Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Jyske Bank undersøger forskellige strategiske veje

Morten W. Langer

torsdag 03. april 2025 kl. 11:40

Jyske Banks CEO Lars Mørch
Jyske Banks CEO Lars Steensgaard Mørch

4. kvartalsregnskabet og det efterfølgende investormøde indikerer, at Jyske Bank nu er parat til at tage offensive skridt til at videreudvikle bankens strategiske position på det danske finanslandkort. Chefredaktør Morten W. Langer har fundet nedslagspunkter i den afholdte investorpræsentation med fokus på analytikernes interessepunkter.

Jyske Banks CEO Lars Steensgaard Mørch indikerede på det seneste investormøde, at banken efter opkøbene af Handelsbanken og PFA Bank samt strategi- og organisationsændringer er parat til at gå i offensiven.

På et spørgsmål fra en analytiker, om ledelsen forventer fortsat solid udlånsvækst i 2025 efter gode tal i 4. kvartal 2024, lød vurderingen fra Lars Steensgaard Mørch (frit oversat): ”Jeg tror, at når man ser på Jyske Bank i løbet af de sidste par år, har man set på en ret travl organisation, der har gennemført et par store opkøb for os og implementeringer, integrationer og ændringer i datasystemet. Når vi går ind i 2025, kommer vi ind med mere forretningsmomentum, og vi kommer ind med en organisation, der vil have fuldt fokus på at drive banken i løbet af 2025. Så vi tror, at vi kan være en lille smule mere optimistiske i forhold til vores volumenudvikling i løbet af dette år.”

I bankens præsentation fremgår det også, at ledelsen forventer stort set uændrede omkostninger de næste tre år. Så hensigten er altså at neutralisere den almindelige løninflation med andre besparelser.

Alene i 4. kvartal blev medarbejderstaben reduceret med 2 pct., og der må forventes flere reduktioner efter de seneste års opkøb. Faktisk forventer analytikerne et lille fald i bankens samlede omkostninger i år.

Et andet analytikerspørgsmål gik på, om bankens ledelse er kommet videre med tidligere varslede strukturovervejelser, hvor der er indikeret, at der var 5-6 forskellige veje, banken kunne gå. Meldingen kom efter Konkurrencerådets rapport om realkreditten og tilsagnsaftalen med Nykredit, som åbner for nye konsolideringsmuligheder i realkreditten.

Analytikernes udgangspunkt var Jyske Banks betydeligt lavere forrentning af egenkapitalen end de andre større danske banker.

Spørgsmålet lød som følger (frit oversat): ”I havde, tror jeg, fem eller seks forskellige potentielle strukturer fremadrettet, hvoraf den ene var status quo. Kan du give os en lille uddybning nu? Det er tæt på seks måneder siden forbrugermyndighedens afgørelse. (…) Vi har set nogle M&A på markedet. En af dine større konkurrenter vil naturligvis vokse. Og jeg gætter på, at den aktør går ind dit marked, når det kommer til store erhvervsvirksomheder. Så (…) hvad bliver dit næste skridt fremadrettet?”

Hertil svarede Lars Steensgaard Mørch: ”Der er en række ting, som vi nu ved er mulige for os. Så vi kan deltage i fusioner og opkøb fremadrettet. Det var umuligt for os tidligere. Men vi mener, at de fusioner og opkøb, der foretages, skal give mening strategisk, økonomisk osv.”

Videre sagde han: “Så er der også andre muligheder i den rapport, som i sidste ende kan betyde, at vi overvejer forskellige strukturelle ændringer, og at det arbejder vi også med (..) der er en række ting i rapporten, som du skal forstå bedre for at kunne handle på rapporten. Så der er definitioner osv., som vi gerne vil have fuld klarhed over.”

Ledelsens udmelding for 2025 lå, trods de optimistiske meldinger, i underkanten af analytikernes konsensusforventning. Analytikerne forventer en bundlinje på 4,47 mia. kr. efter skat, mens bankens ledelse forventer et interval mellem 3,8 og 4,6 mia. kr.

Det blev oplyst, at bunden af intervallet modsvarer en makroøkonomisk afmatning. Og at der i forventningerne er indarbejdet yderligere tre gange 0,25 pct. rentesænkninger frem mod midten af 2025, hvorefter den korte rente ses stabilisere sig.

Analytikerne forventer faldende nettorenteindtægter – fra 9,46 mia. kr. sidste år til 8,74 mia. kr. i år, svarende til et fald på ca. 700 mio. kr. Analytikerne forventer et fald i de samlede bruttoindtægter fra 13,69 mia. kr. sidste år, til 12,74 mia. kr. Af de ca. 900 mio. kr. vil nogle hundrede millioner antageligt også kunne forklares af faldende værdireguleringer, mens gebyrindtægter forventes at stige.

Konklusion

Aktuel kurs 559,50

Kortsigtet anbefaling (< 3 mdr.) Hold

Langsigtet kursmål (12 mdr.) 550

Morten W. Langer

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank