Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Linda

lørdag 09. april 2016 kl. 13:58

Dagsordenen på aktiemarkedet er ved at ændre sig: Billedet er ved at vende. Grundlæggende har vi efter nedturen i februar haft meget stærke aktiemarkeder, som herhjemme næsten har genvundet alle tab. Til gengæld er det vigtige retningsgivende europæiske aktiemarked i Tyskland slet ikke tilbage på de tidligere højder. Faktisk er der inden for de seneste to uger sket et markant skifte i drivkræfterne. Selvom forventningen til 3-4 amerikanske renteforhøjelser er forduftet, og afløst af tro på en, måske to renteforhøjelser, samt at oliepriserne er steget markant, har der alligevel været tydelig svaghed i det tyske DAX indeks. Som det fremgår af denne kursgraf er det toneangivende europæiske aktieindeks inde i en klar sivende tendens. Særligt bemærkelsesværdigt var det fredag, da oliepriserne steg markant igen, efter tidligere tilbagefald, at aktierne slet ikke viste samme styrke som tidligere. DAX faldt faktisk tilbage sidst på dagen. Dette kursbillede ser vi som et tegn på, at dagsordenen på aktiemarkedet nu er ved at vende. Vi står lige på tærsklen til den nye regnskabssæson, hvor regnskaberne for 1. kvartal begynder at trille ind. Det store amerikanske selskab Alcon åbner ballet mandag. Analytikerne har allerede nedjusteret deres forventninger meget, og det er i sig selv negativt. Måske kan der på dette relativt billige grundlag godt komme positive overraskelser. Men spørgsmålet er, om det vil give anledning til at champagnepropperne ryger af. Næppe.
Den globale økonomi bremser op: På lidt længere sigt er der nemlig heller ikke grundlag for fest. Stadig flere snakker om, at vi står foran en global recession, og det er også helt klart, at risikoen for et negativt scenarie er stigende. Seneste melding fra JP Morgan/ Markits globale PMI måling af erhvervstilliden indikerer en lille fremgang i marts, men det ændrer ikke på det svage billede. I den seneste rapport hedder det blandt andet, at de seneste PMI målinger giver et mixet billede af den globale økonomi. ”Samlet set har målinger for årets første kvartal tegnet det svageste billede siden slutningen af 2012, hvor blandt andet tendensen i ny ordreindgang overordnet er svag. Men ”the uptick” i produktionen i marts kan være et tidligt signal om, at væksten nu begynder at trække ud af det aktuelle dødvande.”

Ny regnskabssæson: Bedre end ventet, men svage regnskaber i USA. 22 selskaber har hidtil leveret regnskaber for 1. kvartal, og der var både gode og dårlige nyheder imellem. 19 af selskaberne aflagde faktisk regnskaber, som var bedre end gennemsnittet af analytikerne havde forventet. Men til gengæld har analytikerne også skruet meget ned for deres forventninger på det seneste. Hvis de 22 selskaber er rettesnor for resten af selskaberne i S&P 500 indeks, vil det ende med et overskudsfald på 9 % i forhold til samme kvartal sidste år. Så bundlinjen er, at analytikerne har nedjusteret deres overskudsestimater ganske meget uden at aktierne generelt de seneste måneder er sat tilsvarende ned. Det betyder samtidig, at værdiansættelserne målt på aktiepris pr. overskudskrone i selskaberne, (altså p/e værdien) nu er steget til i underkanten af 17, hvilket er mere end 20 % højere end det historiske gennemsnit. Høje værdiansættelser kan normalt forklares af forventninger til bedre tider forude, men det er bare vanskeligt at se lige nu. Den høje og stigende værdiansættelse kan altså også tolkes som at der nu (igen) opbygges en aktieboble, som er uden fundamentalt grundlag i selskabernes fremtidige overskud. Alcoa indleder den rigtige regnskabssæson mandag aften, efter de første regnskaber er fra relativt mindre selskaber. I denne uge kommer tillige regnskaber fra JP Morgan, Bank of America og Citigroup.

Særligt de defensive Large Cap aktier klarer sig godt: Selvom det helt klart er for tidligt at dømme global recession, er der et klart mønster i, at de defensive mindre konjunkturfølsomme danske storaktier nu klarer sig bedst. De seneste to uger har dette billede været meget klart. Vinderne har været Genmab, William Demant, Carlsberg, Novo Nordisk, Chr. Hansen og Novozymes. Det er i den retning man skal kigge lige nu, hvis man går efter sikkerhed, frem for høj risiko. Det er også klart, at så snart der kommer solide indikationer på ny stærk global vækst, så er der en stribe af de konjunkturfølsomme aktier, som står til meget store kursgevinster. Vi ser dog ikke, at denne situation vil indtræffe de næste 3-6 måneder.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank