Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Morten W. Langer

lørdag 15. december 2018 kl. 16:24

USA står til at trække aktierne ned i næste uge: Det er fortsat svært at finde nogen styrke i aktiemarkederne. Vi havde forventet en lidt mere solid positiv korrektion i sidste uge, men det hele endte med at fise ud. Og fredag aften sluttede de amerikanske aktier i et teknisk set meget kritisk område: Det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks (hvor vi følger den bagvedliggende S&P Future kontrakt) har over den seneste måned testet 2625-niveauet flere gange, og hver gang har test af dette niveau udløst en positiv korrektion.

Fire gange har 2625-niveauet dannet en platform for nye stigninger. Men hver gang er den positive korrektion blevet mindre og mindre. Og det var så også tilfældet i denne uge, hvor det hele faldt sammen igen hen mod ugen slutning. Som det fremgår af kursgrafen lukkede S&P future fredag aften kl. 22 dansk tid i 2598. Altså under 2625. Og et ugeluk under det vigtige pejlemærke er ikke godt. Også det vigtige teknologiindeks (sox) viser fortsat stor svaghed. Også her skal der et langt stærkere comeback til, før vi kan sige, at aktiemarkederne har nået bunden for denne gang.

Derfor skal vi være parate til igen at rebe sejlene mandag formiddag. Så længe de store institutionelle investorer storsælger, er det dem, der bestemmer retningen. Og det er vi andre tvunget til at tage bestik af.

Underliggende peger de fleste indikatorer mod en opbremsning i den globale økonomi: 
Diskussionen handler ikke længere om, hvorvidt den globale, europæiske – og danske – økonomi er ved at bremse op. Spørgsmålet er nu, om denne opbremsning fører os over i en global recession, altså egentlig negativ vækst. Ud fra nøgletallene og de ledende indikatorer kan man ikke sige noget håndfast om dette endnu. Men man kan se på de underliggende drivkræfter. Der er ingen tvivl om, at den såkaldte credit impulse, altså det brændsel, der skaber økonomisk vækst, er på vej kraftigt nedad: Centralbankerne strammer pengepolitikken, den underliggende risiko på erhvervsobligationer stiger, og bankerne vil selvfølgelig også stramme deres kreditstandarder med udsigt til vanskeligere forhold forude.

Det er heller ikke tilfældigt, at de lange obligationsrenter er klart nedadgående, at oliepriserne er faldet voldsomt, og at erhvervstilliden de fleste steder, og især i Europa, er markant faldende. Derfor: Scenariet med en recession er meget realistisk. Og det kan være den historie, aktiemarkederne er ved at fortælle os.

Alle de professionelle aktiestrateger, der fortæller deres investeringskunder, at de skal slå koldt vand i blodet, fordi de børsnoterede selskaber fortsat tjener mange penge, er efter vores opfattelse useriøse. De ved selvfølgelig godt, at de fleste store selskabers indtjening er baseret på et makroøkonomisk miljø for 3-6 måneder siden, altså der hvor kunderne tog beslutningen om indkøb. Derfor er alle tallene om selskabernes overskud tilbageskuende, og ikke fremadskuende, som aktiemarkedet er. Så det kan altså godt være, at man køber ind på en god overskudshistorie nu, men den holder ikke nødvendigvis om 3-6 måneder.

En uge med festfyrværkeri i de store defensive aktier: Investorerne er nu for alvor på vej over i de defensive store aktier, som ikke er konjunkturfølsomme. Blandt ugens vindere var Ambu (+18%), Lundbeck (+8%), Novo Nordisk og Bavarian, men også Vestas og SimCorp. Vi har flere af disse aktier i vores portefølje, som derfor også klarede sig rigtig fint i denne uge. Vi forventer, at de defensive farma aktier fortsat vil klare sig bedre end det generelle marked. Men det betyder ikke, at disse aktier undgår kursfald i negative markeder, men de falder sikkert ikke helt så meget som de andre aktier. Afkast i 2018 på plus 4,4 procent i Økonomisk Ugebrevs Portefølje: I Økonomisk Ugebrevs portefølje har vi på det seneste øget til en aktieandel på 60 procent, idet vi har foretaget nogle enkelte opkøb i aktier, som vi synes var blevet billige, og hvor vi ser gode langsigtede aktiehistorier. For andre 20 procent af kapitalen har vi afdækket med certifikater i Bear Dax, som stiger i faldende markeder. Derfor er vi netto aktuelt ca. 40 procent eksponeret mod aktiemarkedet. Til gengæld ligger v tungt i defensive papirer, som normalt klarer sig godt i svage markeder.

Blandt andet har vi en større post i ALK-Abelló, der fredag opjusterede årsforventningen, og aktien endte dagen med et plus på otte procent. Årets afkast i Økonomisk Ugebrevs Portefølje er aktuelt plus 4,4 procent, i forhold til Copenhagen Benchmark på minus 5,4 procent og C25 indeks på minus 8,7 procent. Afkastet er opnået gennem en meget defensiv strategi, som især i dette efterår har givet et merafkast i forhold til det generelle marked.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank