Nu er det for alvor knald eller fald for aktiemarkederne: Denne uge bliver den vigtigste uge for aktiemarkederne i flere år. Vi står nemlig foran et helt centralt pejlemærke, hvor aktiemarkederne med meget stor sikkerhed enten vil finde en solid bund efter nedturen i januar, og herfra genstarte et nyt aktierally på 8-10 %. Modsat vil et fald ned gennem de centrale pejlemærker sandsynligvis genstarte en flermåneders aktienedtur på yderligere minus 10-20 %. Og hvorfor er det aktuelle kursleje så vigtigt? Som det fremgår af denne kursgrafik brød den tyske DAX Future (som styrer de europæiske aktiemarkeder) fredag aften ned gennem de tidligere bundniveauer fra oktober 2014, oktober 2015 og senest januar 2016. Markedspsykologisk er det et ekstremt negativt signal, som mange investorer altså vil opfatte som et salgssignal. Men vi har stadig en enkelt vigtig livline: Retningen på det tyske DAX indeks styres nemlig af det amerikanske S&P 500 indeks, og dette indeks har stadig lidt at give af, hvor de samme markedspsykologiske niveauer endnu ikke er faldet. Som det fremgår af grafikken sluttede S&P future i 1870 fredag aften, og det ultravigtige støtteområde ligger i 1815-1860. Falder 1815 ser det virkelig sort ud. Men dette interval kan også vise sig at blive en fremragende købsmulighed, fordi aktierne igen finder en bund her omkring.
Fundamentale signaler indikerer at aktiemarkederne skal op: Vi er faktisk inden for de seneste uger blevet betydeligt mere positive på aktiemarkederne, end vi har været de seneste måneder. Vi ser en stribe vigtige positive drivkræfter for aktiemarkederne, som burde drive dem op de næste uger eller måneder. For det første er oliepriserne stabiliseret og viser endda tendens til stigninger. For det andet er metalråvarepriserne stigende blandt andet kobber og jernmalm, som er vigtige indikatorer for udviklingen i den globale økonomi. For det tredje ses nu markant mindre sandsynlighed for, at den amerikanske centralbank vil øge den korte rente på det kommende møde. USA’s økonomi udvikler sig simpelthen for svagt. For det fjerde har den europæiske centralbank varslet en QE3-stimulanspakke til marts. Og netop centralbankernes stimulanser har de seneste år været helt afgørende drivkræfter for aktiemarkederne. Endelig kom der i denne uge de første positive signaler fra kinesisk økonomi, idet servicesektoren nu viser tegn på ny fremgang. Samlet burde det kunne give fremgang på aktiemarkederne. Men det er altså ikke sket endnu.
Fortsat svaghed i aktiemarkederne er derfor dybt bekymrende: Når markederne de seneste år har reageret hurtig og euforisk på centralbankudmeldinger om ny stimulanser, og det ikke sker denne gang, så er det dybt bekymrende. Risikoen er aftagende i kinesisk økonomi, og den finansielle usikkerhed fra faldende oliepriser- og metalråvarepriser er også reduceret. Det store spørgsmål er: Styres markederne nu af nye drivkræfter, som vi endnu ikke rigtig har erkendt vigtigheden af? Her ser vi to store risikofaktorer, som meget vel kan have taget over: For det første, at den globale økonomi måske nu bremser så hårdt op, at det vil gå ud over de børsnoterede selskabers overskud i 2016. Det er en nærliggende risiko, når man ser på analytikernes justeringer af deres overskudsestimater for de kommende kvartaler, både i de europæiske og amerikanske aktier. For det andet kan tilliden til centralbankernes planøkonomiske stimulanser være vigende. De pengepolitiske stimulanser har allerede ført en stor del af de globale renter under nul, hvilket afspejler, at der ikke er meget mere at hente der. Centralbankernes vigtigste våben virker simpelthen ikke. Hvis det er disse to nye drivkræfter, som nu har taget over, så kan aktiemarkederne meget vel falde 10-20 % – eller meget mere.
Derfor: Nu bliver det for alvor vigtigt at holde øje med, hvad der sker på aktiemarkederne: Det kan godt være, at bankrådgivernes evige råd om, at man som privatinvestor skal have ”is i maven” viser sig at være rigtigt, når vi kigger tilbage om to måneder. Men det kan også vise sig, at rådet til den tid har kostet 20-30 % af formuen eller pensionsopsparingen i tab. Status er allerede nu, at danske aktier i år er faldet over 10 %. Og det kan gå meget, meget galt herfra. Så det er nu også altafgørende at tage stilling til, hvilken risikoprofil man har. Måske er det bedst at stille sig på sidelinjen nu, ved at sælge alle eller nogle af aktierne. Og hvis bankrådgiveren siger: du skal bare have is i maven. Så husk at spørge hvorfor?
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.