Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Kursfaldet i Novo Nordisk er en overreaktion

Linda

lørdag 05. november 2016 kl. 9:50

Novo Nordisk aktien måtte indkassere et kursfald på ca. 15% ovenpå fremlæggelsen af 9M 2016 regnskabet fredag den 28. oktober som en reaktion på, at den langsigtede målsætning for væksten i EBIT-resultatet er blevet halveret.

Meget tyder dog på, at der er tale om en overreaktion, og at Novo Nordisk aktien vil komme stærkt tilbage i løbet af de kommende uger og måneder.

Novo Nordisks regnskab for de første tre kvartaler af 2016 viste en overordnet omsætningsvækst på 0,5% til 82,2 mia. kr. Driftsresultatet (EBIT) er dog mindsket med 3% og viste et overskud på 37,2 mia. kr. Som følge af langt færre finansielle tab forbundet med valutahedging overfor primært den amerikanske dollar, er Novo Nordisk alligevel kommet ud af 9M 2016 med en kraftig forbedring af nettoresultatet efter skat. Dermed er finansielle hedgingtab elimineret, og besparelserne på de finansielle poster er derfor på netto 4,8 mia. kr. i forhold til samme periode i 2015. Dette betyder, at nettoresultatet efter skat er vokset med 10% til 29,2 mia. kr.

Novo Nordisks overordnede produktsalg er vokset med 4% til 82,2 mia. kr. Diabetes & fedme divisionen viser et samlet salg på 65,1 mia. kr, hvilket ligeledes er en fremgang på 4%. Væksten her drives hovedsageligt af én-gang-daglig GLP1-midlet Victoza og ny generation insulin-præparaterne anført af Tresiba.

Til gengæld er Novo Nordisks portefølje af moderne insuliner (Levemir, NovoRapid og NovoMix) ved at komme under pres. Det samlede salg er faldet med 4% til 35,3 mia. kr. Det er det amerikanske salg der her er begyndt at svigte som en konsekvens af dels lanceringen af Tresiba, som har ramt basal-insulinen Levemir, og desuden skyldes faldet generelt lavere salgspriser for alle tre insuliner kombineret med tab af forsikringskontrakter. Novo Nordisks forventninger til hele 2016 er stort set uforandrede. Dog har ledelsen foretaget en indsnævring af de udstukne intervaller for omsætning og EBIT-driftsresultatet. Man forventer nu en salgsvækst i danske kroner på 3-4% mod tidligere 3-5%. På EBIT-niveau ventes nu en vækst på 3-5% i danske kroner mod tidligere 2-5%.

Novo Nordisk har også udstukket overordnede estimater for 2017. Man forventer her lave encifrede vækstrater i salget, og på EBIT-niveau ventes udviklingen at være flad eller svagt stigende.

Der ventes stigende konkurrencevilkår særligt i USA i 2017 og i årene derefter, illustreret ved en forventning om et moderat fald i medicinpriserne. I 2017 ventes et fald på ca. 5% i Novo Nordisk produktportefølje, som så vil aftage noget i 2018 til ca. 2-3%. Særligt de moderne insuliner ventes at komme under pres.

Novo Nordisk fastholder dog at man vil kunne levere en EBIT-margin også i de kommende år på niveau med 2015. Ledelsen har også nedjusteret målsætningerne for de langsigtede resultater. Man har tidligere opereret med en målsætning om at øge EBIT-resultatet med 10% om året i gennemsnit, og dette er nu halveret til 5%.

P/E på bare 15 giver markant upside 
Vi fastholder vores finansielle forventninger til Novo Nordisks årsregnskab for 2016. Vi forventer derfor fortsat en salgsvækst på ca. 5 mia. kr. til 114 mia. kr. og en vækst i EBIT på ca. 2 mia. kr. til 51 mia. kr. Efter skat forventer vi et resultat på ca. 40 mia. kr.

Ved nuværende kurs handles Novo Nordisk til en selskabsværdi på lige under 600 mia. kr. Og med vores estimat om en indtjening efter skat på 40 mia. kr. i 2016, modsvarer det en Price/Earning på 14-15. Dette er nærmest hysterisk lavt i forhold til at Novo Nordisk tidligere har været handlet til en P/E på op imod 30. Vi medgiver, at der er udsigt til pres på Novo Nordisk i 2017, men dog ikke mere pres end der er udsigt til svag vækst på både topog bundlinje. Samtidig har ledelsen skarpt fokus på udgiftsstyring. Allerede i 2018 vurderer vi at væksten vil komme stærkt tilbage drevet af markedslanceringen af Semaglutide.

Vi vurderer, at når markedet besinder sig, så vil Novo Nordisk begynde at blive handlet til mere rimelige P/E værdier, som bør ligge et sted midt i mellem 15 og 30. Dvs. et godt bud kunne være omkring 22 stykker. Med det in mente vurderer vi, at der fra det nuværende kursleje ligger en markant upside i aktien, både kortsigtet og langsigtet.

Vi fastholder en købsanbefaling på Novo Nordisk, men sænker 12-måneders kursmålet til 400 (tidligere 455).

læs hele udgivelsen her

Peter Aabo, NordicBioInvestor.com

 

Børskurs på analysetidspunktet: 237,90                                           AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 400,00

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank