Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips: Aktiemarkedet bobler stadig af optimisme

Morten W. Langer

lørdag 02. marts 2019 kl. 14:17

Aktiemarkedet bobler stadig af optimisme

Stadig mere tyder på, at centralbankernes hurtige reaktion i slutningen af december ved igen at træde på speederen, verbalt, allerede har virket. Rigtig mange ledende økonomiske indikatorer pegede ned ad bakke, og det gør de sådan set stadig.

Blot skal man være opmærksom på, at ”aktiemarkedet” kigger endnu længere frem, og aktiemarkedets reaktionsmønster i dag kan vi først aflæse i de økonomiske nøgletal om 6-9 måneder. Så langt er aktiemarkedet foran den økonomiske virkelighed, vi kan se lige nu.

Lige nu ser det faktisk ikke godt ud

De ledende indikatorer for erhvervstilliden dykker fortsat i både Europa og USA. Europa står på vippen af en recession. Og for USA falder Citigroups Economic Surprise indeks markant til det laveste niveau i flere år, og Atlanta Feds indikator for BNPvæksten i første kvartal står lige nu på 0,3 procent. Analytikernes aktuelle overskudsforventninger til regnskaberne for første kvartal 2019 er rent ud sagt elendige. Ja, i USA forventes nu faldende overskud i 1. kvartal.

Alligevel buldrer aktiemarkederne derud af? 

Ja, det virker dybt ulogisk med den positive stemning på aktiemarkederne. Men forklaringen er enkel: Centralbankerne har taget magten over de finansielle markeder – igen. Selvom det ikke ligger i deres formelle formål, vil de simpelthen ikke acceptere voldsomme dyk på aktiemarkederne, fordi det i sig selv kan destabilisere realøkonomien. I USA kalder de det ”The Powell Put”, altså at man kan spille på centralbanken som en slags garant for, at aktiemarkedet ikke får lov til at falde særligt meget. Så nu står vi en situation, hvor den amerikanske centralbank nærmest fra den ene dag til næste ændrede signal fra forventede 3-4 renteforhøjelser, til måske nedsættelse af den korte styringsrente. Faktisk er vi der, hvor negative økonomiske nøgletal bliver opfattet positivt af markedet, for så stiger sandsynligheden for, at centralbankerne træder endnu mere på speederen. Det tydeligste tegn på, at de professionelle investorer for længst har droppe nervøsiteten over udviklingen på de finansielle markeder, er risikopræmien på europæiske og amerikanske erhvervsobligationer. De ligger nu på et gennemsnit af billedet hen over den rolige del af 2018. Så altså lige nu: Ingen grund til bekymring, signalerer risikoindikatorerne.

Fredag udløste endnu et solidt rallysignal på aktiemarkederne

Vi har ellers forventet en mindre negativ korrektion på aktiemarkederne efter den næsten lige optur siden starten af januar. Men fredag blev der udløst et startsignal for næste aktierally, som kan føre aktiemarkedet 3-5 procent højere op. For S&P Future holder vi øje med 2800 niveau, som blev brudt fredag aften. At der er bedre tider forude afspejles også i den seneste uges stigning i den 10-årige amerikanske statsrente, som nu er brudt op og væk fra den faldende tendens. Grundlæggende ser det altså sort ud lige nu, men aktiemarkedet reagerer på fremtiden, og den ser betydeligt bedre ud, godt hjulpet af centralbankerne. Man kan sige, at patienten var ved at dø, igen, efter starten på aftrapning af mange års kunstige stimulanser. Og nu får den svage patient så et ordentlig skud nye stimulanser, og det håber og forventer markedet så virker.

Stigende obligationsrenter var godt for bankaktierne

Alt andet lige er stigende renter godt for bankernes indtjening, og stigende renter afspejler normalt også bedre konjunkturer forude. Og det er godt for bankernes tabssituation.

I den forløbne var der flere bankaktier i vindergruppen, blandt andet Den Jyske Sparekasse, Skjern Bank og Danske Bank (som vi har i Økonomisk Ugebrevs Portefølje). Vi ser god sandsynlighed for, at obligationsrenter fortsætter med at krybe opad, og det vil understøtte bankaktierne. Andre vindere i denne uge var GN Store Nord efter et positivt regnskab, Genmab, som er blevet skubbet op af flere positive nyheder og et stærkt teknisk billede, som giver tro på yderligere stigninger.

Sektorrotation trækker over mod industri og teknologi

Ser man på sektorrotationen på det amerikanske aktiemarked, der som regel også styrer europæiske handelsmønstre, så trækker de store investorer over mod især teknologi og industri. Med andre ord er det sandsynligt, at alle de store danske selskaber indenfor medtech og farma ikke får del i opturen. Vi tror, at man skal kigge i retning af industriaktierne og de få danske teknologiaktier, blandt andet SimCorp, NNIT og Netcompany.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank