Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Morten W. Langer

lørdag 09. marts 2019 kl. 14:40

Er de professionelle på vej til at sikre sig et solidt årsafkast ved allerede at hjemtage gevinster? Det styrende amerikanske aktiemarked faldt i denne uge under det psykologisk vigtige 200 dages glidende gennemsnit, som markerer forskellen mellem en langsigtet optrend og en langsigtet nedtrend. Efter en tur under, sluttede de amerikanske aktier lige netop på pejlemærket fredag aften. Ud fra dette signaler er der altså stor usikkerhed om retningen herfra.

På denne plads skrev vi for to uger siden, at udviklingen på aktiemarkedet de næste måneder ville blive afgjort af en kamp mellem på den ene side de positive drivkræfter i centralbankernes stimulanser, og på den anden side negative drivkræfter fra en stigende recessionsfrygt.

Den seneste uge har det været den negative drivkraft, som har taget mere af magten. For det første udvikler amerikansk økonomi sig stadig svagere, og nu er det markedets forventning, at der er 20 procent sandsynlighed for en rentesænkning i år. For det andet var der udbredt skuffelse over de nye stimulanser, som den europæiske centralbank udmeldte i denne uge. Europæisk økonomi har det virkelig ikke godt, og blandt andet Tyskland kan være på vej mod recession. 

At optimismen er ved at tippe over til pessimisme, fremgår også af de vigtige risikoindikatorer for europæiske og amerikanske erhvervsobligationer. Efter en næsten ubrudt positiv udvikling de seneste måneder, tippede begge signaler i denne uge over mod øget nervøsitet og risk-off hos de professionelle investorer. 

Lige nu er det ekstremt vanskeligt at sige, hvad der sker de næste måneder. Hvis centralbankerne træder endnu mere på speederen, faktisk eller verbalt, kan det give et nyt løft til aktiemarkederne. Men fortsat svage økonomiske nøgletal kan også skabe fornyet nervøsitet hos de professionelle investorer, som kan ønske at sikre sig årets positive afkastresultater allerede, ved gevinsthjemtagning. 

Sektorrotation mod defensive aktier: Både internationalt og herhjemme var det klart de defensive aktier, som klarede sig bedst i det nervøse marked. Vindere blandt de store danske aktier var Ørsted, Carlsberg, Coloplast, Novozymes og Novo Nordisk. Største tabere var blandt andet FLSmidth og SAS, som hører til de mere konjunkturfølsomme aktier. FLSmidth rammes også af vigende afsætning af kobber til de store kunder, og SAS står foran måske svære forhandlinger med piloternes fagforeningerne og stigende energipriser. 


Hvorhen med de seneste års aktievinder: ChemoMetec? Den mindre Allerød virksomhed har virkelig været en fantastisk børssucces de seneste år med en mangedobling af aktiekursen. Hos Økonomisk Ugebrev har den desværre været lidt under radaren på grund af sin beskedne størrelse. Vi har fornylig gennemført et dobbeltinterview med adm. direktør Michael Eising, dels for at høre om selskabets strategi, udviklingspotentiale og produkter. Det kommer der to store artikler ud af, dels et skrevet langt interview med topchefen, og dels en egentlig aktieanalyse, som udarbejdes af den erfarne farmaanalytiker Morten Larsen til Økonomisk Ugebrev Life Science. 

Vi har i Økonomisk Ugebrev også spot på en anden dansk small cap aktie, som vi forventer vil doble i værdi de kommende år. Desværre er aktien ikke likvid nok til, at vi kan købe den til vores portefølje. Men siden vi har købt den som et langsigtet spekulativt aktietip i aktietjenesten Økonomisk Ugebrev Trader, er kursen næsten steget tyve procent. 

Vi skruer ned for risikotagningen i Økonomisk Ugebrevs Portefølje: På den korte bane mener vi som nævnt, at de seneste måneders aktierally er løbet alt for hurtigt, i forhold til, hvad virkeligheden kan bære. Derfor er der som minimum brug for en negativ korrektion ned. I Porteføljen har vi derfor reduceret risikoen til at være 70 procent i danske aktier med 20 procent af kapitalen sat i afdækningsinstrumenter, nemlig certifikatet Bear Dax. Samlet er vi altså nettoeksponeret med 50 procent mod aktier på nuværende tidspunkt. 

Netop strategien med at skue ned for risikoen i usikre perioder sikrerede Porteføljen et afkast sidste år på plus tre procent, mens Copenhagen Benchmark indeks dykkede hele 13 procent. 

I år halter porteføljen efter benchmark, ikke mindst fordi vi kom meget defensivt ind i 2019, hvor aktierne steg kraftigt. Man skal bedømme en investeringsstrategi på resultaterne over 2-3 år, og ikke nogen få måneder, og vi forventer i årets løb igen at overhale det danske aktieindeks, fordi vi står foran urolige tider.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank