Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Karteller: Fra anerkendte institutioner til pariaer

Linda

mandag 07. august 2017 kl. 10:10

Boganmeldelse: I de gode gamle dage – og det er kun 15-20 år siden – havde Danmark rigtige store karteller, hvor noble forretningsfolk aftalte alvorlige lovbrud, og i nogle tilfælde brugte regulære bøllemetoder. Lektor Hubert Buch-Hansen fortæller bog om, hvordan holdningen til karteller er svinget 180 grader over en kort årrække. Det er en spændende historie, men desværre perspektiverer forfatteren den ikke rigtigt til nutiden.

I 2007 blev en række lokalbanker påbudt at ophøre med at dele geografiske markeder mellem sig og at udveksle informationer om gebyrer. Bankerne argumenterede selv – forgæves – for, at deres markedsandel var forsvindende lille, og at et samarbejde var forudsætningen for, at der overhovedet var lokale pengeinstitutter til at tage kampen op mod de store. Året efter kom finanskrisen, og i anledning af den er der kommet regulering, der medfører selv samme konsekvenser som den tidligere kartelvirksomhed: Højere priser og færre valgmuligheder for danskerne.

Dansk tradition for karteller
Bankerne har formentligt været i nogenlunde god tro. De har fulgt dansk tradition, for det er ret nyt, at karteller er uglesete i Danmark. Tidligere blev de regnet som en del af verdens gode orden, og udenlandske strømninger, som var vendt mod kartelvirksomhed, kom kun langsomt til Danmark. Først i 1998 blev det nutidige princip – at kartelvirksomhed slet og ret er ulovligt – indført i dansk lov. Herefter er det så gået stærkt, og Danmark har i dag en af Europas strammeste kartellovgivninger, med fængselsstraffe, aflytning af direktørers telefoner og alt til faget hørende.

Hubert Buch-Hansen fortæller levende og spændende om alt dette. Men desværre er der et faktum, han ikke forholder sig til: Nemlig at vi i den nye lovgivnings tid knap nok har haft en alvorlig og betydelig kartelsag herhjemme. Som han selv gennemgår, er det f.eks. rent vrøvl (anmelderens udtryk) når Konkurrencestyrelsen taler om ”den store kartelsag” i byggeriet og endda omtaler den som den hidtil største kartelsag herhjemme.

Man kan spørge sig selv, hvorfor den moderne og stærke konkurrencemyndighed aldrig fanger de store fisk. El-kartellet, VVS-kartellet og luftfartskartellet mellem SAS og Mærks Air, der fandtes for 15-20 år siden, viser, at det ikke er fordi noble forretningsfolk fra store virksomheder er hævet over at bryde loven, og endda at gøre det på en brutal måde.

Derimod indikerer de to sidstnævnte sager, at bare lidt mere opmærksomhed, end det gamle, støvede monopoltilsyn viste, gør det alt for risikabelt for virksomhederne at eksperimentere med lovbrud af stor kaliber. VVS-kartellet opløste sig selv efter at have set, hvad el-virksomhederne blev trukket igennem. Luftfartskartellet blev lynhurtigt gennemskuet og anmeldt.

Positiv funktion af karteller
Risikoen for virksomhederne skal også ses i lyset af, at de på helt lovlig vis kan signalere fredelige hensigter til deres konkurrenter. Det kan f.eks. ske gennem markedsføring af ”faste, lave priser”, eller ved tilkendegivelse af, at man sætter kvalitet over pris. Og så skal man også huske, at den historiske accept af karteller fandtes på baggrund af, at de dengang også havde en positiv funktion:

De sikrede, at virksomhederne overlevede, hvormed man også understøttede såvel arbejdspladser som forsyningssikkerhed, og de varetog praktisk arbejde med uddannelse og kvalitetssikring. I velfærdsstaten er alt dette noget, som myndighederne tager sig af, og så står kun de negative effekter af kartellerne tilbage.

Men myndighedernes regulering har også en konkurrencebegrænsende effekt. Det var det, man så med lokalbankerne. Endnu tydeligere er det i forhold til realkreditsektoren: Det kræver ingen hemmelige aftaler at hæve bidragene mere eller mindre ens, selv om pengene i forvejen vælter ind i institutterne. Alle kan bare henvise til, hvad EU, regeringen og Finanstilsynet ønsker.

Det havde været interessant, hvis Hubert Buch-Hansen havde inddraget disse perspektiver. Man forbyder jo ikke karteller bare for at gøre det, men fordi de er skadelige for markedet.

læs hele udgivelsen her

Sten Thorup Kristensen

Hubert Buch-Hansen: Karteller – Afsløringen af aftalt spil i dansk erhvervsliv. Gyldendal. Forlaget angiver ikke nogen vejledende pris.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank