Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers: Efter 29 % kursfald er aktiemarkedet parat til stigning

Morten W. Langer

søndag 15. marts 2020 kl. 7:22

Nej, det er ikke en gentagelse af finanskrisen. Men der kommer konkurser og tilbageslag. Lige nu ser vi dog en stribe signaler, der understøtter, at aktiemarkederne er meget tæt på bunden. Det toneangivende amerikanske S&P indeks er dykket 29 procent historisk hurtigt på to uger. Den globale økonomi nærmer sig en recession, og usikkerhederne er enorme. Men vi er tilbage til en mere normal makroøkonomisk situation allerede til efteråret.

Det har været nogle sindsoprivende uger på aktiemarkedet, og da det stod klart, at både Europa og USA også skal gennem en stor tur med udbredelse af coronavirus, med tæt-på-nedlukning af samfundsøkonomien, kom reaktionen som lyn fra en klar himmel. Ikke fordi recessionen var synlig, men fordi den er mere end sandsynlig.

Og så er der usikkerheden om, hvad der ligger forude. Altså: investorerne øgede deres krav til risikopræmien i ekstrem grad, og det har sendt både aktierne og erhvervsobligationerne i gulvet.

På den korte bane er der dog en stribe signaler, som understøtter, at aktiemarkederne har nået bunden, i hvert fald foreløbig. Risikopræmierne er skuet gevaldigt op, og der er taget højde for, at selskabernes overskud falder, og at økonomien går i stå i andet og måske tredje kvartal af 2020.

Umiddelbart burde aktiemarkederne groft sagt se igennem de næste kvartaler, og indstille sig på, at vi sikkert kommer tilbage til en makroøkonomisk normalitet om et par kvartaler. Men der er flere store ”men”-er.

For det første vil der helt sikkert komme mange konkurser i erhvervslivet, især i de mest sårbare sektorer, eksempelvis inden for rejsebranche, detailhandel, underholdning og andre gå-i-byen forretninger. Men også store virksomheder, som rammes på pengepungen, og som har været afhængig af ultrabillig finansiering med erhvervsobligationer. Renten på risikoudlån er sprunget i vejret, og bankerne kan se frem til markant øgede udlåns-tab. Derfor har bankaktierne fået ekstra mange tæsk. Kreditrisikoen er simpelthen gået i vejret.

For det andet er der opstået tvivl om centralbankernes evne til at understøtte økonomien, så vi undgår den store nedtur på den korte bane. De seneste dages udmeldinger fra ECB og amerikanske FED begynder så småt at løfte stemningen. Men der skal sandsynligvis meget mere til på den korte bane, herunder nationale finanspolitiske lempelser. Og det skal nok komme.

Vores bundlinje er: Helt kortsigtet er der nu indbygget en stor risikopræmie i de finansielle aktiver. Nu skal vi se, om den er for lille eller for stor, men det tager tid. På 3-4 ugers sigt, når de makroøkonomiske realiteter indfinder sig i Europa, vil regnestykket kunne gøres op.

Overordnet er det dog også vigtigt at se på, hvor vi kommer fra: Vi kommer fra det længste bull marked i historien, over ti år, hvor værdiansættelserne på børsnoterede aktier har været pustet voldsomt op af centralbankernes stimulanser.

Hertil kommer, at både USA’s og europæisk økonomi var tæt på en recession allerede før coronavirus. Udgangspunktet var altså stærkt overvurderede aktier med historisk høje Price/Earnings, som nu er ved at komme ned. Og hertil kommer faldende overskud i mange selskaber. Der er altså tale om et dobbeltslag til aktiemarkederne.

Den kommende uge bliver afgørende for, om vi får en stabilisering på aktiemarkederne

Vi ser af flere grunde en solid aktiebund omkring det aktuelle leje:

1) Det er et stærkt teknisk signal, at S&P nu har rundet 2400 niveau, som også var bunden i december 2018. Efter test af dette niveau fredag morgen steg den amerikanske aktiefuture fire procent.

2) Vi ser klare kortsigtede tegn på en stabilisering i kobberpriserne, der torsdag lå flade, trods meget negative aktiemarkeder, og med stigninger fredag. Kobberpriserne, også kaldet Dr. Kobber, opfattes som en god ledende indikator for den globale økonomi.

3) Statsobligationsrenten lå stabil torsdag, og fredag tog den effektive obligationsrente et solidt spring opad, som udtryk for forventninger om, at centralbanker og stater nu kommer med ammunition til økonomien.

4) Tørlastraterne, Baltic Dry Bulk-indeks, har bevæget sig stabilt fremad i knap en måned, hvilket blandt andet afspejler en forventning i markedet om, at der snart kommer mere gang i aktiviteten igen, ikke mindst når Kina for alvor åbner igen.

5) Fredag ser det ud til, at de store investorer igen er villige til at tage mere risiko på bøgerne. I hvert fald er deres opfattelse af den underliggende risiko i europæiske erhvervsobligationer aftaget en smule, men det sker også efter en dramatisk ændring i risikoopfattelsen.

6) Der er nu massive forventninger om centralbanklempelser og sandsynligvis også finanspolitiske lempelser, der begge understøtter markedet.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank