Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Linda

lørdag 17. september 2016 kl. 15:56

Centralbankerne er ved at afgive kontrollen over aktiemarkederne: Vi tror, at der nu er ved at blive sat en ny scene på aktiemarkederne. Først og fremmest tyder meget på, at centralbankerne nu for alvor er ved at udspille deres rolle. Altså hvor markedet ved enhver svaghed i aktierne har sat deres lid til nye planøkonomiske stimulanser. For den europæiske centralbanks vedkommende skuffede ECB chef Draghi for nylig ved ikke at love flere stimulanser. Begrundelsen synes oplagt: Mere QE virker hverken positivt på den økonomiske vækst eller på inflationen. For den amerikanske centralbank er spørgsmålet nu, om der kommer en renteforhø-jelse måske allerede på denne uges rentemøde. Vi forventer, at en enkelt renteforhøjelse i sig selv ikke vil vælte markedet. Men meget vigtig bliver eventuelle meldinger om, at der er flere rentestigninger på vej senere. Med de seneste svage nøgletal for USA’s økonomi forventer vi højst én renteforhø-jelse. Men altså ikke flere QE stimulanser lige med det første. Noget tyder derfor på, at markedet har forstået budskab fra centralbankerne: Forvent ikke flere pengepolitiske stimulanser.

Men hvilke nye drivkræfter kommer så i spil? 
Den mest oplagte afløser for centralbankerne ville være, hvis de fundamentale forhold igen tager over som den centrale styremekanisme på aktiemarkederne. Ifølge lærebøgerne vil udviklingen i virksomhedernes overskud ofte have stor indflydelse på aktiekursernes udvikling: stigende overskud vil give højere aktiekurser. Men vi har allerede set 4-5 kvartaler i træk med faldende overskud i de store amerikanske og europæiske børsnoterede selskaber. Alligevel er aktierne steget. Men aktiemarkederne er altså kun steget på grund af billig likviditet fra centralbankerne, og det har kun kunnet lade sig gøre med stadig højere værdiansættelser, altså de såkaldte price/earning værdier. Nu kan vi stå overfor et situation, hvor selskabernes overskud begynder at dykke endnu hurtigere end tidligere. Og der er tilsyneladende også kræfter på spil nu, der presser de lange obligationsrenter op. Begge dele er gift for aktiemarkederne.

Men aktiemarkederne kommer da hele tiden tilbage efter større kursfald, ik? Jo, det har faktisk langt hen ad vejen været tilfældet med amerikanske og danske aktier de seneste år. Efter større generelle kursfald er aktierne de seneste år igen hurtigt steget, som en korkprop man forsøger at holde nede i en spand vand. Tilliden til centralbankernes usynlige hånd har altså været ukuelig.

Også denne gang vil der være mange (private) investorer, der slår automatpiloten til – i troen på, at der endnu engang kommer et stærkt rebound på aktiemarkederne. Og alene denne markedspsykologi kan give et sidste rally opad. Men det vil sandsynligvis hurtigt blive afløst af nye dramatisk kursfald på aktiemarkederne.

Hold øje med de vigtige pejlemærker. Vi holder øje med nogle vigtige pejlemærker på de finansielle markeder, for at tage en pejling af stemningen. For det styrende europæiske tyske DAX Index har vi haft 10.450 som et vigtigt pejlemærke. Det faldt i fredags. Overordnet er det dog de amerikanske aktier, der sætter stemningen. Og her er i første omgang den tidligere top for S&P Future i 2125 afgørende. Dette niveau holder lige netop stand, men efter flere udfordringer den seneste uge. Helt kortsigtet ser vi god mulighed for et nyt forsøg opad. Fredag faldt det såkaldte Black swan index (skew), og det indikerer mere ro på aktiemarkederne. Den stigende nervøsitet først på ugen blev skudt i gang af en overraskende stærk rentestigning, og en stor del af stigningen er blevet neutraliseret sidst på ugen. Bundlinjen er, at der meget vel kan være et sceneskifte i gang, som vi ikke ved, hvor fører os hen.

Ugens vindere igen defensive aktier, med Genmab i top: Ugens vindere i C20 indeks blev Genmab og Novo Nordisk. Begge aktier har vi i AktieUgebrevets Pensionsportefølje. Andre vindere med små plusser blev en stribe defensive aktier – igen. Eksempelvis William Demant, TDC, Lundbeck og Royal Unibrew. I bunden af tabellen ligger blandt andet de tre bankaktier, Danske Bank, Nordea og Sydbank. Vi indikerede allerede på denne plads for en uge siden, at festen for bankaktierne meget vel kunne være et overstået kapitel. Men også ny nervøsitet for den finansielle sundhedstilstand i Deutsche Bank har været med til at sætte de europæiske bankaktier ned. Også de mere konjunkturfølsomme aktier, A.P. Møller-Mærsk og FLSmidth kom ud af ugen med røde afkasttal. Vi ser nu, at der i markedet er opbygget store forventninger til den kommende strategiplan fra A.P. Møller-Mærsk, og nu skal der leveres. Det kan godt være et godt tidspunkt at hjemtage noget af gevinsten på Mærsk-aktierne, da positive overraskelser med de aktuelle forventninger bliver op ad bakke. Skuffelser over APM planen vil blive straffet af markedet.

læs hele udgivelsen her 

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank