Markedet er parat til en solid positiv korrektion
Af flere grunde tror vi nu på en solid positiv korrektion på aktiemarkederne de næste uger:
For det første har det generelle aktiemarked den seneste uge vist nye styrketegn, som vi ikke har set et stykke tid. Fredag faldt det amerikanske aktiemarked godt nok lidt tilbage, men det var trukket ned af nogle få udvalgte brancher, blandt andet guld, olie og råvarer. Det var altså ikke det brede aktiemarked, der faldt tilbage. Også de europæiske aktier, styret af det tyske DAX indeks, klarede sig faktisk fint. Her ser vi klare tegn på dannelsen af en midlertidig bund.
For det andet er den store frygt for en forestående global recession nok stadig til stede. Men frygten har endnu ikke for alvor sat sig negativt i de hårde makroøkonomiske data. Derfor kan der opstå fornyet håb om, at det alligevel ikke bliver så slemt. Det kan give en midlertidig ny optimisme i markedet, som vi dog ikke forventer er særlig velbegrundet. Men det kan alligevel give et solidt løft til aktiemarkederne. Vi forventer fortsat, at den globale økonomi i løbet af 6-9 måneder vil vende markant nedad. Det er stadig det, vi kan se i de allermest ledende økonomiske indikatorer. Senest er det bekræftet af den amerikanske ECRI indikator og for erhvervstillidsmålingen fra Markit for Eurozonen.
For det tredje følger vi tæt data for den underliggende risiko i europæiske og amerikanske erhvervsobligationer. Og begge viser en udvikling, som peger i retning af en stabilisering af investors syn på den underliggende risiko i blandt andet amerikanske BB junk Bonds. Det kan meget vel afspejle, at de professionelle investorer synes, at markedet nu er rebalanceret til et nyt passende leje i forhold til de ændrede mere forsigtige risikoopfattelser.
Kun få stærke danske kort den seneste uge
Blandt de store danske Large Cap aktier var der kun få vindere den seneste uge. Faktisk var der kun solide plusser til fem ud af de knap 50 Large Cap aktier, med Ambu, Pandora, NKT, Genmab og Novo Nordisk i front.
Vi har nogle af disse aktier i Økonomisk Ugebrevs portefølje, og vi overvejer køb af flere af dem. Særligt Pandora, hvor vi dog nok vil afvente regnskabet for 4. kvartal, da selskabets ledelse allerede har udmeldt at kvartalets salg er startet meget ringe. Hertil forventer vi store oprydningsomkostninger i kvartalet, efter den nye strategi med færre butiksåbninger og generelle effektiviseringer.
Også Genmab står på vores liste over mulige købskandidater. Men her afventer vi nogle klare tekniske købssignaler. Over det seneste år har trenden i Genmab-aktien været klart nedad. Og vi skal se et brud med de faldende toppe i kursmønsteret, før vi igen går ind i aktien. Det virker fuldstændig som om, at de store udenlandske investorer ved noget, som vi andre ikke ved. Eksempelvis om trusler fra nye konkurrenter mod Genmabs kerneprodukter.
Økonomisk Ugebrevs Portefølje er fortsat solidt foran markedet
I vores portefølje har vi over de seneste måneder forfulgt en meget forsigtig strategi. Og det betyder, at vi har klaret os ganske godt gennem de faldende aktiemarkeder.
Mens det generelle danske aktiemarked, målt på Copenhagen Benchmark, er dykket seks procent (og C25 indeks er ti procent nede for året), ligger vores portefølje i knap plus én procent. Resultatet er opnået ved at have en aktieandel på 50-70 procent af kapitalen, og samtidig afdække med 20-30 procent af kapitalen i Bear Dax. Hvis vi i starten af denne uge ser et mere positivt scenarie udfolde sig på aktiemarkederne, vil vi skrue op for risikotagningen med flere danske aktier.
Husk at holde dig til de mest likvide danske aktier
Vi siger ikke, at al uroen på aktiemarkederne nu er overstået. Slet ikke. Vi ser fortsat meget svingende aktiemarkeder det kommende år. Og derfor er vores tilgang, at man måske kan hente nogle kortsigtede gevinster på midlertidige positioner.
Utroligt vigtigt er det at man holder sig til de mest likvide aktier, eksempelvis C25, hvor omsætningen er så stor, at man hurtigt kan komme ud af aktierne igen.
Over de seneste måneder er likviditeten på det danske aktiemarked stærkt forringet, og det betyder også, at mange af aktierne er vanskelige at både købe, men især sælge. Uden god likviditet kan man risikere at skulle tage store kurstab, når man forsøger at komme ud, simpelthen fordi der ikke er særlig mange købere.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.