Ud af de otte seneste noteringer på vækstbørsen har kun to været klokkeklare succeser. Andre fire har været fiaskoer, og de sidste to har klaret sig igennem start med stort set flade aktiekurser. Nu er der stor risiko for, at de private investorer begynder at blive udmattede.
Er First North allerede toppet i forhold til de private investorers interesse for risikovillige investeringer i mindre vækstselskaber? I hvert fald har de seneste nynoteringer været skuffelser set gennem de private investorers briller.
Økonomisk Ugebrevs opgørelse viser, at halvdelen af de seneste otte noteringer ligger i et større minus på aktieafkast. Kun to noteringer, nemlig Hydract og Impero, har været kæmpe succeser, med kursstigninger på henholdsvis 138 og 73 procent. Bekymrende er det også, at de seneste fire noteringer har været skuffende. Børskursen på bycykelforretningen Donkey Republic er faldet 24 procent, siden noteringen forleden, og investeringsrobotvirksomheden Nord.investments er dykket 27 procent siden noteringen.
Bemærkelsesværdigt har der i begge emissioner været professionelle ankerinvestorer på banen med ny kapital.
Flere penge fra storaktionærer
Vigtigt er det dog at bemærke, at i begge selskaber har der hovedsageligt været tale om eksisterende aktionærer, som tidligere er blevet medejere til en lavere købspris. De har altså en direkte interesse i at bakke op om børsnoteringen, så man kan ikke opfatte dem som uafhængige vurderingsfolk i forhold til værdiansættelsen og businesscasen.
Donkey Republic gennemførte et private placement på 75 mio. kr. op til emissionen, hvoraf hovedparten blev tegnet af eksisterende aktionærer, bl.a. Vækstfonden. Helt nye aktionærer her var bl.a. Akademiker Pension og LD Fonde, hvilket naturligvis er et positivt signal.
Hvis der var stor knaphed på aktierne efter IPO’en, ville der være lagt i ovnen til en massiv kursstigning. I stedet ser det ud til, at kortsigtede spekulative investorer hurtigt har smidt deres nye aktier. Konceptet bag Donkey Republic synes at give grundlag for en globalt skalérbar forretningsmodel, og hvis selskabet formår at bide sig fast, kan det uden tvivl blive en kæmpe succes, hvis der ikke er sammenlignelige konkurrenter.
Med de store uafhængige ankerinvestorer er det umiddelbart en overraskelse, at børskursen har udviklet sig så negativt. I flere tilfælde synes værdiansættelserne dog stadig for optimistiske: Der skal mange bycykler i omløb for at retfærdiggøre en børsværdi for Donkey Republic på 240 mio. kr., inkl. 100 mio. nye kroner i kassen.
Omkring fortegning synes der at være nogle mønstre: Private investorer kan være blevet trætte af at komme bagerst i køen efter fortegnere, som generelt får de største bidder af de gode kager.
Meget tyder således på, at der findes en klub af professionelle fortegnere, der får førsteret til at tage de bedste og mest oplagte lunser. Tilbage er så mindre beløb, hvor de private bliver beskåret til nogle få tusinde kroner.
Økonomisk Ugebrev har tidligere bragt en IPO Rating af Nord.Investments. Grundlæggende synes konceptet at være meget skrøbeligt på grund af den hårde konkurrencesituation med globale aktører, der har markant lavere administrationsomkostninger, bedre afkastperformance og en forretningsmodel med færre omkostninger.
Vigtige langsigtede investorer
For First North bliver det for alvor et problem, hvis interessen hos de langsigtede private investorer tørrer ud. Dem burde rådgiverne, selskaberne og Nasdaq passe rigtigt godt på.
Hvis de mister modet, er der kun de kortsigtede spekulative investorer tilbage, og de kan for alvor ødelægge den danske vækstbørs, da der skal begrænset omsætning til at styre kursen både langt op og langt ned.
Det duer heller ikke, at de store investorer i nynoterede First North-selskaber fuldstændig slipper kursen lige efter IPO’en. Ligesom på hovedmarkedet bør rådgivere, selskaber og ankerinvestorer sørge for, at der er en stabiliseringsperiode i ugerne efter noteringen, så der ikke er mulighed for spekulanternes wild west-cirkus.
Et andet problem er, at spillet om graden af fortegninger er blevet fuldstændigt uigennemskueligt. På den ene side er fortegninger et stort plussignal, hvis der altså er tale om uafhængige professionelle investorer. På den anden side er en stor andel fortegninger en ulempe, hvis der er tale om kortsigtede private investorer, som ikke er bundet af lock up.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.