Life Science

Kan forretningen følge med Pandoras kursstigning?

Steen Albrechtsen

mandag 12. oktober 2020 kl. 7:00

Efter flere års kurskrise har Pandora-aktien lavet et flot comeback over kurs 500 efter fredagens oppræcisering. Men den stigende risiko for nye store nedlukninger kan stadig presse aktiekursen på kort sigt.

Vi ser tre faktorer, som aktuelt påvirker Pandoras aktiekurs, selvom fredagens opdatering for 3. kvartal indeholdt en oppræcisering og i nogen grad har fjernet lidt af risikoen, idet Pandora indbyggede en højere risiko for nedlukninger i 4. kvartal end tidligere. Samtidig oppræciserede man forventningen til årets organiske vækst til minus 14-17 procent (tidligere minus 14-20 procent) og EBITDA-margin til 17,5-19 procent (tidligere 16-19 procent). Opdateringen for kvartalet bekræftede også, at Pandora ser ud til at have indtaget en konservativ tilgang til sine udmeldinger.

1) Ny nedlukning af samfundet. Den mest åbenlyse faktor er risikoen for en ny nedlukning af hele samfundet, ligesom der også er stor usikkerhed om, hvor stor negativ effekt de globale afstandshenstillinger/-påbud har for salget i særligt højsæsonen op mod jul, hvor der normalt ville være mange kunder i butikkerne.

Pandoras tidligere forventning fra august for 2. halvår om en negativ vækst på 5 til 15 procent byggede på en forudsætning om, at der kun ses mere lokale nedlukninger, og at hele butiksnetværket var åbent igen ultimo 3. kvartal i forhold til 10 procent lukkede butikker ved halvårsregnskabet i august.

Med det stigende smittetryk har den forudsætning vist sig at halte, og derfor er der i den nye forudsætning indbygget, at op til 10 procent af butikkerne kan være lukkede i 4. kvartal. Ved udgangen af 3. kvartal var 95 procent af butikkerne åbne. Konsensusestimaterne peger på en lav tocifret procentvækst for omsætningen i 2021 til 20,6 mia. kr., hvilket skal ses i forhold til 2019-salget på 21,9 mia. kr. og rekordniveauer i 2017 og 2018 omkring 22,8 mia. kr.

2) Forretningspotentiale i Kina. Kina er underdrejet p.t., og her ligger der fortsat et enormt forretningspotentiale. Ifølge Pandoras CEO hænger der en række lavthængende frugter i turnaroundarbejdet, men den helt store indsats er opbygningen af brandet, som venter forude.

3) Kickstart af onlineforretningen. Den sidste faktor er den kickstart af onlineforretningen, som corona har hjulpet med. Onlinesalget steg således hele 176 procent i 2. kvartal, og selvom væksten ikke er lige stærk på alle markeder, styrker det troen på, at Pandora kan klare sig igennem endnu en nedlukning.

Det styrker også troen på, at man kan fastholde sin stærke markedsposition i de kommende år, hvor detailbutikker må forventes stadig at være presset af den stigende onlinehandel. I opdateringen for 3. kvartal kom det frem at onlinevæksten var 89 procent i kvartalet, dvs. lavere end 2. kvartal, men stadig på et flot niveau i betragtning af at 90 procent af butikkerne i gennemsnit var åbent i kvartalet.

Med så stor usikkerhed om den kortsigtede udvikling er det forståeligt, hvis investorerne er i vildrede om Pandoras værdi. Et oplagt pejlemærke er short-interessen, hvor aktien startede året som den mest shortede aktie med en shortandel på 12-13 procent. I marts var den faldet til 8-9 procent og yderligere til 7 procent i maj måned, hvor Pandora solgte 8 mio. stk. fra egenbeholdningen til kurs 226.

Det skete i en book buildingproces, der var overtegnet mere end syv gange. I dag er short-interessen under 5 procent, og det er nok den klareste indikation på, at risikoen for et stort sammenbrud af forretningen og Pandora-brandet er ved at være historie, hvilket fredagens opdatering også i nogen grad bekræftede.

Investorerne har tillid til ledelsen
Qua den pæne tillid som ledelsen allerede nyder, er det oplagt også at kigge i insiderlisterne for at finde et pejlemærke. Her falder Pandoras CEO og CFO’s aktiekøb i marts for 9-10 mio. kr. hver positivt ud, omend det også kan siges at have været en no-brainer på det tidspunkt lige under kurs 200.

Mere vægt ligger der i Pandoras CEO’s køb for hele 23,5 mio. kr. så sent som i august til kurs 408. Ledelsen har vist sig ganske troværdig, og tilliden fra investorerne synes at være kommet via en stor grad af ærlighed i kommunikationen – senest via halvårsrapporten, der meget konkret beskriver coronapåvirkningen, og forventningerne til 2. halvår.

På telefonkonferencen sagde Pandoras CEO meget ærligt og præcist ”We have less crap in the tail”, da han beskrev det smallere sortiment med færre ukurante varer. En effekt, der også indikerer en betydelig forbedring i brandet og lagerstyringen, som samlet set har medført et betydeligt fald i salget af nedsatte/kampagne-varer.

Et pænt langsigtet potentiale i aktien synes klart at være tilstede. I lyset af at investorerne efter opdateringen ser ud til at have indtaget et meget positivt syn på udviklingen, ser vi en højere risiko for, at der måske bliver indbygget for høje forventninger, og at et stigende smittetryk kan ramme forretningen igen, eller blot ramme investorernes tro på udviklingen. Qua den højere risiko for nye corona-effekter sætter vi i første omgang et mere beskedent kursmål på 500, som modsvarer en Price/Earning for 2021 på 14.

Det er til den høje side i forhold til niveauet de senere år, og det afspejler ikke nødvendigvis et stort vækstpotentiale, men snarere at tilliden er tilbage, og at forretningsmodellen har vist sin styrke ved ikke at levere et stort underskud i 2. kvartal.

Skal vi vælge side, tror vi i langt højere grad på en stigning end et større fald, når vi er forbi corona og den eventuelle samfundsmæssige påvirkning de næste par kvartaler. Vort lidt kontraintuitive kursmål afspejler derfor mest af alt en kortsigtet og positiv overreaktion, mens vi på længere sigt ser et godt potentiale i takt med turnarounden og den stigende investortillid.

Steen Albrechtsen
SA og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Pandora

Børskurs på analysetidspunktet 550,00

Kursmål (seks måneder) 500,00

Læs tidligere analyser af Pandora her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

[postviewcount]

Formue

Stoxx: Europæiske health care aktier fortsat under pres pgr af ventet Biden sejr

Kursgraf: Europæiske health care aktier er siden starten af juli blevet sendt ca. ti procent ned. Især en forventet sejr til Biden presser aktierne, da han ventes at prisregulere…
Formue
Langers Skarpe Aktiemarkederne robuste under overfladen, indtil videre
Formue
Stoxx: Europæiske bankaktier 3% oppe i dag, har givet købssignal
Formue
SAS: Europæiske flyselskab-aktier holder sig nogenlunde stabile, men ..
Formue
SAS emission fuldtegnet, obligationsejer får deres nye aktier i dag, fredag.
Formue
US: Stigning i obligationsrenten indikerer fortsat en gamechanger på finansmarkedet
Samfundsansvar
Ny database afslører investorers kontroversielle investeringer
Formue
IPO Watch: ØU lancerer Kvalitetstjek af nynoterede selskaber
Samfundsansvar
Her er de overbetalte topchefer i dansk erhvervsliv
Finans
Pensionssektor må tære på egenkapital for at opfylde garantier
Formue
ØU Trader: Porteføljen har afkast på 23,9% i 2020
Finans
Solar: Rekordafkast i 2020 blåstempler digital strategi
Finans
Gensidige anklager om fusk mellem Waturus CEO og ex-CFO
Finans
Ledelser i Alpha og Qudos Insurance afsløret i millionfusk
Finans
Ny smittebølge: Halvdelen af EU’s SMV virksomheder er i konkursrisiko

Seneste nyt

Ledelse
Rob de Ridder ansat i 2015: ”Det skete på din vagt”
Finans
Stoxx: Europæiske banker i stormende fremgang, +4% i dag
Finans
Myndighedsnyt: Konkurrencestyrelsen får drastisk udvidet sine beføjelser
Samfundsansvar
Danske storinvestorer finansierer olieselskaber via banker
Formue

SimCorp har samlet kræfter til næste skridt opad

Kommentarerne til C25-aktierne er primært baseret på teknisk analyse med en tidshorisont på 2-3 uger og ikke dybdegående fundamentalanalyser. Købs- og salgsanbefalingerne er kun vejledende. A. P. Møller –…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Pimco: Asiatiske obligationer kan være et alternativ
Finans
Kinas centralbank har udviklet en dobbelt-strategi
Formue
Q2 webcast: Se Pandoras ledelse i Q&A med analytikere
Formue
Sydbankanalyse: Vestas: Stærk ordreindgang i 3. kvartal vidner om Vestas’ styrker
Finans
Myndighedsnyt: Tre fjerdedele af danskernes finansielle corona-tab..
Finans
Buyout-fonde præsterede solide resultater sidste år
Formue
Q2 webcast: Se DSV’ ledelse i Q&A med analytikere
Finans
Nordea: Næppe amerikansk finanspakke før valget
Finans
Finanshus: Gå efter traditionelle sektorer som forbrug og finans
Formue
Nu dør den sikre pensionsopsparing
Finans
Verdens centralbanker overvejer nye stimuli
Finans
DAX Future: Europæiske aktier kører sidelæns, med pil ned
Finans
S&P Future holder sig fortsat over vigtigt pejlemærke i 3300
Finans
Chancen for nye amerikanske stimuli svækker dollaren

Seneste nyt

Formue
Største amerikanske handelsunderskud i 14 år
Formue
Q2 webcast: Se FLS’ ledelse i Q&A med analytikere

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Husk at indfrielse af konvertible obligationer kan medføre beskatning
EU-Kommissionen vil genoprette økonomien med en kapital­markeds­union
Fast ejendom i selskaber – fra 2023 og frem
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X