Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Morten W. Langer

lørdag 05. oktober 2019 kl. 19:21

Aktiemarkedet styres af kortsigtede robotter:
Med denne uges skuffende nøgletal for USA’s økonomi virker det som en stadig mere overbevisende case, at verdens største økonomi nærmer sig en recession. I den første del af ugen var det først den ledende PMI-tillidsindikator fra Markit og senere tillidsmålingen fra de amerikanske indkøbschefer i ISM, som viste klar opbremsning i USA’s økonomi. Aktiemarkedet havde ellers satset det hele på, at den amerikanske centralbanks varslede rentesænkninger ville redde hele butikken, når det for alvor begyndte at gå ned ad bakke. De negative signaler fra Markit og ISM tog dog markedet med bukserne nede. Og det kunne se ud som om, at den amerikanske centralbank var langt bagefter i denne rentesænkningscyklus.

Fredag kom så nye data for jobskabelsen og arbejdsløsheden i USA, og her var tallene på overfladen betydeligt bedre end ventet. Arbejdsløsheden faldt til et historisk lavpunkt, og jobskabelsen i den etablerede måling var stort set som ventet, nemlig 114.000 jobs i den private sektor. Men i selve fremstillingsindustrien dykkede antal jobs med 2.000 efter små plusser de seneste måneder.

Det store positive træk kom fra den private servicesektor, men hovedparten af de nye jobs var ikke inden for de såkaldte produktive erhverv: Forretningsservice bidrog godt nok med 34.000 nye jobs (heraf 10.000 på deltid), hvilket var det laveste i fem måneder. Undervisning og health care bidrog med 40.000 nye jobs og underholdning & fritid med andre 10.000 jobs. De meget magre udsigter for fremstillingsindustrien blev altså bekræftet. Opbremsning her er normalt signal til, at serviceindustrien rammes senere.

Markedet opfattede fredagens data som et tegn på afmatning, men dog ikke mere end, at det på ingen måde var alarmerende. Altså oversat: Moderat vækst, men ikke så meget, at det kuldsejler forventningen om kommende rentesænkninger.

Robotterne og algoritmerne på aktiemarkedet reagerede straks med at sende aktierne op igen, efter faldende aktiemarkeder i den første del af ugen. Det er nu engang den måde, aktiemarkedet bliver styret på i disse år: Nemlig fra sten til sten, uden meget fokus på det store billede. Det gør det stort set umuligt at forudsige, hvad der sker

Og så måske alligevel ikke. Vores bundlinje er nemlig, at det er de ledende indikatorer, der ”vinder kampen” om at få ret på den lidt længere bane.

Fredagens jobtal er nemlig hard data, der siger noget om den bagudrettede historiske udvikling. Især beskæftigelsestal regnes som en lagging indikator, fordi virksomhederne typisk hyrer og fyrer et godt stykke tid efter, at de kan aflæse fremgang eller tilbagegang i produktionen.

Vi er altså ret overbeviste om, at de svage signaler fra de to ledende indikatorer vil slå igennem på de hårde nøgletal de kommende måneder. Netop derfor har vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje skruet meget langt ned for risikoen, men vi er stort set stadig fuld investeret.

Ugens Vindere og tabere: Ringkjøbing Landbobank, Netcompany og ALK-Abelló topper.
Efter dansk lukketid fredag kl. 17 steg både det europæiske aktiemarked, men især det amerikanske aktiemarked, og det vil med stor sikkerhed give en meget positiv start på det danske aktiemarked mandag morgen.

Det danske large cap endte ugen hele tre procent nede, og det var relativt få af de store aktier, der sluttede ugen i plus. Det var særlige historier, der skilte sig positivt ud: Ringkjøbing Landbobank opjusterede årsforventningen til overskuddet. Meddelelsen om opjusteringen er meget summarisk, og der henvises kun til fortsat kundetilgang. Vi vil grave dybere i forklaringerne, når banken kommer med regnskab for 3. kvartal, og forsøge at forstå, om der også ligger engangsposter bag opjusteringen.

Ugens store tabere var flere af de konjunkturfølsomme aktier i large cap, blandt andet FLSmidth, A.P. Møller-Mærsk og DS Norden. Men også en del af de defensive aktier blev sat markant ned.

Pas på, udlandet ejer over halvdelen af de danske børsnoterede aktier: Økonomisk Ugebrev har flere gange tidligere beskrevet, hvordan det danske aktiemarked er meget følsomt overfor et generelt udsalg fra udenlandske investorer, som typisk er mere kortsigtede end danske pensionskasser.

Udbudspres, i en situation, hvor der ikke er særligt mange købere, kan give nogle unaturligt store kursfald til de danske storaktier. Vi bemærker, at der i den forgangne uge blev uddelt tæsk til flere af de ellers solide danske storaktier, blandt andet Genmab, Coloplast og SimCorp. Det kan være første indikation på et generelt udbudspres på de danske storaktier.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank