Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers: Nu bliver det lidt for spændende. Bider nedturen sig fast? 

Morten W. Langer

lørdag 10. november 2018 kl. 12:41

Nu bliver det lidt for spændende. Bider nedturen sig fast? 

Efter aktiemarkederne over en bred kam drønede nedad i sidste halvdel af oktober, har der været flere solide plusdage.

Først kom der et short squeeze, der løftede aktierne efter det sidste ben ned. Dernæst fik aktierne mere energi af forlydender om, at USA og Kina er i ny dialog om handelskrigen. Og endelig mistede Trump flertallet i Repræsentanternes Hus, hvilket vil vanskeliggøre at den amerikanske præsident træder på speederen, med blandt andet infrastrukturinvesteringer, når USA’s økonomi snart går ned i gear.

Det sidste ben op fik også styrke af, at det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks gik op gennem det psykologisk vigtige 200 dages glidende gennemsnit. Dette pejlemærke opfattes af mange som er et langsigtet købssignal. Spørgsmålet er: hvad nu?

Det store billede peger fortsat nedad

Der er mange gode grunde til, at aktiemarkederne skal videre ned herfra. Vi vurderer fortsat, at de seneste ugers positive aktiemarkeder er engangshændelser, og mest baseret på forsøg på bundfiskeri, hvis det alligevel viser sig at være en midlertidig bund. Vi føler os ret overbeviste om, at der er to underliggende meget stærke drivkræfter, som før eller siden vil sætte dagsordenen på aktiemarkederne.

For det første fortsætter centralbankerne med at trække likviditet ud af markedet, og det betyder at prisen på penge stiger. Altså at obligationsrenterne i først og fremmest USA er på vej op.

For det andet ser vi stadig flere indikationer på, at makroøkonomierne for alvor er ved at bremse op. I Europa viser de ledende indikatorer nu klar opbremsning, og også USA viser klare svaghedstegn. Vi følger tæt den såkaldte ECRI indikator, som historisk har vist stor forudsigelsesværdi omkring de store makroøkonomiske vendinger. Den seneste måned er denne indikator vendt klart nedad, og det blev ikke mindst underbygget ved fredagens ugentlige opdatering. Der er også andre indikationer på lavere aktivitet blandt de vigtigste ledende indikatorer, blandt andet de vigende kobberpriser og de faldende oliepriser. Så vores bundlinje er, at den overordnede retning på aktiemarkederne fortsat er nedad.

Men hvad så med det tekniske billede? 

Det styrende amerikanske S&P 500 indeks gik forleden meget stærkt op gennem 200 dages glidende gennemsnit, og det blev naturligt nok af mange opfattet som et stærkt købssignal.

Teknisk analyse viser ofte nogle vigtige signaler, men det kan ikke stå alene, og der opstår rigtig ofte også snydesignaler i den tekniske analyse. Vi tror, at vi har set et snydesignal, og at S&P future igen er på vej ned gennem det lange glidende gennemsnit. Fredag aften lukkende det amerikanske indeks lige over 200 dages glidende gennemsnit, så udviklingen den kommende uge bliver igen meget vigtig for de tekniske signaler.

To stærke uger for danske aktier

Det har været nogle rigtig positive uger for mange af de store danske aktier. Fire aktier i Large Cap er steget mere end 15 procent på to uger, nemlig Genmab, Vestas, Ambu og Danske Bank. I Økonomisk Ugebrevs portefølje – og dermed i investeringsfonden AktieUgebrevet Invest – har vi haft tre ud af de fire aktier. Og det har også betydet, at porteføljerne har lagt yderligere afstand til vores Benchmark indeks, Copenhagen Benchmark.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje har et afkast i år på 3,8 procent, mens Benchmark indeks står på minus 2,1 procent. Altså en forskel på 5,9 procentpoint.

Vi har dog også indrettet porteføljen efter en meget defensiv strategi, idet vi tror på større sandsynlighed for faldende markeder end stigende markeder. 85 procent af kapitalen er investeret, heraf 30 procent i Bear DAX certifikater, og 55 procent i danske aktier. Det betyder, at vi netto kun er eksponeret med 25 procent af kapitalen mod aktiemarkedet.

Vi ser fortsat en del spændende danske cases

Pandora, som vi bringer en analyse af i dette nummer, kom med regnskab for 3. kvartal 2018, samt en ny strategiplan. Vi vurderer, at ledelsens initiativer og strategiske drejning er helt rigtig. Men vi vurderer også, at det bliver værre, før det bliver bedre. Derfor mener vi, at det er for tidligt at gå ind i aktien. Vi vurderer, at den rette timing for et køb bliver 3-6 måneder, hvor der også er større klarhed om, hvor meget reel brandværdi koncernen nu mister på grund af et vigende underliggende salg.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank