FED-møde: Hold øje med onsdag kl. 20 dansk tid.
De finansielle markeder har den seneste tid kun haft fokus på én begivenhed, som er vigtigere end alle andre begivenheder: Nemlig det kommende rentemøde i den amerikanske centralbank, som kommer med den næste rentemelding onsdag kl. 20.00. I det officielle forecast, de såkaldte dots, altså de konkrete renteforecast fra de enkelte medlemmer i den pengepolitiske komité, står den fortsat på flere renteforhøjelser i år. Men den historie er for længst ovre.
Markedet fokuserer nu på, hvordan – og hvor abrupt – FED på onsdag kan og vil signalere en ny langt mere offensiv pengepolitik resten af året. Markedet ser aktuelt 23 procent sandsynlighed for en rentesænkning på onsdag. Men på rentemødet derefter, den 31. juli, er der hele 88 procent sandsynlighed for en eller to rentesænkninger á 0,25 procent. Når der ikke ses særlig stor sandsynlighed for en rentesænkning nu på onsdag, er det ikke fordi de ikke tror, at centralbankchefen gerne vil rykke allerede nu. Men et totalt skift fra en defensiv til en offensiv pengepolitik, uden nævneværdige officielle forvarsler, kan af markedet meget let blive opfattet som et signal om, at det står virkelig galt til med økonomien. Det kan altså let blive opfattet som om FED erkender, at man er kommet alt for sent i gang med at nedsætte renten for at stimulere en økonomi i hård opbremsning.
Derfor skal den amerikanske centralbank kommunikationsmæssigt gå på listesko denne gang, og især bruge krudt på balanceret vis at varsle en stribe rentesænkninger senere på året.
Og hvordan vil aktiemarkedet så reagere på rentemeldingen? Vi ser meget stor risiko for, at den amerikanske centralbank kan komme til at skuffe på onsdag. I markedsforventningerne er allerede indbygget 3-4 rentesænkninger hen over året á 0,25 procent. Og det er ret dramatisk. Så det vil nærmest være en neutral udmelding, hvis centralbanken på onsdag bekræfter dette scenarie.
Vi ser større sandsynlighed for, at centralbankchefen vil være mindre aggressiv i sin udmelding end markedet forventer end mere aggressiv end markedet forventer. Blandt andet er der de seneste dage kommet både data for amerikanernes privatforbrug og for industriproduktionen, som var lidt bedre end forventet. Det kan godt få FED til at holde hesten lidt. Men det vil utvivlsomt blive straffet af markedet.
Jokeren er, at der også kan være andre stimulerende tiltag på vej, som ikke er indregnet i aktiepriserne. Eksempelvis en ny omgang QE med centralbankens opkøb af obligationer i markedet eller andre instrumenter.
Og hvor efterlader det så de europæiske aktiemarkeder? Vi kan blot gentage, hvad vi har skrevet tidligere. Den europæiske centralbank har nærmest ikke mere krudt i bøssen, da de korte styringsrenter fortsat efter finanskrisen er negative på minus 0,40 % og i Danmark minus 0,65 %. Så det giver ikke meget mening at sætte renten længere ned. Ikke mindst fordi det næppe vil have realøkonomisk effekt.
Redningen for det europæiske aktiemarked kan blive, at europæiske aktier næsten altid følger samme retning som amerikanske aktier. Så selvom Europa forsat nærmer sig en økonomisk recession, så er det ikke sikkert, at aktiemarkedet får den nedtur, som isoleret set ville passe til situationen.
Ugens vindere og tabere: Blandt de større aktier var vinderne i denne uge Vestas, Danske Andelskassers Bank (som holdes oppe af fortsatte rumlerier om en overtagelse eller en tilbudspligtsag), DSV, FLSmidth, Novo Nordisk, Ambu og Sydbank. Omkring Ambu fortsætter raidet fra en stribe amerikanske shortfonde. Men det lykkedes dem altså ikke i denne uge at presse Ambu aktien yderligere. Tværtimod synes der nu at være kommet store købere med i spillet. Og det skaber bedre balance, i hvert fald indtil den 26. juni, hvor der er varslet investormøde med Ambus nye CEO.
Vestjysk Bank steg denne uge kun tre procent, efter et større kursfald fredag. Aktien har ellers fået næsten faste ugentlige store kursgevinster siden nytår. Aktien er steget over 100 procent. Vi går i en større analyse tættere på aktiens værdiansættelse og spillet om Vestjysk Bank i den kommende udgave af Økonomisk Ugebrev.
Blandt de største kursfald i ugen var Pandora, som efter vores vurdering står foran en større repricing, fordi smykkekoncernen næsten uundgåeligt vil blive slanket med mange milliarder på toplinjen de kommende år. Også Novozymes dykkede kraft efter en ny nedjustering, og vi ser nu risiko for en gentest af den tidligere bund omkring kurs 270.