Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips: Aktiemarkedet spiller på alle felter

Morten W. Langer

lørdag 06. april 2019 kl. 13:28

Aktiemarkedet spiller på alle felter

Hvem siger at aktiemarkedet nødvendigvis er logisk? Vi kan konstatere, at aktiemarkedet for tiden fortsætter ufortrødent op, selvom de makroøkonomiske forhold på ingen måde er gode. Tværtimod peger de fortsat nedad, hvis man ser på udviklingen i de lange obligationsrenter og forskellige indikatorer, eksempelvis Citigroups Economic Surprise index for amerikansk økonomi. I rentemarkederne er der nu indbygget 52 procent sandsynlighed for en eller flere rentenedsættelser i år fra den amerikanske centralbank.

Og det er netop kernen i det hele: På den ene side spiller markedet på, at der nu kommer flere stimulanser fra centralbankerne, hvis og når makroøkonomien fortsætter de negative signaler. Flere stimulanser giver nærmest per automatik stigende aktiemarkeder, fordi penge er billige og rigelige. Og der er ikke mange andre steder at placere dem end i aktier.

På den anden side er der stadig flere, der også spiller på, at de makroøkonomiske vinde nu er ved at vende til det bedre. Den gruppe bliver større og større, og den vinder frem, fordi der er enorm fokus på de positive signaler, meget mere end på de negative signaler. Eksempelvis kom i denne uge jobtal fra USA, som var overraskende gode. Der er også kommet bedre end forventede data fra Kina. Og der har også været indikationer på, at den europæiske økonomi måske er ved at bunde ud.

Så bundlinjen er i virkeligheden, at lige meget hvad der sker med den globale økonomi, så vil det løfte aktiemarkederne. Netop denne tænkning har skabt et nyt selvforstærkende momentum på de vestlige aktiemarkeder, som nu igen har udløst euforiske tilstande. Den slags tilstande kan fortsætte meget længere, end man umiddelbart forventer. Og derfor skal aktiemarkederne måske meget højere op, før vi muligvis får næste krak.

Hvad skal vi holde øje med på den korte bane?

Vi skal nu have øjnene stift rettet mod det ekstremt vigtige pejlemærke for S&P Future i 2940. Fredag aften lukkede det styrende amerikanske aktieindeks i underkanten af 2900. Det er godt én procent under den historiske aktierekord, som blev ramt september sidste år. Markedspsykologisk har 2940 derfor meget stor betydning for de internationale aktiemarkeder.

Vi ser det nu som meget sandsynligt, at markedet kommer til at teste dette niveau indenfor 1-2 uger. Herefter vil der med stor sikkerhed komme en kraftig markedsbevægelse ned eller op. Helt kortsigtet vil der sikkert først komme nogle zig zag udsving omkring pejlemærket, før markedet bestemmer sig for den ”rigtige” langsigtede retning herfra. Men siger markedet ”op” kan vi hen over de næste måneder godt få et yderligere løft på 10-15%. Også selvom det virker helt ude i hampen baseret på fundamentale og ”fornuftige” overvejelser.

Og ugens danske vindere var

Netop den voksende gruppe af optimister omkring udviklingen i makroøkonomien har i denne uge givet ny fremgang til de konjunkturfølsomme aktier. Vi har tidligere påpeget, at de defensive aktier, eksempelvis farma og medtech, har klaret sig langt bedst. Men dette billede er ved at vende nu. Store plusser ramte blandt andet mere konjunkturfølsomme industri- og serviceselskaber som Nilfisk, Højgaard, DFDS, NKT, AO Johansen, FLSmidth, Vestas, SAS og Rockwool. Så længe der er stigende tro på en bedring af økonomien i den vestlige verden, kan disse aktier fortsat blive båret frem.

Også bankaktierne fik et solidt løft af stigende obligationsrenter

Bankaktierne fik også i denne uge et løft over en bred kam. De internationale obligationsrenter steg ganske pænt, og den tiårige tyske statsobligation gik igen fra minus til plus. Bankerne vil også blive begunstiget af en bedre makroøkonomi og lavere risiko for stigende udlånstab og en generel vigende aktivitet, som kan ramme indtægtssiden. Fortsat stigende obligationsrenter vil give yderligere stigninger til bankaktierne. Men vær opmærksom på, at dette billede hurtigt kan ændre sig.

Pas på Conferize

Nogle få selskaber, der har fundet vej til First North børsen, er efter Økonomisk Ugebrevs vurdering uegnede til at være noterede som offentlige virksomheder på grund af forretningsmodeller, som er ekstremt tvivlsomme, og som har været alt for mange år undervejs uden at skabe indtægter. En af dem er eventplatformvirksomheden Conferize, som i disse dage forsøger at hente flere penge hos private investorer. På www.ugebrev.dk bringer vi en analyse af selskabet, som synes at være på vej ind i det, der kaldes Death Spiral Finance. Vi har bedt selskabets ledelse om at forholde sig til en stribe spørgsmål i starten af denne uge. Men vi har ikke fået nogle svar, hvilket i sig selv er bekymrende.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank