyske Bank qua sin størrelse og kapitalforhold reelt kan få et afkast af ”den bundne kapital” på 22 %, hvis Nordjyske Bank kan levere et afkast på 8 % før skat.

I det perspektiv kan aktieposten godt forsvares som en passiv, langsigtet investering, men qua sin sjældenhed og størrelse må den også have et strategisk sigte. Det præcise strategiske formål er dog uklart, men et decideret overtagelsesscenarie tror vi ikke på – i særdeleshed ikke når Jyske Bank allerede er udmærket filial-repræsenteret i Nordjylland, og at Nordjyske Bank trods fusionen vurderes at have en stor selvstændighedstrang. Til gengæld tjener den fint som en defensiv strategi, hvor andre banker forhindres i at komme ind på markedet, ligesom Jyske Bank nu også kan blokere for vedtægtsændringer som kræver 2/3-flertal.

Til gengæld kan aktieposten være en løftestang til et tættere samarbejde på visse områder indenfor bl.a. valuta, renteprodukter, m.m., hvilket Anders Dam også har indikeret. Et oplagt punkt vil derudover være en udskiftning af Totalkredit med BRF-Kredit, men det er dog en meget kompliceret proces, som givetvis kræver mange og lange overvejelser og forhandlinger for at også det økonomiske kan hænge sammen. Det ligger derfor ikke lige for på den korte bane.

Fortsat attraktiv aktie
Vi er lidt overraskede over det pæne kursfald efter emissionen, men det skyldes sandsynligvis, at banken ikke helt har fået så godt fat i det institutionelle investorsegment, som man havde håbet på. Kursgrafen viser dog også at samme udvikling ses hos flere af de sammenlignelige banker, der fortsat er presset på indtjeningen af nulvækst i udlånet og det lave renteniveau.

Vi noterer sluttelig, at Nordjyske Bank netop har udbetalt udbytte på 2,40 kr/aktie, og tre insidere fra bestyrelsen har købt aktier efter årsregnskabet for mere end 500.000 kr. samlet.

På dagens kurs vurderer vi fortsat – ligesom Jyske Bank – at Nordjyske Bank er en attraktiv langsigtet investering, omend man ikke skal forvente nogen hurtigløber. Det løbende udbytte og den solide kapitalposition ser vi som en styrke, sammen med en forventning, om at Jyske Bank i nogen grad vil ”holde hånden under kursen” et stykke tid endnu, hvis faldene fortsætter. For 2016 handler aktien til en P/E på 9,3, mens P/E-2017 estimeres til ganske lave 6,9. Nordjyske Bank fremlægger 1. kvartalsrapport den 18. maj.

se graf her

læs hele udgivelsen her

Steen Albrechtsen
Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Nordjyske Bank

 

AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 110-120

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank